Domů » Aktuálně

Aktuálně: Filmový debut Loache mladšího

Ken Loach má svého rodinného nástupce. Jeho41-letý  syn Jim po patnáctileté práci na epizodách několika britských seriálů jako například nekonečného Coronation Street či Hotel Babylon totiž nyní vstupuje na velká plátna a potvrzuje rčení o jablku a stromu i tím, že si vybral tématiku v duchu sociálního realismu, který jeho otec v Británii po čtyřicet let svými díly rozvíjel.

Ani Jimovi není nic svaté a tak se rovnou vrhá na jednu z nejhanebnějších epizod novodobé britské historie. Ve snímku se jménem Oranges and Sunshine se zaměřuje na příběh bývalé sociálního pracovnice ze severní Anglie, která v osmdesátých letech učinila skandální odhalení. Celkem 130 000 dětí ve státní a charitativní péči bylo deportováno do Austrálie a ostatních zemí Commonwealthu na základě tajného vládního programu. Tato nelegální akce probíhala již od devatenáctého století a týkala se dětí starších tří let, kterým bylo řečeno, že jsou jejich rodiče mrtví. Jejich přízeň si viníci získali báchorkami, že je čeká lepší život v zemích plných „slunce a pomerančů“. Místo toho je v cílové destinaci v mnoha případech potkalo  hrubé zneužívání, jak v sexuální formě, tak v podobě otrocké práce. Velké procento dětí utrpělo z tohoto zacházení silnou psychickou újmu.

Margaret Humpreyová, ztvárněná Emily Watsonovou (nominace na Oscara za filmy Prolomit vlny a Hilary a Jackie), po svém zdrcujícím objevu sjednotila tisíce rodin, aby s jejich pomocí donutila britského a australského premiéra k oficiální omluvě všem postiženým. Sama nebyla příliš nadšená z uchopení tohoto stále palčivého tématu ve filmové podobě, jelikož dle ní stále žijí jedinci, kterým by bylo připomenuto jejich dětství, jež raději vytěsnili ze své paměti. Trvalo celkem osm let než byla přesvědčena a tato britská hrdinka se nyní podílí na filmu jako neoficiální poradkyně. Minulý týden mohla shlédnout dokončený sestřih a dala najevo, že její rozhodnutí bylo nakonec správné. Dle jejích slov jde o „velmi věrnou interpretaci. Silnou v její zdrženlivosti.“

Film se má hlavně zaměřit na vztah Humpreyové k obětem, na její jednání s autoritami a také na její rodinný život během jejího boje za dosažení spravedlnosti.

Scénář je dílem skotské spisovatelky Rony Munro, která stojí i za filmem Kena Loache, Ladybird, Ladybird (1994), příběhu matky, která kvůli zanedbání péče přišla o všechny čtyři děti. Společně s režisérem se setkala s řadou obětí a oba byli otřeseni jejich životními příběhy. Snímek však necílí na šokující a nechutné momenty, i když se jich nabízelo mnoho. Humpreyová tento přístup velmi ocenila.

Ve filmu se dále objeví australští herci Hugo Weaving (Matrix, Pán prstenů) a David Wenham (Pán prstenů, s Emily Watson se setkal již ve filmu Proposition). Oba získali role dvou nedobrovolných migrantů.

Pro nyní již dospělé děti, jichž se aféra týká, chystá Loach speciální projekci. Do distribuce se film chystá na jaře příštího roku. Přesto si světovou premiéru odbude již na podzim na letošním filmovém festivalu v Římě.

Zdroj: guardian.co.uk

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 21. 9. 2010 ve 19.56 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.