Domů » Festivaly

MFF Karlovy Vary #7 Výborné Nám o hudbu beztak nejde… a další

Nám o hudbu beztak nejde… (Francie 2009; rež. Cédric Dupire, Gaspard Kuentz) výborný

Dokument o současné noisové scéně v Tokiu možnosti se nepokouší dát divákovi historický vhled či nabídnout kontext, ale nabízí řadu nezkrácených kompozic, jejichž síla je umocněna vizuálním záznamem performace. V dokumentu se objeví Yoshihide Ohtomo z Ground Zero, Sakamoto Hiromichi, netradiční hráč na cello, Fuyaki Yamakawa, umělec používající své tělo jako hudební nástroj a další.

Dokument je prostříhaný reflexivnímimi a přirozenými debatami mezi tvůrci. Je nesmlouvavý a na začátku nabízí nejnehudebnější skladby a až postupem času se dostává k přístupnější tvorbě. Noise jako performance, noise jako reakce, noise jako improvizace, noise jako tvorba a nakonec i noise jako hudba. Velice dobrá volba pro všechny, kteří se zajímají o extrémní, pokorokovou či experimentální hudební/zvukovou tvorbu.

Další projekce na festivalu: 5.7. 13:00 Divadlo Husovka; 6.7. 16:00 Divadlo Husovka

Attenberg (Řecko 2010; rež. Athina Rachel Tsangari) slabý

Film o sexuálně nezkušené dívce silně fixované k otci si nezaslouží pozornost, které se mu dostává. Zprvu zajímavé nápady nahrazování lidské interakce zvířecí (v určité fázi rozhovoru se rozplyne jazyk a postavy se začnou chovat například jako kočky), a vyjadřování se pomocí podivných tanečku ženské dvojice postupně ztrácejí jakýkoli význam. Postavy se přestanou vyvíjet (resp. se posouvají pouze směrem, který jim byl již naznačen) a film se pomalu a repetitivně chílí k předvídatelnému konci. Z těchto scén se tak stává zbytečný (a nudný) ornament a společně s otevřenými a záměrně trapnými sexuálními scénami a rádoby intelektuálními řečmi dívčina otce nabízí podbízivost namísto provokativnosti či nového významu.

Další projekce na festivalu: 6.7. 13:30 Richmond; 8.7. 10:30 Lázně III

Polytechnika (Kanada 2009; rež. Denis Villeneuve) průměrný

Polytechnika je dalším z řady filmů o masakrech na školách. V mnoha detailech fiktivní film se zakládá na reálných událostech roku 1989, kdy muž se zbraní zamířil do montrealské polytechniky, aby zde popravil čtrnáct žen a řadu dalších lidí zranil. Jeho motivací byla dlouhotrvající nenávist k feministkám a ženám nezastávající tradiční společenské role.

Film zakládá na proplétání tří narativních linek – o zabijákovi a o chlapci a dívce, jejich různých způsobech jak se s děsivým zážitkem vyrovnat. Bohužel nenabízí a ani se nepokouší o jakýkoli hlubší vhled do mysli zabijáka a jeho hlavním cílem je emocionální působení a nakonec i neohrabané moralizování (nevěřte popisku v katalogu).

Další projekce na festivalu: 7.7. 19:30 Lázně III

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 7. 2011 ve 18.44 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.