Domů » Aktuálně

Vary!ole – Cinema!ole

Karlovarský festival znamená především přehlídku světového filmu. Nezapomínejme ale, že součástí festivalu je také bohatý doprovodný program. Jedním z lákadel letošního doprovodného programu je projekt Cinema!ole, jenž vznikl ve spolupráci FAMU a Barrandov Studia. Akce Cinema!ole se zařadila do rámce Týdne českého filmového průmyslu, který bude probíhat v prostorách Becherovy vily. Navštívíte-li během pondělí až středy (2. 7. – 4. 7.) prostory interaktivní galerie Becherovy vily, můžete se těšit na panelové diskuze s významnými osobnostmi českého filmového podhoubí nebo se aktivně zúčastnit filmového workshopu.

V pondělí se od 14:00 dozvíte něco více o digitalizaci filmového média. Hosty diskuze Digitalizace klasického Formanova filmu „Hoří, má panenko“ budou vedoucí katedry kamery FAMU Marek Jícha a skupina odborníků z Národního filmového archivu.

Nad pozicí českých filmařů dnešní doby, ve společnosti zaměřené na tržní systém, se zamyslí několik hostů pondělní diskuze Český autorský film u nás a ve světě: filmoví solitéři v minulosti a dnes, mezi pozvanými jsou Karel Vachek, Martin Řezníček, Lucie Králová, Vít Janeček, Jaromír Kallista, Radim Procházka a Ivan Fíla. Polemizovat s jejich názory můžete v pondělí od 17:00.

Úterní diskuze začínající v 17:00 bude patřit teoretické reflexi filmu a divadla. Jakou roli v současnosti nese filmová kritika a jaký má vliv na uměleckou praxi? Mezi slíbenými hosty bloku Filmová a divadelní kritika versus recenzenství jsou Karel Vachek, Vít Janeček, Petr Fischer, Martin Řezníček, Lucie Králová a Jakub Felcman.

Závěrečná středeční debata projektu Cinema!ole s názvem Mladý film bojuje na evropských festivalech? se bude věnovat budoucnosti studentů pražské FAMU. Do diskuze se můžete opět zapojit v 17:00, tentokrát s děkanem FAMU Pavlem Jechem, dále s Martou Lamperovou, Michalem Hogenauerem, Olmem Omerzu a Jakubem Felcmanem. Panelové diskuze povede filmový kritik a publicista Vladimír Hendrich.

Chcete-li si vyzkoušet, jaké to je natáčet vlastní film, navštivte filmové dílny. Každý den (2. 7. – 4. 7.) se vytvoří tři filmové miništáby, které pod vedením zkušeného lektora, natočí své krátké filmy. Účastníkům dílen bude k dispozici také filmová technika, takže stačí přijít s dobrými nápady a chutí do práce. Natáčecí den bude probíhat následovně: 10:00 rozdělení do tvůrčích skupin (dokumentární film, hraný film, experiment), poté příprava a realizace filmu, 21:00 webová premiéra hotového snímku. Filmy z dílen budou mezi sebou soutěžit o přízeň diváků a hodnotné ceny na www.freecinema.cz. Štáb vítězného snímku se za odměnu bude moci zúčastnit stáže na absolventském filmu FAMU. Tímto projekt Cinema!ole však nekončí, na další akce se můžete těšit v rámci 4. MFF Ostrava Kamera Oko.

Autorka: Štěpánka Součková

Zdroj: Tisková zpráva

 

 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 30. 6. 2012 ve 8.42 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.