Domů » Festivaly

Sundance 2011 #3 První udělené ceny

Sundance festival je již za polovinou a do jeho konce zbývají již pouhé tři dny. V rámci uzavřených setkání pouze pro zvané hosty byly tedy již předány první ceny, které se netěší takové pozornosti a sobotní slavnostní ceremonii by pouze zdržovaly.

Nově byla uvedena Cena společnosti Mahindra a Sundance Institutu pro světové filmaře, o které jsme již před několika dny informovali zde. Ocenění dostali čtyři filmaři, kteří tímto získávají nejen finanční podporu pro vznik jejich projektů. Z Rumunska to byl Bogdan Mustata s filmem Wolf o šestnáctiletém chlapci, kterému se splní nejtoužebnější přání – jeho otec procitne z mrtvých. Mexický snímek I Dream In Another Language Ernesta Contrerase popisuje situaci, kdy poslední dva potomci domorodého kmene se svým vlastním jazykem spolu přestanou mluvit a ohrozí tím přežití jejich kultury. Malajský In What City Does It Live Seng Tat Liewa popisuje konflikt afrického imigranta se svými sousedy v malajské vesnici, kam se zrovna přistěhoval. Režisérka Talya Lavie z Izraele ve svém snímku Zero Motivation sleduje dramatické i komické osudy tří úředníků na osamocené vojenské základně.

S cenou se pojí finanční odměna 10 000 dolarů, pozvánka na industry setkání v rámci Sundance festivalu a celoroční strategickou a kreativní podporu ze strany Sundance Institutu včetně účasti na pravidelných seminářích pro vznik celovečerních filmů. Od příštího roku by pak měl být vždy jeden ze čtyř výherců indického původu.

Nyní k prvním oceněním pro krátkometrážní tvorbu. Nejlepším americkým krátkým filmem se podle poroty festivalu stal animovaný film Brick Novax část 1 a 2 Matta Piedmonta. Hlavní postavou snímku je muž jménem Brick Novax, který prožil výjimečný život jako astronaut, filmová hvězda či úspěšný hudební skladatel. Nyní je však bez peněz a umírá ve špinavém hotelu. Aby po něm alespoň něco zůstalo, rozhodne se své vzpomínky přeříkat a nahrát.

Cenu za nejlepší mezinárodní krátký film získal Deeper Than Yesterday australského režiséra Ariela Kleimana o pomalém psychickém rozkladu tří mužů uzavřených po tři měsíce ve stísněných prostorách ponorky.

Na závěr článku čtenáře upozorňujeme, že dnes v noci (ve 2:00 u nás v České republice) bude možnost zhlédnout přes internet také jeden z promítaných snímků na Sundance – médii propíraný Život v jednom dni, který je vytvořen z tisíců natočených videí od lidí z celého světa. Stream by se měl v daný čas spustit zde. AKTUALIZACE: Repríza bude dnes (tj. 28.ledna) v 19:00 SEČ na stejném kanálu.

Seznam oceněných:

CENA SPOLEČNOSTI MAHINDRA A SUNDANCE INSTITUTU PRO SVĚTOVÉ FILMAŘE
Wolf
; režie Bogdan Mustata (Romania)
I Dream in Another Language; režie Ernesto Contreras (Mexiko)
In What City Does it Live; režie Seng Tat Liew (Malajsie)
Zero Motivation; režie Talya Lavie (Izrael)

CENA POROTY PRO KRÁTKÝ FILM
Brick Novax část 1 a 2; režie Matt Piedmont

CENA POROTY PRO KRÁTKÝ ZAHRANIČNÍ FILM
Deeper Than Yesterday; režie Ariel Kleiman (Austrálie)

SPECIÁLNÍ UZNÁNÍ POROTY
Choke; režie Michelle Latimer (Kanada)
Diarchy; režie Ferdinando Cito Filmomarino (Itálie)
The External World; režie David O’Reilly (Německo, Irsko)
The Legend of Beaver Dam; režie Jerome Sable (Kanada)
Out of Reach; režie Jakub Stozek (Polsko)
Protoparticles; režie Chema García Ibarra (Španělsko)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 1. 2011 ve 20.35 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.