Domů » Festivaly

Projekt 100 – 2010

Již za 44 dní začne 16. ročník Projektu 100. Podstatou této putovní přehlídky pořádané Asociací českých filmových klubů je časově omezená (vždy od poloviny ledna do konce května) distribuce kvalitních a výjimečných snímků, které by se jinak na plátna českých artkin (o jiných nemluvě) dostaly jen stěží. Až do roku 2008 se jednalo vždy o kolekci 10 snímků (během některých ročníků obohacenou i o přibližně stejný počet filmů krátkometrážních), v nadcházejícím roce se však stejně jako letos bude jednat o filmů osm, jenž lze rozdělit do tří skupin:

Společným jmenovatelem první z nich je žánr filmu noir – ať již ve své původní formě v Hawksově snímku, či ve svých novodobých variacích.

Hluboký spánek (r. Howard Hawks, USA 1946)
Snímek možná ne tak temný jako Laura (r. Otto Preminger, 1944) nebo Pojistka smrti (r. Billy Wilder, 1944), klasiky toť ponurého noir žánru, každopádně nabitý sžíravým sarkasmem a erotikou tak umě nevyslovenou (viz dialog o koních), že vám bude líto zrušení hollywoodské cenzury. Do hlavních rolí této adaptace románu Raymonda Chandlera obsadil Hawks Humphreyho Bogarta a Lauren Bacall, kteří si zahráli obdobnou dvojici Steva a Slim v režisérově předchozím filmu Mít a nemít (1944).

Smlouva s vrahem (r. Aki Kaurismäki, Finsko – Velká Británie – Německo – Švédsko – Francie 1990)
Kaurismäkiho osmý celovečerní film, v němž se poprvé vydává za hranice rodného Finska do ztemnělých londýnských zákoutí, ve kterých propuštěný úředník Henri Boulanger (Jean-Pierre Léaud) utíká před svým vrahem, kterého si nenajal nikdo jiný, než on sám…
/Pro ty, kteří se nemohou dočkat roku 2010: snímek bude promítán 3. 12. v uherskohradišťském kině Hvězda v rámci Semináře britského filmu./

Muž z Londýna (Béla Tarr, Maďarsko – Francie – Německo 2007)
Tarrův dosud poslední snímek vznikl podle novely Georgese Simenona. Film vyprávějící příběh železničáře (Miroslav Krobot), jenž se stane svědkem vraždy, balancuje na tenké hraně mezi nestravitelně artistním a intelektuálně krásným.

Druhou a o poznání nesourodější skupinou jsou filmy, o nichž pořadatelé Projektu 100 hovoří jako o „klasických filmech z přelomu 60. a 70. let“:

Zahraj to znovu, Same (r. Herbert Ross, USA 1972)
Scénář k Rossově snímku napsal Woody Allen, jenž si v něm zároveň – zcela v intencích svých neurotických postav – zahrál i hlavní roli filmového kritika, kterého opustí manželka a který se danou situaci rozhodne řešit za pomoci svého nejlepšího přítele, jeho manželky a svého alter ega Humphrey Bogarta.

Harold a Maude (r. Hal Ashby, USA 1971)
Černá komedie ze zlatých let Nového Hollywoodu, v níž je vztah dvacetiletého Harolda a osmdesátileté Maude vylíčen s nekompromisní samozřejmostí – slovy podtitulu snímku jejich milostný příběh „popře všechno co jste kdy o milencích ve filmu viděli či slyšeli“.

Vtáčkovia, siroty a blázni (r. Juraj Jakubisko, ČSSR – Francie 1969)
Óda na bláznovství je první částí z režisérovy Trilogie o štěstí. Stejně jako u mnoha jeho dalších filmů, je i v tomto Jakubiskově trezorovém díle významná role (nesmyslné) smrti.

Poslední skupinou je dvojice snímků ověnčených četnými festivalovými cenami:

Fish Tank (r. Andrea Arnold, Velká Británie – Nizozemsko 2009)
Film vyprávějící o nelehkém osudu patnáctileté Mii vyrůstající na předměstí britského Rainhamu si odnesl Cenu poroty z Cannes a na svém kontě má dalších šest ocenění; zároveň je nominován ve třech kategoriích na Evropské filmové ceny a v osmi kategoriích na ceny britského nezávislého filmu.
/Stejně jako Smlouva s vrahem bude snímek v předpremiéře promítán v Uherském Hradišti v rámci Semináře britského filmu – 5. 12. v kině Hvězda./

Bílá stuha (r. Michael Haneke, Německo – Rakousko – Francie – Itálie 2009)
O vítězi canneské Zlaté palmy jsme psali již několikrát; kromě ocenění z Cannes je snímek nominován ve čtyřech kategoriích na Evropské filmové ceny. Do běžné české distribuce by měla Bílá stuha vstoupit pod hlavičkou společnosti Artcam, datum premiéry dosud není stanoveno.

Dalši informace a zanedlouho i program na stránkách Projektu 100.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 11. 2009 ve 2.27 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.