Domů » Glosa

Česká filmová a televizní akademie pod diskuzním útokem

Výroční ceny Český lev o víkendu zcela ovládl snímek Masaryk, jenž proměnil 12 z celkem 14 nominací. Ve statutárních kategoriích uspěl už jen jediný další hraný film – Já, Olga Hepnarová – a to jen díky tomu, že ve vítězném snímku není prostor pro výraznější ženské postavy. Téměř úplný monopol jednoho snímku svědčí o nepříznivé loňské bilanci našeho filmu, který sice přesáhl hranici čtyř desítek titulů, z nichž ale pro akademiky stála za pozornost žalostná hrstka (naštěstí hlavní pětice mohla být doplněna vedle předpremiérového Masaryka i minoritní koprodukcí Anthropoid).

Takto nastavená pravidla, bez nichž by nedávno zvýšený počet pěti nominovaných v každé kategorii zavedl akademiky do rozhodovací šlamastiky, jsou nyní v rozpoutaných diskuzích na sociálních sítích podrobována bezprecedentní kritice. Především možnost limitovaného uvedení dle mnoha hlasů umožnila, aby producent jistý si svou pozicí ve slabém filmovém ročníku pojal slavnostní večer jako velkolepou předpremiérovou PR akci. Dalším diskuzním tématem je demonstrativní nepřítomnost Štěpána Hulíka na slavnostním ceremoniálu, jelikož dle pravidel nemá scenárista televizního díla nárok být nominován a přebírat filmovou cenu. Delegace seriálu Pustina si však dovolila pozvat bez ohledu na pravidla na pódium všechny přítomné členy štábu a Štěpánovi Hulíkovi, jenž seriál usilovně tvořil několik let, v jeho nepřítomnosti poblahopřát. Je otázka, zda se z diskuzí, v nichž figurují nejen filmoví publicisté, ale také filmoví tvůrci a producenti, zrodí přímý apel, jenž přinutí akademii ke změně pravidel, jež rozhodně nejsou dobře argumentovatelná. Indiefilm by se pod nutnost změny všemi deseti podepsal.

Co se týče vítězného snímku, nehodláme zpochybňovat rozhodnutí akademiků a už vůbec ne rozvíjet odvážné teorie o spolčení akademie s jeho producenty. Masaryk naplňuje představy o loni jen párkrát dobytém dobrém standardu, jenž vyniká v jednotlivých složkách než v celku. Ani by nás nenapadlo očekávat, že by akademici upřednostnili ve všech ohledech méně nápadný Rodinný film, jenž zabodoval na začátku roku u kritiků. Ovšem pokud něco vyjadřuje onen celek a u Masaryka skřípe více než u nominované konkurence je scénář. Pokud má scénář vyjadřovat originální vizi, poutavou a nekonvenční výstavbu děje a jeho uspokojivé završení s přesahem, tak pro nás všechny tyto body bezvýhradně naplnil jedině Rodinný film.

Potom zaskočí, že Omerzův film v nominacích na tuto kategorii vůbec nefiguroval a akademici dali přednost kromě dramaturgicky nedotaženého Masaryka i tezí zavánějícím konstrukcím Učitelky a Václavova snímku Nikdy nejsme sami. Zároveň zamrzí, že akademici přehlédli i působivý, leč asi málo efektní kameramanský výkon Lukáše Miloty.

Rodinný film je pro nás i bez lvů skutečným majákem ve zrádných vodách loňské filmové nabídky a pokud chcete argumenty, stačí jen porovnat názory na oba filmy v našich recenzích [1]

 

[1] http://www.indiefilm.cz/2017/03/01/masaryk-kronika-osobniho-a-narodniho-kolapsu-v-derave-vazbe/
http://www.indiefilm.cz/2016/02/29/rodinny-film-odvracene-strany-svobody-a-soucitu/

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 6. 3. 2017 ve 18.49 a zařazen do kategorie Glosa ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.