Domů » Festivaly

Ceny 15. ročníku MFF v Sofii vyhlášeny

Dragomir Sholev - režisér vítězného filmu
Včera se večerní galaprojekcí nového filmu ruského režiséra Alexeje Uchitele The Edge uzavřel 15. ročník mezinárodního filmového festivalu v Sofii, zacíleného na debuty a druhé filmy.

Epický akční thriller s melodramatickými a mystickými podtóny není pouze zdařilým žánrovým spletencem, alepředevším nekonvenčním pohledem na období hned po konci druhé světové války s prokreslenými charaktery. Bohatý děj se rozvíjí na pozadí odlehlých sibiřských končin a osciluje mezi oběma stranami stále přetrvávajícího konfliktu – Němci a Sověty. Zajímavým způsobem se zde vítězové ocitají v kůži poražených a naopak. I když je hlavní postavou vítězný vojevůdce, ve skutečnosti jde o zlomenou a unavenou postavu na pokraji destrukce. Hlavním dějištěm se vzápětí stávají vlak, kterým se nesourodá skupina vydává na fatální závod napříč nekonečnou tajgou, při němž dochází k vyhrocenému soupeření dvou odlišných totalitních kultur. Mezinárodní věhlas snímku zajistila již nominace na Zlatý Glóbus.

Důležitější událostí však přeci jen bylo sobotní vyhlášení cen za letošní ročník. Grand Prix za nejlepší snímek tentokrát zůstala doma. Dragomir Sholev sklidil vavříny za černou komedii o nezralých bulharštích pankáčích Shelter (Podslon), jež se však zaměřuje rovněž na téma nedostatku komunikace mezi generacemi. Rodiče dvanáctiletého chlapce promarnili jeho vyrůstání přepínáním programů, nakládáním zeleniny a politickými diskuzemi a nyní nechápou, proč zmizel na dva dny s jeho pochybnou partou a nedokáže vzít na vědomí, jakou noční můru své rodině způsobil. Příjemný nadhled ve vyprávění snímku vysloužil i cenu Kodak za nejlepší bulharský film roku a cenu publika.

Footsteps in the Sand
Mezinárodní porota, které předsedal významný islandský režisér Fridrik Thor Fridriksson, udělila zvláštní cenu tureckému snímku White As Snow režiséra Selima Gunese.  Jedná se o prostý příběh dvanáctiletého chlapce, který bojuje o přežití v malé horské vísce se dvěma mladšími sourozenci. Rodina upadla do chudoby, poté, co byl otec uvězněn a matka donucena pracovat jako správkyně ve městě. Chlapec se rozhodne být rovněž nápomocný a začne prodávat tradiční letní jogurtový nápoj, i když je zima v plném proudu

Cena za nejlepší režii byla předána do rukou Joaa Nuno Pinta za film America, španělsko-brazilsko-portugalsko-ruskou koprodukci, burleskním způsobem předkládající melodrama milostného trojúhelníku s bizarní kolonie přistěhovalců z východu před branami Lisabonu, kde se všechno náhle mění a kam pronikají nové a pochybné podnikatelské vyhlídky, silně narušující soužití komunity.

Cena Domain Boyar za nejlepší balkánský film rovněž zůstala v Bulharsku zásluhou Ivaila Hristova, jenž oslovil komedií Footsteps in the Sand, příběhem muže, který ztratil první lásku a kvůli problémům s totalitní policií opustil zemi a ve Spojených státech se z něj stal úspěšný řidič kamionu. Jednoho dne potkal indiána, který mu prodal šíp, který má moc vrátit jeho lásku zpět. Po pádu komunismu se tedy emigrant vrací zpět do své vlasti a nachází dávnou přítelkyni jako svobodnou matku. Hlavní roli ztvárnil Ivan Barnev, představitel Jana Dítěte ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Byly rovněž rozdány ceny pro přínos světové kinematografii, jejichž držiteli se staly herečka Claudia Cardinale, bulharský herec Russi Chanev (často představitel hrdinů velkých fresek z bulharské historie), francouzský režisér Claude Lelouch a francouzsko/gruzínský tvůrce Otar Iosseliani.

VELKÁ CENA
Shelter (Bulharsko)
režie: Dragomir Sholev

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
White As Snow (Turecko, Kanada, Řecko)
režie: Selim Gunes

NEJLEPŠÍ REŽIE
Juao Nuno Pinto za film America (Španělsko, Brazílie, Portugalsko, Rusko)

CENA KODAKU PRO NEJLEPŠÍ BULHARSKÝ CELOVEČERNÍ FILM
Shelter
režie: Dragomir Sholev

CENA JAMESONa PRO NEJLEPŠÍ BULHARSKÝ KRÁTKÝ FILM
Trains
režie: Pavel G. Vesnakov

CENA PRO NEJLEPŠÍ DOKUMENT
The Rules of Single Life (Bulharsko, Norsko, Finsko)
režie:  Tonislav Hristov

CENA DIVÁKŮ
Shelter
režie: Dragomir Sholev

CENA PRO NEJLEPŠÍ BALKÁNSKÝ FILM
Footsteps in the Sand
režie: Ivailo Hristov

CENA FIPRESCI
Sound of Noise (Francie, Švédsko, Dánsko)
režie: Ola Simonson, Johannes Stjarne Nilsson

Zdroj: Hollywoodreporter.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 15. 3. 2011 ve 22.40 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.