Domů » Festivaly

MFF Karlovy Vary #2 Pozvaní tvůrci, o nichž možná nevíte

Karlovarský festival zve řadu známých osobností. Mezi nimi bude letos Judi Dench, Monte Hellman, Kim Ki-Duk, John Malkovich či Jerzy Stuhr. Mimo seznam uveřejněný na hlavním festivalovém webu (zde) přijede uvést své filmy i řada režisérů, o nichž se vlastně téměř nikde nelze dočíst (jediná možnost je prohledat všechny filmy v programu a hledat, zda u nich není uveden nějaký host). V tomto článku chci upozornit na pět zajímavých tvůrců, jejichž přítomnosti byste si možná ani nemuseli všimnout a mohli tak přijít o možnost diskutovat s nimi po projekci jejich snímků.

Ahmed Imamović

Ahmed Imamović je spolu s Danisem Tanovićem nejznámějším režisérem z Bosny a Hercegoviny, jejichž filmy mají šanci prosadit se i na festivaly mimo hranice své země. Imamović přijede uvést svůj druhý celovečerní film Belvedere. Ve svých filmech (včetně krátkého snímku 10 minuta) se věnuje reflexi ozbrojených konfliktů, v nichž se na konci minulého století zmítal Balkánský poloostrov.

Aktan Arym Kubat

Tvorba kyrgyzstánského režiséra, na kterého lze narazit také pod jménem Aktan Abdykalikov, je již dlouhodobě zařazována do přehledových sekcí mezinárodních festivalů. Upozornit na něj stojí především proto, že jde vlastně o jediného kyrhyzstánského režiséra, který v současné době reprezentuje svou národní kinematografii. Do Karlových Varů přijede ve světové premiéře uvést svůj film nový film Ráj pro mámu.

Braden King

Braden King je jedním ze zajímavých amerických „nezávislých“ režisérů, který se dosud věnoval převážně natáčením videoklipů a reklam, ale v rámci celovečerních filmů vytvořil alternativněji laděné filmy s experimentálním nádechem. Na festivalu bude uvádět svůj první samostatný celovečerní film Tady (ten jsme zmiňovali již v rámci článků o letošním Sundance na naší hlavní stránce).

Lech Majewski

Původem polský tvůrce se věnuje řadě uměleckých aktivit, které si získaly ohlas hlavně za hranicemi jeho země. Zajímavý je právě tím, že se neprofiluje pouze jedním směrem, ale jeho tvůrčí práce sahá od malířství, přes divadlo až k filmu. To se projevuje i v jeho díle Mlýn a kříž, jenž bude osobně uvádět, a který se snaží osobitě variovat a interpretovat Brueghelovu tvorbu v rámci celovečerního filmu.

Urszula Antoniak

Také by bylo škoda minout jeden z režijních objevů posledních let: polskou režisérku žijící v Nizozemsku Urszulu Antoniak, jejíž celovečerní debut vyhrál několik cen v Locarnu a nejnovější Modré světlo pak bylo promítáno v Cannes. Navzdory pouze dvěma celovečerním snímkům se o ní však mluví jako o jedné z výrazných autorek západní Evropy.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 7. 2011 ve 19.33 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.