Domů » Aktuálně

Aktuálně: Jafar Panahi odsouzen k šesti letům vězení

O íránském režisérovi Jafaru Panahim jsme v poslední době psali poměrně často. Jeho soudní proces byl ze zahraničí znepokojeně sledován. Panahi je totiž mezinárodně uznávaný tvůrce (natočil oceňované filmy jako Kruh, Zrcadlo či Bílý balónek) a ve své rodné zemi se krom výrazné kulturní autority projevuje také jako hlasitý odpůrce režimu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a zastánce opozice.

Již od začátku roku je režisér perzekuován a jen díky mezinárodnímu apelu byl v létě po třech měsících bezdůvodného zadržení propuštěn z vězení. V listopadu pak byl zahájen vykonstruovaný proces, který Jafara Panahiho obvinil z nepovoleného natáčení filmu a podněcování opozičních protestů (vyjádření režiséra k obžalobě lze nalézt v této novince). Nyní jeho právník veřejnosti oznámil, že soud rozhodl o vině obžalovaného. Řekl, že Panahi „je odsouzen k šesti letům vězení a také má zákaz po dvacet let točit jakékoliv filmy, psát scénáře, cestovat do zahraničí a také poskytovat rozhovory domácím i zahraničním médiím.“ Spolu s ním byl na šest let odsouzen i jeho blízký spolupracovník Muhammad Rasoulof.

Je tak vidět, že se Írán pod vedením prezidenta Ahmadínežáda příliš světu neotvírá, přestože se oficiální rétorika snaží tvrdit pravý opak. Na jediném zdejším mezinárodním filmovém festivalu Fajr bylo letos promítnuto několik dosud zakázaných snímků, ale ani toto gesto oficiálních míst nemůže zakrýt očividné potlačování svobody vyjádření, které vyústilo v situaci, že řada íránských režisérů musí žít v zahraničí.

Pokud budete chtít alespoň symbolicky Jafara Panahiho podpořit, lze tak učinit podepsáním této petice, kterou signovala již řada institucí (MFF Cannes, MFF Locarno, Francouzská cinematéka…) a významných osobností (David Bordwell, Olivier Assayas, Corneliu Porumboiu, Semih Kaplanoglu…). Zároveň lze doporučit velmi dobře napsaný článek Davida Bordwella o této kauze na jeho blogu.

Zdroj:Guardian.co.uk

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 22. 12. 2010 ve 11.39 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.