Domů » Aktuálně

Aktuálně: Baltasar Kormákur opět za kamerou

Baltasar Kormákur patří již několik let mezi islandskou režisérskou špičku, i když pro něj není problémem zvládat i roli producenta a herce. Díky karlovarskému festivalu se mohl český divák pravidelně setkávat s jeho dosavadní tvorbou. Kormákur na sebe upozornil po úspěšné herecké dráze (Ďáblův ostrov, Andělé všehomíra) na mezinárodním poli již svým zářivým debutem – mrazivě černou komedií S milenkou mé matky, oceněné v Locarnu či v Soluni a zdárně ve skvěle nakročené cestě bez jediného klopýtnutí pokračoval, o čemž svědčí i další jeho další díla jako drsné drama o nehostinnosti života na východě Islandu Hafid, v USA natočená kriminálka ve stylu neonoir Malý výlet do nebe, mysteriózní a komplikovaný thriller Mýrin (Jar City), jenž si vysloužil Křišťálový globus na MFF Karlovy Vary 2007 (chystá se jeho remake v režii Toda Williamse) a konečně opět pozitivněji laděná tragikomedie Svatba za bílého dne, která na tento den nahlíží z mužské perspektivy a v čechovoském oparu. 

Svůj zatím poslední projekt Inhale natočil režisér kompletně v americké produkci. Jedná se o drama rodičů, kteří v zoufalé snaze zajistit dárce plíce pro nemocnou dceru vstoupí do velmi nebezpečných vod. Film zatím neměl premiéru, avšak Kormákur se již tento týden vrhá do natáčení jeho nového počinu s názvem Djúpið (The Deep) – thrilleru o přežívání za extrémních podmínek. Výchozím bodem se stala divadelní hra Jóna Atli Jónassona inspirovaná skutečnými událostmi. Hlavní postavou je mladý rybář Gudlaugur, který přes pět hodin plave v ledovém Atlantiku, aby dosáhl pobřeží souostroví poté, co jeho pět přátel na moři zahynulo. Tato událost se stala 26 let zpátky, ale zároveň jde o aktualizovanou alegorii současné usilovné snahy Islanďanů uplavat hlubokým ekonomickým potížím, v nichž se země nyní topí.

Jónasson se podílel i na scénáři, za kameru se postaví norský kameraman Harald Paalgard (The Art of Crying), což souvisí i s koprodukcí s touto zemí. V ní také proběhne premiéra plánovaná na únor příštího roku. V hlavní roli se objeví herec Ólafur Darri Ólafsson, který zatím ztvárňoval v Kormákurových filmech jen vedlejší postavy, jde teprve o jeho druhou hlavní roli.

Kormákur však vykazuje enormní aktivitu prací ještě na dalších dvou ambiciozních projektech, o nichž jsme již psali, takže jen doplním nové informace. Prvním má být remake snímku Óskara Jónassona Reykjavik Rotterdam, drsného thrilleru z islandského podsvětí o pašování alkoholu v britské produkci s Markem Wahlbergem v hlavní roli, jenž tak vlastně nahradí jeho samotného, a dalším americkou společností (v níž vzniklo i Inhale) financovaný vikingský velkofilm natáčený právě v islandských lokalitách. Půjde o dosud nejdražší na Islandu realizovaný filmový projekt (40 -60 milionů dolarů), který počítá i s možností, že se přímo střetne se stejnou látkou v rukou Mel Gibsona. Jistou osobitost Kormákurovy vize však naznačuje jeho přízvisko chystaného snímku: „spaghetti-western-viking-movie“.

cineuropa.org

 

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 6. 4. 2010 ve 18.34 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.