Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na duben

Tento měsíc nabídnou čeští distributoři poměrně bohatou paletu nových DVD. A to až do té míry, že se snad nenajde žádné vydání starších filmů, jenž by v jejich konkurenci mohly zaujmout. Pojďme se tedy nejprve kouknout na novinky, které si u nás již odbyly premiéru v kinech.

Prvním z nich je snímek Hlad od známého videoartisty a nyní už i filmového režiséra Steve McQueena. Hlad je zasazen do věznice Maze v severním Irsku (píše se rok 1981), kde se skupina vězňů začne stavět proti praktikám svých dozorců. Konflikty mezi oběma stranami se stupňují, stejně jako chování ostrahy, která je k vězňům čím dál tím více brutálnější. Tichý odpor nakonec vyústí v protestní hladovku, která znamená smrt několika vězňů. McQeenův filmový debut je opřen o výtečné kamerové kompozice, které spolu s všeobklopujícím tichem vytvářejí většinu z působnosti snímku.

V kinodistribuci se před necelým rokem objevil i Wrestler, jenž je zatím posledním snímkem Darrena Aronofskyho. Mickey Rourke v něm ztělesňuje bývalého wrestlerového zápasníka Randyho, který se na stará kolena rozhodne vrátit do ringu. Jeho způsob života pro potěšení zástupu nedočkavých diváků se ale ostře tříští s jeho soukromým životem, ve kterém se marně snaží navázat vztah se zdejší striptérkou a obnovit pouto ke své dceři.

Na film Zažít Woodstock jsem již upozorňoval při jeho americkém vydání v prosinci minulého roku. Nyní si tento film můžete vychutnat i s českou podporou (ale pouze na DVD). Rozporuplně přijatý snímek Ang Leeho byl uveden v soutěžní sekci festivalu Cannes. Popisuje nakolik dovedl hippies festival proměnit životní osudy obyčejnému majiteli hotelu a jeho rodině.

Z těch snímků, co se nějakým způsobem minulý rok prokousaly do české kinodistribuce, se pak objeví ještě komedie Happy-Go-Lucky od Mike Leigha. Centrální postavou příběhu je zde učitelka, která se snaží skrze svůj každodenní optimismus vypořádat se světem. Jenže i ten není nekonečný, zvlášť když vás potká více nepříjemných situací za sebou. Za svůj herecký výkon v hlavní roli obdržela Sally Hawkins na festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda.

Další tři tituly, které budou na DVD trh uvedeny, se měly původně objevit i v českých kinech, ale distributoři se pak náhle zalekli a z uvedení je stáhli. 500 dní se Summer se objevilo minulý rok na Fresh Film Festu, spolu s Max a maxipříšerky jsou na velkém plátně k vidění i na probíhajícím Febiofestu. Do širší distribuce se ale i se snímkem Informátor! dostanou až skrze DVD distribuci.

Max a maxipříšerky je inspirovaný literární předlohou Maurice Sendaka a uvádí nás do imaginárního světa malého chlapce, ve kterém se stává vládcem podivně velkých tvorů. Snímek můžeme ale také chápat jako osobní výpověď Spike Jonzeho o tom, jak těžké je i se zběsilou imaginací vytvořit fikci, která bude fungovat v mysli každého diváka.

Romantická komedie 500 dní se Summer v nelineární struktuře nahlíží na bilancování Tomova vztahu se Summer. Z jejich náhodného setkání v práci vzroste vášnivý vztah. Během 500 dní, které spolu strávili, však láska pomalu opadává a jejich životy se vrací zpět do šedivé reality městského života. Tom se vydává napříč svými vzpomínkami, aby si uvědomil první náznaky neshod a mohl jejich vztah zachránit.

Posledním snímkem, jenž nám tentokrát čeští distributoři přinesou, je Soderberghův Informátor!. Matt Damon zde v titulní roli ztvárňuje skutečnou postavu jednoho z vysoce postavených zaměstnanců americké společnosti ADM. Po dlouhou dobu vynáší tajné informace z uzavřených schůzek a dodává je FBI, která společnost podezírá z nelegálních machinací. Jenže jak se brzy ukáže, pod slupkou nešikovného blbečka se skrývá mazaný lump, který hraje na obě strany a podaří se mu tak zpronevěřit několik milionů dolarů. Informátor! patří u Soderbergha k těm méně experimentálnějším snímkům, žánrem asi nejvíce blízký k sérii Dannyho parťáků.

Zahraničí:

Zahraniční blu-ray disky tentokrát vezmeme poněkud rychleji, protože je jich opravdu velmi mnoho. V první skupině filmů můžeme najít horké novinky, které za sebou mají úspěšnou festivalovou sezónu. Mezi nimi lze zmínit snímek Crazy Heart, který si z letošních Oscarů odnesl dvě sošky (jednu za herecký výkon Jeffa Bridgese, druhou za nejlepší píseň), Gilliamovo Imaginárium Dr. Parnasse, ve kterém se ve své poslední filmové roli objevil Heath Ledger, nebo Herzogův snímek Bad Lieutenant: Port Of Call New Orleans, jenž je remakem téměř deset let starého kultovního snímku Abela Ferrary.  Konečně také vyjde přesouvaný blu-ray disk Hanekova oceňovaného filmu Bílá stuha, který letos získal v Cannes Zlatou palmu.

Mezi novějšími tituly, které ale mají už nějaký rok po své premiéře, se ve vysokém rozlišení objeví Assayasův Letní čas ukazující drama o tom, kterak dědictví pomalu začne problematizovat příbuzenské vztahy. Vyjít by také konečně měl nejnovější film Davida Lynche Inland Empire, jenž kultovní režisér natáčel bez scénáře pouze na základě asociací a aktuálních nápadů. Zmínit stojí také jeden z nejznámějších Soderberghových snímků Traffic – nadvláda gangů o drogovém byznysu ve Spojených státech, za který režisér získal svého Oscara za nejlepší režii.

Do americké distribuce se tento měsíc chystá i několik neopomenutelných starých děl. Pokud bychom chtěli postupovat chronologicky, bude prvním titulem Ejzenštejnův Křížník Potěmkin, asi nejzásadnější snímek sovětské montážní školy. Nově restaurovaná verze filmu nabídne i nové záběry, které v předchozích verzích dosud chyběly a součástí bude i nově nahraná verze původního hudebního doprovodu Edmunda Meisela, který naplno využije 5.1 DTS-HD stopu. Další filmovou klasikou, která se pak objeví ve vysokém rozlišení, je Godardův snímek Žít svůj život, o jehož pečlivé technické převedení se postaral Criterion. Téměř čtyřicet let starý film ukazuje příběh mladé pařížské dívky, která začne kvůli finančním problémům prostituovat. Tipy ze staršních filmů uzavírá Bertolucciho Poslední císař, který na pozadí dospívání mladého vladaře ukazuje dynamické společenské proměny v Číně minulého století. Stal se také jedním z nejúspěšnějších snímků, které ocenila Americké filmová akademie. Získal totiž dohromady devět Oscarů.

A jak se to má tento měsíc se zajímavými filmovými edicemi? Na DVD vyjde  pod názvem Orson Welles: Paris Interview unikátní záznam rozhovoru s Orsonem Wellesem, který byl uskutečněn v Paříži roku 1960. Slavný režisér mimo jiné povídá o svých režisérských a hereckých zkušenostech a o tom jak moc zasahovaly studia do jeho filmů.

O restaurované výroční edici snímku Sever proti jihu jsme mluvili již v listopadovém výhledu (zde). Tento měsíc se k současným verzím přidá ještě „The Scarlett Edition“, která bude čítat celkem tři disky, z toho dva ve vysokém rozlišení a jedno běžné DVD s kopií filmu pro staré přehrávače. Jde samozřejmě o zcela identické disky, jako jsou ty ve výše zmíněném článku popisované 70th Anniversary Ultimate Collector’s Edition.

Úplně posledním tipem tohoto měsíce bude také výroční edice, tentokrát romantického filmu Vzpomínky na Afriku Sydneyho Pollacka. Mladá aristokratka se v něm vydává do Keni, aby zde založila kávovou plantáž. Její pobyt v Africe je místem, kde jí čeká několik milostných vzplanutí, ale také mnoho překážek a osobních katastrof. Zahraniční vydání k pětadvacetiletému výročí má pouze jeden disk, na kterém je z jedné strany přepis ve vysokém rozlišení a na druhé obyčejná DVD verze.

Česká republika:

5.4. Hlad (DVD)
5.4. Max a maxipříšerky (DVD)
12.4. Informátor! (DVD)
12.4. Wrestler (DVD)
19.4. 500 dní se Summer (DVD)
19.4. Happy-Go-Lucky (DVD)
19.4. Zažít Woodstock (DVD)

Zahraničí:

5.4. Bad Lieutenant: Port Of Call New Orleans (BLU)
12.4. Gone With The Wind: The Scarlett Edition / Jih proti severu (BLU)
12.4. Inland Empire (BLU)
19.4. Battleship Potemkin / Křížník Potěmkin (BLU)
19.4. Crazy Heart (BLU)
19.4. The Last Emperor / Poslední císař (BLU)
19.4. Summer Hours / Letní čas (DVD, BLU)
19.4. Vivre sa vie / Žít svůj život (DVD, BLU)
26.4. The Imaginarium of Doctor Parnassus Imaginárium Dr. Parnasse (BLU)
26.4. Orson Welles: Paris Interview (DVD)
26.4. Out of Africa: 25th Anniversary / Vzpomínky na Afriku (DVD, BLU)
26.4. Traffic / Traffic – nadvláda gangů (BLU)
26.4. The White Ribbon / Bílá stuha (BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 31. 3. 2010 ve 18.36 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.