Domů » Aktuálně

Aktuálně: Laurent Cantet bude adapatovat knihu Joyce Carol Oatesové

Francouzský režisér Laurent Cantet je znám především díky dvojici svých snímků. Prvním je Ressources humaines, jeho druhý celovečerní film, kterým si otevřel cestu na řadu prestižních filmových festivalů a díky němuž byl v San Sebastianu, Seattlu či na Evropských filmových cenách oceněn jako jeden z nejnadějnějších mladých filmařů roku (v nedávné době jsme informovali o jeho americkém remaku – k přečtení zde). Tím druhým snímkem je pak produkce Mezi zdmi, která před dvěma lety získala Zlatou palmu v Cannes.

Nyní připravuje Cantet svůj první anglicky mluvený snímek. Od tématu problematické mládeže, jenž také řešil ve filmu Mezi zdmi, se však zřejmě příliš nevzdálí. Mělo by totiž jít o adaptaci knihy Foxfire: Confessions Of A Girl Gang, kterou v roce 1993 napsala americká spisovatelka Joyce Carol Oates. Ta sleduje skupinu dorůstajících dívek, jenž se začíná bouřit proti autoritám a konvencím společnosti padesátých let. Společně zakládají jakýsi gang, který se rozpoznává podle tetování červeného ohně na rameni. Nejdříve nemají příliš odvahy, ale postupem času začínají agresivně projevovat svou frustraci nad mužsky orientovaným světem. Prvním z jejich terčů se stane profesor na střední škole, který jednu z dívek sexuálně obtěžuje. Jejich revolta však následně začne přesahovat i školu a gang začne být nezvladatelným.

Není jistě náhodou, že Cantet si vybral právě tento román od autorky, která dlouhodobě reflektuje sociální a psychologické problémy mladých lidí.

Kniha byla v minulosti již jednou do filmu převedena. V roce 1996 její adaptaci pod názvem Fixfire natočila režisérka Annette Haywood-Carter. Objevila se v ní mimo jiné také Angelina Jolie, která v té době neměla ještě příliš zkušeností s filmovým průmyslem. V současné době pak vzniká také adaptace na Pulitzerovu cenu nominované knihy Blonde, kterou má v režijním područí interesantní režisér Andrew Dominik (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem).

Zdroj: IndieWire.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 10. 11. 2010 ve 23.05 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.