Domů » Aktuálně

Aktuálně: Dominik Moll natáčí ve Španělsku anglického Mnicha

Dominik Moll, držitel Césara za režii snímku Harry to s vámi myslí dobře (Harry, un ami qui vous veut du bien, Francie 2000), usedá po pětileté odmlce opět na režisérskou stoličku. Ve Španělsku by v nejbližších dnech mělo začít natáčení filmu Le Moine (Mnich), které potrvá do července.

První zmínky o projektu padly loni v létě, kdy režisér obdržel finanční podporu v podobě tzv. záloh na tržby od francouzského Národního filmového centra (Centre national de la Cinématographie). Nyní je již známo i herecké obsazení, jemuž vévodí Vincent Cassel (Nenávist, 1995; Veřejný nepřítel č. 1, 2008). Vedle něj se na plátně objeví Déborah François (Dítě, 2005), Geraldine Chaplin (Doktor Živago, 1965; Starý dům uprostřed Madridu, 1976; Mluv s ní, 2002) a Sergi Lópéz, který za svůj výkon ve zmiňovaném Harry to s vámi myslí dobře získal Césara i Evropskou filmovou cenu pro nejlepšího herce.

Mnich je adaptací stejnojmenné anglické klasiky, gotického románu ze sklonku 18. století, který Matthew Gregory Lewis napsal v pouhých 19 letech. Natáčení filmu ve Španělsku je dáno tím, že i román samotný se odehrává právě v Madridu. Hlavním hrdinou příběhu je pokrytecký a hříšný mnich Ambrosio (Cassel), středobod několika dějových linií, jež odhalují zlo páchané ve jménu víry za klášterními zdmi. Ambrosiova posedlost ďáblem ho dovede až před inkviziční tribunál, před nímž se mnich zoufale pokusí uniknout úpisem nikomu jinému než opět satanovi…

Podle Lewisova románu již v 60. letech jeden filmový scénář vznikl – jeho autory byli Luis Buñuel a Jean-Claude Carrière. Na rozdíl od dalších šesti scénářů této autorské dvojice, které Buñuel realizoval (Deník komorné, 1964; Kráska dne, 1967; Mléčná dráha, 1969; Nenápadný půvab buržoazie, 1972; Přelud svobody, 1974 a Ten tajemný předmět touhy, 1977), však Mnich z finančních důvodů Buñuelem natočen nebyl. Místo toho se scénáře chopil Adonis Kyrou a natočil podle něj v roce 1972 svůj poslední film. U Mollova Mnicha není dosud jasné, zda autorem scénáře je pouze režisér (jak tomu bylo v případě jeho krátkého filmu Le gynécologue et sa secrétaire, 1987) či zda se na něm nepodílí například i Gilles Marchand, který s Mollem napsal Harry to s vámi myslí dobře a Lumíka (2005). Moll Marchandovi „na oplátku“ pomohl se scénářem k filmu L’autre monde (Jiný svět, 2010; více zde), který bude mít ve Francii premiéru v den výročí dobytí Bastily.

Zdroj: Ioncinema.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 4. 2010 ve 17.29 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.