Domů » Aktuálně

Prosincové kinotipy

V prosinci se v pražských kinech objeví mnoho zajímavých snímků, většina z nich ale v první polovině měsíce, a proto zde najdete tipy převážně na následujících čtrnáct dní. Najdete mezi nimi I dva české filmy z devadesátých let.

Pokud nemáte po Festivalu francouzského filmu ještě snímků z této země dost, můžete vyrazit na Trio z Belleville režiséra Sylvaina Chometa, jemuž v české distribuci běží jeho nejnovější animovaný Iluzionista. Trio z Belleville je jeho celovečerním debutem, melancholickou komedií, která bez dialogů vypráví příběh chlapce jménem Šampion, jehož vychovává jeho babička. Šampion je při cyklistickém závodě unesen a babička se ho rozhodne zachránit. Chomet je považován za jednoho z nejtalentovanějších výtvarníků (také kreslí komiksy). Jeho předchozí krátký animovaný film La Vielle dame et les pigeons (Stará dáma a holubi) byl nominován na Oscara a francouzskou národní cenu César a získal mezi jinými ocenění BAFTA.

V rámci oslav patnácti let existence produkční společnosti Negativ se v kině Oko koná přehlídka jejích filmů (1.-3. prosince). Ať zajdete vlastně na kterýkoliv z nich, neuděláte chybu. Za upozornění určitě stojí debut Saši Gedeona Indiánské léto, v němž hraje šestnáctiletá Klára Issová ve své první filmové roli, za níž byla nominovaná na Českého lva. Snímek v mnohém odkazuje na československou novou vlnu šedesátých let. Film vypráví příběh sestřenic Kláry a Marie, které prožívají své dospívání. Druhým tuzemským tipem na tento měsíc jsou Rychlé pohyby očima, jimiž Radim Špaček absolvoval pražskou FAMU. Tento snímek nebyl ve své době kritikou přijat a vysloužil si v roce 1998 dokonce anticenu Plyšového lva. V mnoha ohledech je ale unikátní – děj je vyprávěn pozpátku. Sám režisér prý po shlédnutí doporučuje návštěvu psychiatra.

V kině Aero a Světozor můžete tento měsíc vidět tři digitálně zrestaurované snímky v HD kvalitě s Audrey Hepburn – Šarádu, Prázdniny v Římě a Snídani u Tiffanyho. Poslední jmenovaný patří I mezi naše tipy. Úspěšná romantická komedie je adaptací knihy Trumana Capoteho, vyprávějící o dívce z New Yorku, jež vyžívá z finančních darů svých obdivovatelů. Snímek, vynikající kvalitním scénářem, získal dva Oscary – za titulní píseň (Moon River) a hudbu.

Pokud máte rádi westerny, určitě se vypravte na Pat Garrett a Billy the Kid do kina Oko. Klasický film z divokého západu vypráví příběh o přátelství dvou mužů, z nichž jeden se stane šerifem a stojí tedy proti sobě. Sam Peckinpah, jeden z režisérů takzvaného Nového Hollywoodu, zde stylově navazuje na svůj dřívější film, Divokou bandu.

2.12. Indiánské léto, Bio Oko, 17:00

7.12. Snídaně u Tiffanyho, Aero, 18:00

8.12. Iluzionsta, Francouzský institut, 16:30

10.12. Rychlé pohyby očí, Aero, 20:30

11.12. Trio z Belleville, Francouzský institut, 11:30

28.12. Pat Garrett a Billy the Kid, Bio Oko, 18:00

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 12. 2010 ve 23.48 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.