Domů » Aktuálně

Aktuálně: Tři projekty podle Kubricka

Kubrick zemřel před jedenácti lety a nechal za sebou několik rozpracovaných projektů. O natočení jeho A.I. Umělé inteligence se již postaral Steven Spielberg na začátku minulé dekády. V průběhu posledních několika let se pak postupně objevovaly nejrůznější zprávy, které potvrzovaly, že by se tři dosud nezveřejněné scénáře z režisérovy pozůstalosti, měly dostat na filmová plátna. Konkrétnější obrysy však všechny projekty nabraly až nyní a konečně to tedy začíná vypadat, že se kolem nich opravdu rozhýbají ledy.

O prvním filmu jsme se již krátce zmiňovali v nedávné novince zde. Již od roku 2006 je jisté, že osmdesátistránkový scénář pro Lunatic At Large převede na velké plátno jako svůj celovečerní debut režisér Chris Palmer. Příběh o utíkajícím masovém vrahovi z psychiatrické léčebny, který nalezne své útočiště v lunaparku, byl pak na čtyři roky uložen k ledu a téměř nic se kolem něj nedělo. Nějakou dobu se spekulovalo, že by hlavní roli mohl vzít Colin Farrell, teprve až v posledních několika dnech se však definitivně potvrdila účast herecké dvojice Sam Rockwell (Měsíc) a Scarlett Johansson (Match Point – Hra osudu). Otázkou je, kdy se začne natáčet, protože dosud nebylo zveřejněno žádné konkrétní datum, které by potvrzovalo rozjetí přípravných fází k natáčení. To by snad nemělo být v řádu několika dalších let, ale už pouze ve výhledu několika následujících měsíců.

V podstatně delším horizontu lze očekávat i další dva projekty. I na nich bude pracovat blízký Kubrickův spolupracovník Stephen R. Clarke, který původní scénáře upraví a zároveň bude dohlížet, aby snímky ve výsledku zůstaly co nejvíce věrné autorovým záměrům.

Příští rok by se mělo začít pracovat na snímku Downslope, u něhož však lze předpokládat, že jeho přípravy i produkci výrazně zbrzdí shánění financí. Podle všeho by totiž mělo jít o výpravný a velkorozpočtový snímek (mluví se až o 100 milionech dolarů) odehrávající se v období Americké občanské války. Soustředit by se měl především na skupinu guerillových jednotek pod vedením Johna Singletona Mosbyho (zvaného také Šedý přízrak), které se pohybovaly mezi oběma válčícími stranami. Scénář napsal Kubrick podle krátké povídky amerického historika Shelby Footeho a označil ho jako silně protiválečný.

Natáčení megalomanské produkce by prý mělo proběhnout v evropských kolacích. V současné době komunikují producenti s předními režiséry, kteří by měli zájem projekt tohoto typu režírovat. Podobně nejisté je také obsazení snímku, ve kterém se počítá s nějakými známými hereckými tvářemi. Ani slavné režisérské jméno, výrazné herecké tváře a nálepka nedokončeného Kubrickova projektu by však dle mého názoru nedokázala stomilionový film udělat ziskovým (přestože téma Americké občanské války stojí i za snímkem Sever proti jihu, který se stal v době svého uvedení kasovním trhákem a při započtení inflace je dosud nejvýdělečnějším filmem na světě).

Podstatně větší šanci na úspěšné zfilmování má třetí titul s názvem God Fearing Man. Kubrickův scénář založený na skutečných událostech vypráví o knězi, který se stane jedním z nejznámějších amerických bankovních lupičů dvacátého století. I zde se počítá s Evropou jako vhodným místem pro natáčení a nejvíce se prozatím spekuluje o Německu. Nemělo by však jít o celovečerní snímek ale o několikadílnou sérii určenou pro televizní vysílání. Pokud by takový projekt zaštítila například produkce HBO, která má se svými seriály úspěch u kritiky i diváků, mohl by se z minisérie stát poměrně očekávaný artikl. Ani zde se však zatím nemluví o konkrétních jménech.

Zdroj: theplaylist.blogspot.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 4. 2010 ve 2.23 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.