Domů » Aktuálně

Aktuálně: Tykwer a Wachowští zadaptují Atlas mraků

Režisér Tom TykwerFilmová adaptace románu Davida Mitchella Cloud Atlas se stala příležitostí pro vytvoření zajímavé konstelace tvůrčích sil. Na tomto již dříve ohlášeném projektu se totiž nebude podílet jen mezinárodně proslulý německý režisér Tom Tykwer, jehož netradiční milostný příběh 3 od včerejška zdobí mdlou dubnovou nabídku našich kin, ale i neméně hvězdné duo bratrů(?) Wachowských (původně měli zastat pouze roli producentů). Tato velmi přitažlivě znějící trojice se spolupodílí nejen na režii, ale je podepsána i pod scénářem snímku. I v hereckém obsazení se již skví silná veličina – hlavní roli ztvární Tom Hanks, jenž by mohl při této příležitosti opět oživit svoji notně upadající kariéru. Vedle něj by se měli objevit Halle Berry, Hugo Weaving či James McAvoy. Dříve ohlášená Natalie Portman roli kvůli mateřským povinnostem odřekla.

Knižní předloha, nominovaná na Man Bookerovu cenu,  mezi sebou v geniálních souvislostech propojuje šest žánrově a stylově odlišných příběhů, odehrávajících se v různých dobách na různých místech. Výslednou kvalitou je až filosofické zamyšlení nad nebezpečím lidské touhy po moci a jejími zničujícími důsledky. Toho je dosaženo až chladnokrevnou matematickou metodou, která nejprve po časové ose  skrze pět nedokončených povídek dosáhne vrcholného budoucího bodu a pak se rafinovaně vrací zpět, přičemž až v tomto pohybu začnou čtenáře zahlcovat důsledky předchozího dění a každým okamžikem se před ním rodí soudržný a působivýc celek.

Jakýmisi „ozvěnami minulosti“ se propojí životní osudy nedobrovolného cestovatele, plavícího se roku 1850 přes Tichý oceán, vyděděného belgického skladatele snažícího se vydělat na živobytí v meziválečné Belgii, ambiciózní novinářky v reaganovské Kalifornii, ješitního nakladatele ukrývajícím se před hrozbou z podsvětí, geneticky modifikované jídlonošky čekající na smrt a mladíka z ostrova, zažívajícího soumrak vědy a civilizace. Obdobně jako v románu by film mohl nabídnout syntézu tak odlišných žánrů jako je thriller s prvky špionáže, moderní komedie britského střihu, post-apokalyptická sci-fi. Již sama předloha tak nabízí velmi neotřelou a promyšlenou, ryze postmoderní narativní strukturou, kterou může převod na plátno ještě umocnit.

Rozdělení režisérských rolí se tím pádem bude pravděpodobně rozvíjet na základě jednotlivých povídek. Natáčení se má rozběhnout již v září, sjednává se i prodání práv na festival v Cannes, kde by měla proběhnout světová premiéra.

Zdroj: Deadline.com


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 15. 4. 2011 ve 21.20 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.