Domů » Festivaly

Edinburgský filmový festival chystá revoluci

Edinburgský filmový festival náleží mezi nejstarší akce svého druhu a dá se zařadit mezi iniciační události, stojící na samém počátku budoucího boomu svátků filmových nadšenců. Vznikl již roku 1947 a podařilo se mu zachovat kontinuitu až do současných dnů. Jedinými změnami bylo rozšiřování jeho záběru o experimentální a dokumentární snímky či videoklipy a předloni přesun tradičního srpnového termínu na červen. Mezinárodní premiéru si zde dosud odbývala každoročně řada především evropských filmů a rovněž počinů britské kinematografie, jimž je určena hlavní cena. K nejvěhlasnějším zdejším premiérám se řadí britská klasika My Beautiful Laundrette či kultovní Záhada Blair Witch.

Tento rok však bohužel festival doplatil na prudký pokles prodeje lístků (o 10%), což vedení nebralo jako otisk důsledků  světové ekonomické krize (jež na ostatních festivalech téměř nezanechala stopy), ale jako signál nefunkčnosti základní koncepce. Pro příští rok se nyní tudíž chystají radikální změny, jež budou spočívat v naprosté minimalizaci počtu ocenění a naopak ve zvýšení počtu hostujících „kurátorů“, rekrutovaných z renomovaných filmových tváří. Následující festivalová nabídka tedy bude sestávat hned z několika programů, sestávajích z filmů, které vybralo několik významných osobností. Rovněž bude upuštěno od slavnostního závěrečného ceremoniálu, jelikož nebude ani potřeba někoho oceňovat. Edinburghský filmový svátek tak ztratí po dlouhé etapě tvář mezinárodního filmového festivalu, jež však přeci jen za více než šedesát let ztratila mnoho ze svého lesku a významu.

Rovněž bude zrušena funkce uměleckého ředitele, toho vystřídá producent, jímž se pro příští ročník stává spisovatel australského původu James Mullighan, jenž rovněž vede jednu z největších sítí nezávislých filmařů, společnost Shooting People. Pod něj bude spadat skupinka zmíněných kurátorů vlastních filmových sbírek a společně s nimi bude teprve dán tvar celé akci.

O nastoupení nové cesty rozhodla patronka festivalu, oscarová laureátka Tilda Swinton a jeden z bývalých uměleckých ředitelů, filmový kritik Mark Cousins, jenž bude mít spolu s ní v budoucí podobě festivalu roli svrchovaného koordinátora. Fanoušci však určitě nebudou nadšeni z toho, že součástí nastoupeného kurzu je i omezení filmových premiér (společně s opulentními večírky) s tím, že zájem zahraničních hostů se bude muset znovu vydobýt jinými metodami. Důvodem tohoto kroku je především rázné snížení státní dotace s platností pro budoucí tři roky. Naopak určitě potěší plánované snížení vstupného a zavedení tzv. „Honesty days“, kdy divák po filmovém zážitku sám rozhodne, jakou částku z jeho kapsy si film zaslouží.

Dle Mullighana navíc přesun na červnový termín umožňuje získat pro festival řadu neobvyklých dějišť, jež pomohou získat festivalu svěží ráz experimentálnosti a bezprostřední „okrajovosti“. Navíc bude příští rok pojat jubilejně, jelikož festival slaví 65-leté výročí a stejně jako předchozí ročníky dostane své motto, tentokrát jde o název filmu Douglase Sirka z roku 1955 „All That Heaven Allows„.

Cousins sám tento přerod považuje za největší zlom v dějinách filmových festivalů a dokonce se ho nezdráhá nazvat malou revolucí, jelikož Edinburgh se odlučuje od rodiny velmi podobných akcí a inspiruje se dobudoucna u hudebních festivalů s jejich happeningovým obsahem. Předpovídá přitom, že se v Edinburghu bude v dalších ročnících mísit film s taneční a hudební kulturou. Edinburgh se tak stane dějištěm neohraničené slavnosti hledající vazby mezi jednotlivými uměními, jejíž důležitou náplní má být i významná kampaň přibližující filmová díla mladému publiku, jemuž bude festival věnován především.

„Chceme aby šlo o akci typu setkání Meltdownu s benátským Biennale,“ představil Cousins konkrétněji svoji představu založenou na hravosti a lidském měřítku. Nezbývá tedy než sledovat, zda-li jde o vykročení správným směrem a jestli se Edinburgh opět nestává iniciátorem nyní zcela nového pojetí filmového festivalu, jež bude s chutí ostatními následováno.

Zdroj: Guardian.co.uk

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 12. 2010 ve 20.33 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.