Domů » Festivaly

Kino na hranici dnes začalo!

Dnešním dnem začal festival Kino na hranici, v rámci kterého se v Českém Těšíně promítne řada českých, slovenských a polských snímků. Nechybí průřez současnou tvorbou všech třech zemí, ale ani retrospektivy výrazných režisérů a tématicky zaměřené sekce, které vybírají snímky napříč historií.  Svůj vlastní prostor opětovně dostanou i maďarské filmy, jimž je vyhrazená sekce Maďarské filmové jaro v Těšíně, nabízející výběr snímků za poslední dva roky.

Jako nejvíce zajímavá sekce pro naše čtenáře se ale jeví výběr nejnovějších českých, slovenských a polských snímků. Díky ní mohou všechny tři země porovnat nejlepší díla, která se v minulém roce vyprodukovala. A jelikož se v českém mediálním prostředí píše o naší domácí tvorbě podstatně více než o filmových novinkách našich sousedů, zaměří se tento článek právě na vypíchnutí asi nejvíce zajímavých snímků polských režisérů.

Nejvíce přitažlivá bude pro diváky zejména dvojice králičích filmů. První se jmenuje Esterhazy a jde o pouze 25 minutový animovaný snímek, který vzniknul v polsko německé koprodukci. Za jeho natočením stojí režisérka Izabela Plucinska, držitelka Stříbrného berlínského medvěda z roku 2005 za krátký film Jam Session. Hrdinou svého snímku udělala králíka, který se spolu se svou životní láskou ubytuje v prázdném prostoru mezi betonovými panely proslulé Berlínské zdi. Komediální pohled na drsné historické období je prodchnut nadhledem a romantikou. Nalákat vás může například tento trailer. Podobné téma rozvíjí i letošní polský zástupce na Oscarech Králík po berlínsku. Ten sleduje, jak se po dobu 28 let množili králíci v tzv. Mrtvé zóně Berlínské zdi, až je nakonec strážní museli začít zneškodňovat. U obou snímků je totožný pohled skrze perspektivu naivních zvířecích tvorů, kteří spokojeně obývají nejděsivější místa berlínské historie. Ukázku naleznete zde.

Poměrně zajímavým snímkem by mohl být i Enen režiséra Felikse Falka, který byl za své předchozí snímky oceněn například v Locarnu či Berlíně. Hlavním hrdinou snímku je lékař, jenž začne pátrat po totožnosti jednoho z pacientů trpící amnézií. Brzy však zjistí, že objasnění jeho minulosti by mohlo ohrozit řadu životů. Psychologicko-kriminalistickou zápletku pomáhala sepsat i etablovaná filmařka Agnieszka Holland. Trailer je k dispozici zde.

Posledním tipem na zajímavý zážitek by mohl být první celovečerní film Boryse Lankosze s názvem Druhá strana mince, který se snaží zachytit skrze noirovou vizuální stylizaci retro atmosféru padesátých let. Film se točí kolem nevýrazné třicetileté svobodné ženy a tajemného cizince, který jí docela uhrane. Životní všednost jde stranou a v zamilované „šedé myšce“ se začnou najednou projevovat nové charakterové stránky, které se jí dosud dařilo potlačovat. Tato ukázka však spíše jen upozorní na vícero vypůjčených propriet a nápadů z některých klasických hollywoodských snímků.

Program festivalu nabízí daleko více polských filmů, které si v klidu můžete projít na jejich oficiálních stránkách zde. Určitě lze doporučit maďarské snímky, které jen tak nebude možnost na velkém plátně zhlédnout a obě režisérské restrospektivy s filmy Martina Šulíka a Adamy Sikory.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 4. 2010 ve 23.37 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.