Domů » Aktuálně

Aktuálně: Artcam přiveze nejlepší snímky z Cannes do ČR

Máme se na co těšit! Distribuční společnost Artcam přiveze z Cannes do České Republiky dohromady šest filmů, z toho čtyři již dokončené, dva nacházející se ve fázi postprodukce. Jde o snímky Bílá stuha (Michael Haneke), Antikrist (Lars von Trier), Užívej si, co to jde (Woody Allen), Vejdi do prázdna (Gaspar Noé), Bílé maso (Claire Denis), Socialsismus (Jean-Luc Godard). V nejbližších dnech uvedou do kin také 35 panáků rumu (Claire Denis), Louise-Michel (Gustave de Kervern, Benoît Delépine,) a Hlad (Steve McQueen). O všech těchto filmech vám před jejich premiérou přineseme recenzi.

Bílá stuha (Das Weiße Band) je vítězným snímkem letošního ročníku Cannes, který natočil jeden z nejuznávanějších současných evropských režisérů Michael Haneke (Funny Games, Pianistka). Film vypráví příběh malé německé vesnice v předvečer první světové války. Haneke zde hledá počátky nastávajících historických událostí, sám Bílou stuhu popisuje jako „film o původu každého druhu terorismu, at už politického či náboženského“. Zahraniční kritiky o Bílé stuze mluví výhradně v superlativech. Česká premiéra je plánována na začátek roku 2010.

Antikrist (Antichrist) je prozměnu snímkem, který v Cannes vyvolal největší rozruch a to jak svým obsahem, tak některými výroky svého tvůrce (tiskovou konferenci můžete shlédout zde) Larse von Triera (Tanec v temnotách, Dogville),  který si již tradičně neodpustil pár záměrně provokativních prohlášení. Antikrist spojuje křesťanskou a freudovskou symboliku v příběhu o manželském páru, který se musí vyrovnat se ztrátou dítěte. Snímek věnovaný Tarkovskému explicitně zobrazuje jak sex, tak násilí (v mnohem extrémnější podobě než na co je zvyklý i otrlejší divák) a vše zabaluje do vycizelovaného obalu. Charlotte Gainsbourgová získala v Cannes cenu pro nejlepší ženskou herečku. Jejího partnera ztvárnil William Dafoe. V českých kinech se film objeví říjnu či listopadu letošního roku.

Černohumorná komedie Užívej si, co to jde (Whatever Works) prý nijak výrazně nevybočuje z tvorby Woodyho Allena (Annie Hall, Vicky Cristina Barcelona), přesto podle posledních ohlasů netrpí syndromem „už mnohokrát viděného“. Po delší době je film zasazen opět do prostředí Allenova rodného New Yorku. Snímek pozoruje problémy kupící se na postaršího misantropického fyzika poté, co se zaplete se sotva plnoletou dívkou (a bohužel tím i jejími rodiči). Film si odbyl premiéru na Tribeca Film Festivalu, u nás bude uveden nejspíše letos v prosinci.

Francouz Gaspar Noé, další kontroverzní režisér, jež zaujal oko Artcamu, se nám představí filmem Vejdi do prázdna (Enter the Void). Sourozenci, co byli rozděleni ještě jako děti si slíbili, že se nikdy neopustí. Oskar se po smrti rodičů rozhodne slib splnit, a to i když jedinou možností jak toho dosáhnout bude přijmout pomoc z podsvětí. Film z prostředí Tokia užívá silné vizuální stylizace, která vytváří z filmového zážitku drogový trip. Stejně jako Bílá stuha by se mělo Vejdi do prázdna objevit v kinech na počátku příštího roku.

O ještě nedokončených snímcích Bílé maso (White Material) Claire Denisové (Čokoláda, 35 panáků rumu – od 16. 7. u nás v distribuci) a Socialismus (Socialisme) klasika francouzské nové vlny Jean-Luc Godarda (U konce s dechem, Bláznivý Petříček) napíšeme více, až si odbudou světovou premiéru. Zatím můžeme prozradit, že Bílé maso bude vyprávět příběh evropské farmářky na africkém kontinentu, která se rozhodně i přes narůstající nebezpečí občanské války v zemi zůstat. V hlavních rolí se objeví Isabelle Huppert (Pianistka), béčkař Christopher Lambert (Highlander) a Isaach De Bancolé, představitel v hlavní role v Jarmushově nejnovějším filmu Hranice Ovládání (v kinech od 16. 7.), také známy jako zmrzlinář z Ghost Doga. Socialismus bude nejspíše další Godardovou náročnou, společensky angažovanou filmovou koláží, fungující spíše na intelektuální než emocionální rovině.

Jak je známo již delší dobu, Artcam přinese do českých kin také francouzských 35 panáků rumu (Claire Denis) vyprávějící rodinný příběh obyčejných lidí (16. 7.), absurdní černou komedii Louise-Michel (Gustave de Kervern, Benoît Delépine) (srpen) a Hlad vizuálního umělce Steva McQueena založený na reálném příběhu hladovějícího irského vězně, kterého jeho protest stál život (září). Nejen o těchto filmech se u nás již brzy dočtete více.

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 16. 6. 2009 ve 21.32 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.