Domů » Festivaly

Sundance 2011: Deset nejzajímavějších dokumentárních filmů

Ještě těsně před začátkem zpravodajství z letošního Sundance festivalu, který již včera začal, jsme pro vás připravili druhý sumarizační článek – tentokrát o nejzajímavějších dokumentech, jenž se na akci v premiéře představí. Obecně lze konstatovat, že z obou dokumentárních soutěžních sekcí se letos zdá silnější především ta zahraniční, která nabídne pár velmi zajímavých snímků. Z deseti nejzajímavějších filmů jsme však záměrně vyřadili vítěze letošní IDFA Position Among the Stars Leonarda Retela Helmricha, abychom mohli věnovat více prostoru ostatním snímkům, jimž se dosud nepodařilo si tolik pozornosti získat.

An African Election (režie: Jarreth Merz; USA-Švýcarsko)

Dokumentární snímek režiséra Jarretha Merze se snaží nastínit situaci při prezidentských volbách v Ghandě na konci roku 2008 a zároveň obecně vypovídat o politickém systému v západní Africe, který je neustále ohýbán zahraničními ekonomickými zájmy. Sleduje boj dvou politických stran, jež jsou schopny udělat pro své vítězství téměř cokoli. Merz během tří měsíců sledoval hlavní politické kandidáty projíždějící po mítincích a vykřikující chytlavá hesla i následnou povolební situaci. Trailer lze zhlédnout zde.

Connected: An Autoblogography about Love, Death and Technology (režie: Tiffany Shlain; USA)

Tiffany Shlain a její snímek Connected: An Autoblogography about Love, Death and Technology nemá malé cíle. Měl by vypovídat o západní společnosti a kultuře dvacátého prvního století, kde lze najít nejrůznější způsoby propojení zdánlivě nesourodých témat, jako je například životní prostředí, spotřeba, populační růst, technologie, lidská práva či globální ekonomika. Zkoumáním vzájemného vlivu řady prvků současné společnosti se snaží nastínit aktuální pozici západní civilizace a odhadnout, jakým směrem by se mohla v budoucnosti dále vyvíjet. Trailer lze zhlédnout zde.

Hell and Back Again (režie: Danfung Dennis; USA-Velká Británie)

Téma boje amerických jednotek v Afghánistánu letos zastoupí pouze snímek Hell and Back Again. Ústřední postavou je pětadvacetiletý seržant Nathan Harris, kterého dokumentarista Danfung Dennis sledoval ve dvou životních etapách. Tou první bylo nasazení v bojích proti Talibanu, kde se se svou jednotkou dostal do obklíčení nepřátelskými silami a byl na několika místech raněn. Druhá etapa je pak jeho rekonvalescence ve Spojených státech, během níž se musí psychicky vyrovnat se svými vzpomínkami a hrozivou rutinou obyčejného života. Narozdíl od loňských válečných dokumentů Armadillo a Restrepo by však mělo jít údajně o podstatně osobnější výpověď.

KNUCKLE (režie: Ian Palmer; Irsko-Velká Británie)

Časosběrný dokument Iana Palmera sleduje komunitu irských Travellers – kočovného etnika, které je známé svým lpěním na klanových tradicích a rodinné hrdosti. Problémy mezi jednotlivými skupinami se pak nejčastěji řeší prostřednictvím rituálních zápasů v boxu. Palmer zaznamenával po dvanáct let osud jednoho člena této komunity a poskytuje nám tak jedinečnou sondu do alternativní společnosti, která se s problémy vypořádává znepokojivě násilnou a krvavou cestou. Autor tím navazuje na svůj krátký dokumentární film, který se tomuto společenství věnoval. K tématu se dostal čirou náhodou – na jedné svatbě ho cizí muž oslovil, jestli by nebyl ochoten na videokameru zaznamenat souboj. Palmer si musel v jejich společnosti nejdříve pracně vybudovat pozici, díky níž mohl následně rituální zápasy zaznamenávat.

Project Nim (režie: James Marsh; Velká Británie)

Project Nim odkazuje k vědeckému experimentu, který byl prováděn v průběhu sedmdesátých let. Vědci se tehdy pokoušli zjistit, zda opice od počátku vychovávaná a živená jako člověk bude schopná naučit se znakovou řeč. James Marsch ve svém dokumentu kombinuje svědectví lidí, kteří se pokusu účastnili, nově objevené archivní materiály a zinscenované dramatické scény, aby vytvořil pitoreskní příběh šimpanze vsazeného do lidské společnosti. Zároveň však neopomíná akcentovat otázky etiky a morálky podobných experimentů. Marsch na Sundance před dvěma lety vyhrál se svým dokumentem Muž na laně a jeho nový snímek je tedy všeobecně velmi očekáván.

Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles (režie: Jon Foy; USA)

Jedním z nejzajímavějších snímků mezi letošními americkými dokumenty je Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles slibující zábavnou a fascinující podívanou nejen pro milovníky konspiračních teorií. Film sleduje mladého umělce Justina Duerra, který v průběhu osmdesátých let začal být fascinován podivnými deskami zalitými asfaltem v ulicích řady světových měst (nevyjímaje New York, Philadelphii, St. Louis, Santiago či třeba Buenos Aires). Spolu s dalšími nadšenci se rozhodne objasnit záhadný původ těchto nápisů a splétat tak dohromady síť bizardních otázek, které vedou od novinových článků až k organizaci pro kolonizaci Jupitera. Rozhovor s režisérem s vloženými ukázkami z filmu lze zhlédnout zde.

The Bengali Detective (režie: Philip Cox; Velká Británie-Indie-USA)

Z důvodu vysoké míry korupce ve složkách indické policie zde vznikl boom soukromých vyšetřovacích a detektivních agentur. Dokumentarista Philip Cox se rozhodl sledovat jednoho z detektivů jménem Rajesh Ji. Vedle svého zaměstnání, které mu zajišťuje dostatek napětí, se však snaží proniknout i do místního zábavního průmyslu a dostat se se svou taneční skupinou složenou z pracovních kolegů do televizní talentové soutěže. Vedle lehce úsměvné výpovědi o moderní indické společnosti se však snímek dotkne i vážnějších tónů, když ukáže, že úspěšný detektiv bojuje v rodinném poli s daleko zásadnějšími problémy. Trailer lze zhlédnout zde.

The Black Power Mixtape 1967-1975 (režie: Göran Hugo Olsson; Švédsko-USA)

V průběhu šedesátých a sedmdesátých let sledovali švédští novináři hnutí Black Power afroamerických občanů ve Spojených státech. Natočený materiál však dosud nikdo neviděl a teprve filmař Göran Hugo Olsson se rozhodl sestříhat z množství archivního materiálu svůj dokument, který je zajímavý především tím, že celou situaci zachycuje ze zahraniční perspektivy. Mozaika řady představitelů hnutí je doplněna i o zpětnou reflexi z pohledu dnešní generace. Snímek byl již také vybrán do sekce Panorama na blížícím se Berlinale. Trailer můžete nelézt zde.

The Greatest Movie Ever Sold (režie: Morgan Spurlock; USA)

Morgan Spurlock je poněkud sebestředný režisér, avšak tématům jeho filmů a způsobu provedení nelze upřít jistou dávku originality. Tentokrát přichází na Sundance s filmem, který si do hledáčku bere product placement, marketing a reklamu. Jak už napovídá samotný název The Greatest Movie Ever Sold, Spurlock aplikuje všechny tyto formy reklamy a propagace na svém vlastním dokumentu, jehož rozpočet byl získán právě jen a pouze díky těmto praktikám.

The Green Wave (režie: Ali Samadi Ahadi; Německo-Írán)

Ali Samadi Ahadi je íránský režisér žijící a točící v Německu. Ve svém dokumentu se věnuje aktuálnímu tématu íránských prezidentských voleb v roce 2009, v nichž byl díky machinaci s hlasy znovuzvolen Mahmúd Ahmadínežád. Ahadi skládá dokument ze záběrů opozičních demonstrací, osobních výpovědí a příspěvků nyní stíhaných blogerů, které kombinuje spolu s kompletně animovanými pasážemi. Výsledkem by měla být daleko osobnější výpověd o nastalé situaci, než jsme dosud mohli z internetových videí spatřit. Trailer lze nalézt zde.

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 21. 1. 2011 ve 17.25 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.