Domů » Aktuálně

Trailer Bílé stuhy Michaela Hanekeho

Přinášíme jednu z prvních ukázek na Bílou stuhu Machela Hanekeho, letošního výherce Zlaté palmy na festivalu v Cannes. Pro českou distribuci byl zakoupen Artcamem a předem ohlášen na začátek příštího roku. O tom jsme již ale informovali zde. Film si však svou premiéru na českém území odbyl již na letošním festivalu v Karlových Varech, kde se objevil v sekci Otevřené oči, která již tradičně přináší to nejlepší z Cannes.

Děj filmu se odehrává v období těsně před první světovou válkou, v malé protestanské vesničce v Německu. Zde se objevují první případy rituálních vražd, ze kterých jsou podezřívány i zdejší přísně vychovávané děti. Je to přesně ta generace, která bude v budoucnu zodpovědná za nástup nacismu…

Kdyby sestřih minimalisticky komponovaných záběrů v traileru zbytečně neznásilňovalo vložené logo Warner Bros, působila by ukázka velmi sympaticky. Tedy samozřejmě pokud víme, co od Hanekeho očekávat. V délce dvou minut se nám zde protínají romantické tendence s naturalistickými scénami, v obou případech natáčené v pečlivě zakomponovaných statických záběrech, jež díky užití škály černobílých odstínů působí dostatečně syrově.

Haneke, který vystudoval mimo jiné filosofii, natáčí filmy s někdy až existencialistickým nádechem. Jeho postavy vždy v sobě pomalu objevují hluboce zakořeněné zlo, které je takzvanou „vrozenou ideou“ pro celé lidstvo, proti které se nejde vzepřít a jež je naší nedělitelnou součástí. Bílá stuha zřejmě nebude výjimkou a prý by se jí mělo dařit i vytvářet paralely se současným stavem společnosti (ve které ale na rozdíl od filmu přísná morálka zrovna nevládne).

Komu by trailer nestačil, může se podívat na další klipy z filmu: klip 1, klip 2, klip 3, klip 4, klip 5.

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Německo – Rakousko – Francie – Itálie 2009) O vítězi canneské Zlaté palmy jsme psali již několikrát; kromě ocenění z Cannes je snímek nominován ve čtyřech kategoriích na Evropské filmové [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 8. 2009 ve 2.49 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.