Domů » Festivaly

LFŠ 2010: Zaměřeno na Island

Letní filmová škola vypukne již za necelé dva týdny v moravském Uherském Hradišti. Každoroční svátek filmových fanoušků, kde má každý především možnost doplnit si svůj filmový přehled, je spolu s Mezinárodním festivalem v Karlových Varech asi největší filmovou akcí letních prázdnin. Na paty se mu samozřejmě snaží šlapat i Festival nad řekou, který však nenabízí tak dramaturgicky koherentní sekce a ani do šíře záběru se zatím s tradiční moravskou přehlídkou nemůže měřit.

I tento rok ještě před zahájením LFŠ věnujeme několik článků, které se budou snažit upozornit na perličky v jednotlivých sekcích a pomoct tak při výběru jednotlivých projekcí. Pro ty, jenž se nemohou této akce zůčastnit, však nabídneme i reporty z festivalu, jimiž se budeme snažit zprostředkovat aktuální dění v Uherském Hradišti.

Hlavním tématem letošního ročníku bude islandská kinematografie, pod jejímž názvem ve festivalovém katalogu nenajdete pouze ty novější a známější snímky, ale i tituly staršího data, včetně jednoho z nejstarších místních filmů Dobrodružství Jona a Gvendara z roku 1923.

Pokud se však řekne Island, chvíli asi bude trvat, než si k tomuto pojmu asociujeme jednotlivé režiséry a jejich filmy. Přitom zdejší tvůrci nejsou neznámí a se svými díly jsou čas od času vidět i na prestižních evropských festivalech. Ze jmen, jež půjde na letošní LFŠ objevit, a které vytvářejí poměrně komplexní obraz islandského filmu posledních let, se objeví Baltasar Kormákur, Dagur Kári, Fridrik Thór Fridriksson a Hrafn Gunnlaugsson (poslední tři autoři přijedou své snímky dokonce osobně uvést).

O Baltasarovi Kormákurovi jsme již na našem webu již několikrát psali u příležitosti jeho nových projektů (např. zde a zde). Škoda, že zrovna jeho dílo bude, ve srovnání s prostorem věnovaným ostatním režisérům, poměrně upozaděno. Všehovšudy se na LFŠ objeví pouze jeho první celovečerní film S milenkou mé matky, který získal ceny jak v Locarnu, Torontu tak i třeba Soluni. Černá komedie ukazuje, co se stane s nezaměstnaným a lenivým výrostkem, když si jeho matka přivede domů namísto přítele přítelkyni. Druhým snímkem, který mu zde poběží, bude jeho předposlední snímek Svatba za bílé noci o nekonečné řadě neštěstí, zabraňující svatbě jednoho zamilovaného páru. To, že zde bude mít Kormákur zastoupení pouze skrze dvě díla lze přičítat tomu, že mu byl věnován již prostor v minulých letech na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech a mnozí je již viděli.

Přehlídnout by nebylo dobré ani Dagura Káriho, který přijede osobně uvést své tři snímky, včetně svého nejnovějšího filmu Dobré srdce. Hvězdně obsazený snímek (v hlavní roli Brian Cox a Paul Dano) vypráví o dvou mužích, jejichž setkání pro ně znamenalo znovunalezení smyslu života. Výpověď o nemožnosti revolty v současném světě nabízí Outsider. Oceňovanějším snímkem, který se také dotýká tématu útěku ze svazujících pravidel společnosti, je Albín jménem Nói, jenž má na kontě například cenu z Rotterdamu či Edinburghu.

Třetím severským tvůrcem, na jehož snímky by stálo upozornit, je určitě Hrafn Gunnlaugsson. Mimo svou zemi je známý především díky své vikingské trilogii filmů Když letí havran, Stín havrana a Bílý Viking. V rámci festivalu však budou promítány jen pouze první dva. Jeho filmografii pak na LFŠ doplňuje Embla, Psanec: Sága o Gislim, Svatá hora a Astropia.

Zdaleka největší prostor však bude v rámci sekce Island věnován padesáti sedmi letému režisérovi Fridriku Thóru Fridrikssonovi. Dramaturgie totiž do programu zařadila téměř všechny snímky, které světově známý režisér natočil, a vybírat lze tedy z celkem čtrnácti snímků. Lze očekávat, že největší zájem bude o jeho nejnovější film Matčina odvaha, o matce hledající léčbu pro svého autistického syna, a také o jeho dva nejúspěšnější snímky – Filmové dny a Ďáblův ostrov. První si pohrává s autobiografickou výpovědí o režisérově dětství a jeho prvních kinematografických zážitcích, druhý o poválečné deziluzi a vlivu americké kultury na islandskou mládež padesátých let.

Více informací i kompletní přehled snímků této sekce naleznete na oficiálním webu akce: lfs.cz.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 13. 7. 2010 ve 23.50 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.