Domů » Aktuálně

Aktuálně: Bernardo Bertolucci opět na režisérském křesle

Je to už plných osm let, kdy byl do kin uveden zatím poslední Bertolucciho snímek Snílci, který již zaváněl určitou dávkou bilance a nostalgie, přehodnocením vlastních buřičských počátků, v němž anarchismus vystřídal ironický nadhled, uvolněnost i něha. To však neznamená, že by film nechtěl šokovat, to by asi Bertolucci zradil sám sebe. Zároveň se Snílci staly i svéráznou a inteligentní poctou kinematografii podloženou úctyhodným odkazovým aparátem. Přesto netradiční rozvolnění narace a důraz na tělesnost působil na širší publikum a kritiku stále natolik radikálně, že film uznávaného režiséra rozhodně nebyl přijat jednoznačně, spíše s neskrývanými rozpaky.

Od této se Bertolucci snažil dovést k realizaci historickou romanci z 16. století s ústřední postavou hudebního skladatele a vraha Carla Gesualda a tím navázat na svou linii velkých pláten obklopujících dramaticky vděčné historické osobnosti. Od tohoto pondělí však začíná realizovat komornější příběh s názvem Io e Te (Me and You), adaptaci stejnojmenného románu italského spisovatele Niccola Ammanitiho.

Protagonistou je čtrnáctiletý chlapec Lorenzo strádající problematickými vztahy se svoji rodinou a širším okolím. Proto se rozhodne ztrávit zimní prázdniny ukrytý ve sklepě domu, zatímco rodiče mají za to, že absolvuje lyžařský výcvik. Bertolucci se vyjádřil, že mu přijde trochu problematické adaptovat příběh, který již přečetlo na půl milionu čténářů, avšak věří, že se mu podaří v předloze najít skrytá tajemství a nabídnout tak i jim nový zážitek.

Natáčení již předcházel rozsáhlý a pečlivý konkurs na hlavní představitele. Nakonec se na plátnech objeví dosud neznámí Jacopo Olmo Antinori a Tea Falco v roli jeho rebelantské a drohově závislé  nevlastní sestry, která výrazně naruší kýžený azyl.

S ohledem na dosavadní Bertolucciho filmy stojí za pozornost i fakt, že nejde o „nadnárodní“ snímek v široké koprodukci, ale o ryze italské dílo. Navíc režisér po více než  30 letech natáčí film ve svém mateřském jazyce. Netradiční je i délka natáčení, jelikož snímek se do kin má dostat až roku 2013.

Tato lhůta však není způsobena ani původně ohlášenou touhou natočit film ve 3D formátu (jak bylo ohlášeno v květnu). Nedávno dokonce označil tento způsob natáčení za vulgárně komerční a příliš drahý. Velmi zajímavý obrat v pár měsících (snad velký tvůrce náhodou nenarazil v onom mezidobí na film V peřině, což by mohlo být jedno z opodstatnění). Vzhledem k obsahu filmu je docela obtížné si představit, jak by tento postup byl organicky do vyprávění začleněn – snad v souvislosti s dívčinou drogovou závislostí?

Je otázkou, jak se tvůrci takových klasik jako Konformista či Poslední tango v Paříži podaří navázat na svoji úctyhodnou filmařskou dráhu. Komorní snímek, odehrávající se takřka celý v jediné lokaci, působí spíše jako vykročení novým směrem či v horším případě jako usazení neúnavného světoběžníka. Pro ty, co nechtějí čekat až do dalekého data premiéry, je možné sehnat si snímek Jáma (I´m Not Scared, režie: Gabriele Salvatores) z roku 2002, adaptaci emotivní předlohy stejného autora, která nese podobné atributy – chlapec uvězněný v hluboké jámě, nedorozumění mezi dětmi a rodiči – dvěma neslučitelnými světy.

Zdroje: Cineuropa. org a Indiewire.com

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 10. 2011 ve 20.37 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.