Domů » Aktuálně

Aktuálně: Antonio Campos chystá dva filmy

Americký režisér Antonio Campos připravuje hned dva snímky. Uvést by je měl s ročním odstupem. Svůj v pořadí druhý celovečerní film s názvem Simon Killer se mu již podařilo úspěšně dotočit během pěti podzimních týdnů v Paříži. V současné době je film v postprodukci, která by však měla zabrat jen několik měsíců. Hlavní postavou snímku je mladý američan, jenž přijíždí do Francie, aby se vzpamatoval z drsného rozchodu se svou přítelkyní. V Paříži však potkává exotickou ženu způsobující, že zapadá stále hlouběji do městského podsvětí. Hlavní mužskou postavu ztvárnil talentovaný mladý herec Brady Corbet, kterého šlo vidět například v Arakiho snímku Mysterious Skin či Hanekově Funny Games USA. Příští rok se také objeví ve vedlejší roli v Trierově Melancholii. Femme fatale se stala Mati Diop, jenž má s herectvím zkušenosti pouze z filmu 35 panáků rumu Claire Denis. Dá se předpokládat, že Simon Killer bude uveden na letošním festivalu Cannes, kde byl promítán i Camposův debut.

Druhý projekt nese název Momma a Campos o něm mluví již od premiéry Afterschool na NYFF. Zaměřovat by se měl na vývoj vztahu mezi matkou a jejím synem v průběhu třiceti let. Na scénáři již Campos očividně v minulosti pracoval, protože do začátku natáčení zbývá již jen velmi málo času (vzhledem k tomu, že během první poloviny roku musí dostříhat předchozí projekt). Produkce samotná by se tedy měla rozběhnout letos na podzim a pokud zůstane udrženo nastolené tempo, můžeme snímek čekat již v roce 2012.

Oba filmy produkuje společnost Borderline Films, kterou Antonio Campos založil ještě se dvěma absolventy Newyorkské univerzity: Seanem Durkinem a Joshem Mondem. Jejich vzájemná spolupráce vyústila v řadu úspěchů, především pak v pravidelné uvádění jejich snímků na nejprestižnějších festivalech (Cannes, Sundance, SXSW, BFI Londýn). V roce 2005 byl jejich krátký film Buy It Now dokonce v Cannes ohodnocen Cenou Cinefondation jako nejlepší film (natočený ještě v rámci jejich studia na filmové škole).

Antonio Campos zatím zrežíroval pouze jeden celovečerní film. Afterschool si přesto několikrát vysloužilo přirovnání ke snímkům takového auteura jako je Michael Haneke. Sám Campos inspiraci tímto tvůrcem potvrzuje (jmenuje filmy Pianistka, Funny Games a Bennyho video) a ihned doplňuje svou inspiraci Dumontovým L’ Humanité a některými filmy od Kubricka. Campos postavil svou prvotinu především na specificky komponovaných dlouhých záběrech (často rozostřených, s velkými prázdnými plochami a ořízlými tvářemi herců), které však kupodivu namísto zcizujícího efektu přidávají scénám na intimitě a vnitřní síle. Záběrování a celkově výtvarná stránka filmu je pak jeho nejvýraznějším prvkem, který dominuje nad jinak těžce uchopitelným příběhem.

Zdroj:Ioncinema.com; ThePlaylist.indiewire.com

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 1. 2011 ve 0.19 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.