Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na listopad

Listopadová nabídka DVD a blu-ray nosičů je tentokrát velmi pestrá a nabízí mnoho zajímavých titulů. Škoda jen, že se český trh stále spíše vyhýbá filmům ve vysokém rozlišení a tak nás nadále zásobuje ještě DVD disky. Modrá budoucnost se zatím stává realitou, což potvrzuje i rozhovor s ředitelem evropské Blu-ray asociace Nielsem Leibbrandtem, který byl publikován na serveru Technet.cz. V něm Leibbrandt zmiňuje, že se formát DVD přestane vyrábět již v roce 2013. V USA naopak tvoří blu-ray disky většinu nově vydávaných filmů.

Hned mezi prvními tituly měsíce náš čeká zřejmě jeden z nejzáslužnějších vydavatelských počinů roku. Společnost Aerofilms totiž uvede na trh osmnáct nově zrestaurovaných filmů Jana Špáty, které budou k dispozici na celkem čtyř DVD discích, shromážděných do jednoho box setu. Z toho tři disky jsou věnovány jeho filmům (Největší přání, Okamžik radosti, Hallo Satchmo, Respice finem, Země svatého Patricka, Lidé z hor, Matějská pouť, Jdi za štěstím, Variace na téma Gustava Mahlera, Atletické variace, Mezi světlem a tmou, Japonsko, má láska, Největší přání II, 777 vtěřin v Československu, Máňa a Parta), na čtvrtém se pak nachází dokument Olgy Sommerové z televizního cyklu GEN a dvoudílný sebereflexivní dokument Jana Špáty Láska, kterou opouštím.

Z českých tvůrců se na pulty prodejen dostane také nový film Normal, režírovaný nadějným absolventem FAMU Juliem Ševčíkem, který si také odnesl cenu za režii z letošního festivalu v Šanghaji. Ševčík, jehož oba filmy nabízejí na české poměry nevídanou práci s vizuální složkou, tentokrát spolupracoval s kameramanem Antoniem Riestrou, jenž pracoval jako kameraman na takových filmech jako je Amores perros: Láska je kurva a Frida. Trojici českých autorů uzavírá v Čechách často přehlížený animátor Jiří Barta se svým filmem Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?.

Další tři zajímavé tituly lze najít i u nových zahraničních titulů. Největší komerční potenciál má bezesporu dokument Mariny Zenovich Roman Polanski: Pravdivý příběh, jemuž nahrává současné médii propírané Polanskiho zatčení. Shodou okolností se i tento dokument věnuje právě oné události, kvůli které musel Polanski opustit území USA a již se na něj nevrátit. Marina Zenovich se snažila najít nová fakta a pohlédnout na celou kauzu z trochu jiného pohledu. V současné situaci je však třeba upozornit, že Zenovich v nedávném rozhovoru přiznala, že použila mírné manipulace a do sestřihu použila i předem vymyšlenou výpověď jednoho z dotazovaných. Celé kauze jsme věnovali i u nás podrobný článek, který si lze přečíst zde. Dalším filmem je na oscara nominované drama Baader Meinhof Komplex, sledující teroristickou organizaci RAF, která fungovala v Německu v sedmdesátých letech. Důkladná rekonstrukce v režii Uliho Edela hlavní „hrdiny“ filmu neopěvuje, ani je zásadně neodsuzuje, ale ukazuje, že odboj vůči dobové politické situaci byl veden mnoha způsoby, na mnoha frontách a s různými motivacemi. Poslední z trojice nových zajímavých filmů na DVD je Synecdoche, New York, režijní debut originálního scénáristy Charlieho Kaufmana, jehož recenzi můžete nalézt zde. Film je často označován jako kvalitní, leč „nedivácký“ film, což dokazuje i jeho nominace na Zlatou palmu v Cannes, ale podprůměrné výdělky z kin (v domácích kinech vydělal sotva jednu sedminu z celkové ceny produkce, která stála 20 milionů dolarů).

Mezi staršími filmy, které se dostanou na DVD a blu-ray je třeba upozornit na Soderberghův celovečerní hraný debut Sex, lži a video, který byl hned oceněn nejprestižnějším oceněním v Cannes a Cenou diváků na Sundance festivalu. Tento film je jedním ze zásadních snímků amerického nezávislého filmu, jenž ukázal, že i nízkorozpočtové filmy dokáží vydělat desítky milionů a zcela změnil podobu festivalu Sundance, na kterém se od té doby pohybují agenti nejrůznějších hollywoodských studií a hledají další velký hit. O kultovním filmu (za nějž je Sex, lži a video považován) se mluví i v kontextu s dalším titulem, který se chystá na český trh, Fincherovým Klubem rváčů. Ten zmiňujeme díky tomu, že bude vydán na blu-ray disku ve vysokém rozlišení s českou podporou. Adaptace stejnojmenné knihy Chucka Palahniuka ukazuje, jak výstižně napsal Ivan Adamovič, frustraci vyšších středních tříd z prázdného života v kancelářských kójích, jejich neschopnost autentické zábavy ve věku předtrávené masové kultury a zmatek v hlavách mužů, jimž byl v dětství odepřen skutečný otcovský vzor. Z listopadové nabídky lze také upozornit na film Velká ryba (opět díky vydání na blu-ray), která nás zavádí do typicky prazvláštního světa Burtonovské (lehce manýristické) imaginace, aby tentokrát složil poctu samotnému aktu vyprávění a fabulace.

Jedním z velkých zklamání tohoto měsíce bych asi nazval vydavatelský počin MagicBoxu, který vydá již klasický titul Jih proti severu Victora Fleminga. K sedmdesátiletému výročí vyjde v restaurované verzi na blu-ray nosiči. Proč tedy zklamání? Pokud pohlédneme na stránky amerických vydavatelů, lehce si dohledáme, že také tam Jih proti severu vychází. Až na takový detail, že za titulem mají přidán ještě název Ultimate Collector’s Edition, což znamená, že v DVD podobě bude vydána sběratelská verze s celkem šesti disky, na blu-ray se čtyřmi disky. Zatímco tedy u nás bude jediným bonusovým materiálem komentář historika Rudyho Behlmera, v té americké verzi bude celkem osm hodin dalších dokumentárních materiálů, nemluvě o přiloženém soundtracku, brožury v tvrdé vazbě obsahující fotografie z natáčení a reprodukce původního programu z roku 1939. Proto pro všechny majitele region-free přehrávačů doporučujeme sáhnout po těch zahraničních edicích.

Zahraničí

V zahraničí je opět nabídka bohatá, takže zde projdeme jen ty nejzajímavější tituly, nabízené převážně na modrých discích. O filmu Jih proti severu jsem se zmiňoval v minulém odstavci, takže není třeba ho dále rozebírat. Z filmů klasického hollywoodského období pak dále ještě vyjde Frigo na mašině, snad jedna z nejlepších celovečerních grotesek vůbec a bezesporu nejlepší groteska Bustera Keatona. Jedinečné je i to, co dvou diskové balení nabízí. Vybrat si budete moci ze tří zvukových stop, nabízející skladby všech tří autorů, kteří k filmu skládaly hudební doprovod, dokument o lokacích natáčení, fotky z produkce filmu, sestřih všech vlakových gagů, které se v tvorbě Bustera Keatona objevují a filmové uvedení snímku Orsonem Wellesem a Glorií Swanson. Dva blu-ray disky obsahuje i nové vydání filmu Život je krásný Franka Capry s Jamesem Stewartem a Donnou Reed v hlavních rolích. Sběratelsky hodnotné vydání ve vysokém rozlišení je však hodné pozornosti obzvláště proto, že nabízí film jak v černobílé verzi, tak i ve verzi barevné. K padesátému výročí také vyjde na blu-ray jeden z nejcitovanějších Hitchcockových filmů Na sever severozápadní linkou. V bonusové výpravě by oproti předchozím vydáním na DVD měl nově přibýt snad jen dokument The Master’s Touch: Hitchcock’s Signature Style. Jinak můžete očekávat komentář scénáristy Ernesta Lehmana, profil kariéry Caryho Granta, dokument o inovacích a vlivech filmu, film o filmu, trailery, fotky a filmovou hudbu.

Z dalších významných tvůrců, jejichž filmy jsou znovu vydávány na blu-ray discích lze zmínit Rodinné sídlo Jamese Ivoryho, vycházející pod pečlivým dohledem Criterionu. Modrý disk opět skýtá dostatek prostoru pro bonusové materiály, ze kterých stojí za to zmínit padesátiminutový dokument o vzniku společnosti Merchant Ivory Productions, pohled do kostýmních a produkčních návrhů, rozhovory se všemi hlavními tvůrci a původní film o filmu z roku 1992. Criterion také uvede na DVD a blu-ray nosičích zřejmě nejznámnější Wendersův film Nebe nad Berlínem, který nabídne nově restaurovaný transfer obrazu. Kromě zajímavých dokumentů jako je The Angels Among Us, francouzské televizní reportáže z natáčení filmu, vystřižených a nepovedených scén (a dalších rozhovorů a komentářů) bude u disku přibalen i speciální booklet s analýzou kritika Michaela Atkinsona a texty Wenderse a Handkeho. Z konce osmdesátých let pochází také temný a atmosférický thriller Angel Heart Alana Parkera. Soukromý detektiv v něm dostane práci nelézt jakéhosi muže, který před dvanácti lety beze stopy zmizel. Obyčejný úkol však brzy dostává nové rozměry a zprvu jednoduchý výdělek začíná být hrou o vlastní život. Lions Gate však bohužel nemá při vydávání filmů stejnou politiku jako Criterion (který dává na provedení svých disků velký důraz) a tak nejsou na jedno diskové verzi oznámeny žádné bonusové materiály. Z devadesátých let pak na blu-ray vychází Piáno Jane Champion, jehož vydání bylo chytře naplánováno v době, kdy se Bright Star dostává do britských kin. Piáno zvláštním způsobem propojuje nádhernou přírodu Nového Zálandu s drsným příběhem, který se nevyhýbá naturalistickému zobrazování.

Z nových filmů, které nedávno opustily kina či festivalový oběh, jsme vybraly čtyři nejzajímavější snímky. Prvním je Mother od známého Jun-Ho Bonga, který bývá označován za jednoho z nejzajímavějších tvůrců ze současné Jižní Koreji. Vychází ve dvou diskové speciální edici na DVD (z nepochopitelných důvodů nikoli na blu-ray). Film měl premiéru na letošním festivalu v Cannes a získal příznivé kritiky, přičemž se ihned stal i velmi komerčně úspěšný na domácí půdě. Film rozvíjí příběh matky, která se snaží očistit pověst svého mentálně nemocného syna, obviněného z brutální vraždy. Na blu-ray a DVD také přichází úspěšný film loňské festivalové sezóny Ballast, který byl například oceněn Cenou za režii na Sundance a nominován na Zlatého medvěda v Berlíně. Sleduje útěk matky a syna před násilnými činy, které je u břehu Mississippi stíhaly. Útočiště najdou až kdesi v malém obchůdku, jehož majitel nedávno přišel o syna. Jediný bonusový materiál, jenž lze vyzdvihnout je 37 minutový dokument o vzniku tohoto snímku a esej kritika Amyho Taubina. Velmi potěší i vydání filmu V pasti z roku 2005 od Davida Sladea. Znepokojující snímek prolínající žánr psychologického thrilleru s prvky splatteru se odehrává pouze v několika místnostech a pouze se dvěma herci (Ellen Page a Patrick Wilson) a nabízí hned několik neočekávaných zvratů. Sleduje setkání třicetiletého fotografa se čtrnáctiletou dívkou, která ho začne podezřívat z pedofilie. Krásný den se však změní v naprostý opak, když jí zaveze k sobě domů. Film si vysloužil po projekci v Sundance mnoho rozporuplných kritik ale přesto mu nikdy nebylo věnováno tolik pozornosti, kolik by si možná zasloužil. Podobně kontroverzní nálepku dostal i nejnovější film Larse von Triera Antikrist, který bude koncem listopadu k dispozici na blu-ray nosičích, tedy několik dní před českou premiérou v kinech. Naší recenzi na snímek si můžete přečíst zde. Na jedno diskové verzi, kterou přináší Artifical Eye se krom rozhovorů s režisérem a oběma hlavními herci objeví i několik dalších zajímavých bonusů. Některé z nich se skrývají pod názvy Zlá žena, Tři žebráci a Eden takže není zcela jasné, co od nich očekávat. Z dalších pak zde je dokument o vizuálním stylu Antikrista, o maskách a rekvizitách, výpovědi o strachu, o zvuku a hudbě, testování Antikrista a reportáž vtipně pojmenovaná jako „Chaos zvítězí“ z festivalu z Cannes.

Listopadový výhled zakončíme již tradičně pohledem na zajímavé zahraniční box sety. Tentokrát stojí za zmínku pouze dva. Hned na začátku měsíce vychází na DVD The Jacques Tati Collection, která na pěti discích nabízí pět Tatiho filmů (Jede, jede poštovský panáček, Prázdniny pana Hulota, Můj strýček, Playtime a Parade), jež vlastně tvoří téměř celou jeho filmografii (natočil celkem sedm celovečerním snímků). Dobrou zprávou je, že se na pěti discích vešlo místo i pro nějaký ten přídavný materiál. Lze tu najít rozhovor o Tatim s Richardem Lesterem, komentář filmového historika Phillipa Kempa, dokument o natáčení Playtime, rozhovor s blízkou spolupracovnicí Sylvette Baudrot, dvacetiminutový rozhovor z Tatim z roku 1977 a booklet sumarizující Tatiho pohled na film.

Zatímco Jacques Tati patří mezi uznávané klasiky, druhé upozornění bude patřit současnému provokatérovi a nezávislému filmaři Kevinu Smithovi, jemuž vychází na blu-ray Kevin Smith Box Set. Trojbalení obsahuje filmy Mladí muži za pultem, Hledám Amy a Jay a mlčenlivý Bob vrací úder. Je až úsměvné, že byl film Mladí muži za pultem, kde se žádná věta neobejde bez sprostého slova, oceněn i na „snobském“ festivalu v Cannes Cenou mládí. Disky doplňuje předmluva Kevina Smithe, záběry z konkursů, nepovedené a vystřižené scény, storyboardy, fotografie a TV spoty, tedy žádné speciální bonusy.

Česká republika:

3.11. Jan Špáta Box set (DVD)
9.11. Baader Meinhof Komplex (DVD)
16.11. Synecdoche, New York (DVD)
18.11. Roman Polanski: Pravdivý příběh (DVD)
18.11. Jih proti severu (BLU)
23.11. Normal (DVD)
23.11. Sex, lži a video (DVD)
23.11. Klub rváčů (BLU)
30.11. Velká ryba (BLU)
2.12. Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (DVD)

Zahraničí:

2.11. The Dead (DVD)
2.11. Rodinné sídlo / Howards End (BLU)
2.11. The Jacques Tati Collection (DVD)
2.11. Život je krásný / It’s a Wonderful Life (BLU)
2.11. Muži / The Men (DVD)
2.11. Mother (DVD)
2.11. Na sever severozápadní linkou / North by Northwest (BLU)
2.11. Nebe nad Berlínem / Wings of Desire (BLU)
9.11. Ballast (DVD, BLU)
9.11. Frigo na mašině / The General (BLU)
9.11. V pasti / Hard Candy (BLU)
9.11. Piáno / The Piano (BLU)
16.11. Kevin Smith Box Set (BLU)
23.11. Angel Heart (BLU)
23.11. Antikrist / Antichrist (BLU)
30.11. Jih proti severu / Gone with the Wind (DVD, BLU)

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 10. 2009 ve 19.45 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.