Domů » Aktuálně

Aktuálně: Třikrát česká koprodukce

Česká republika tento rok vstoupila jako minoritní partner do tří zajímavých koprodukcí, které tudíž můžeme očekávat i v naší distribuční nabídce. Tento v posledních létech poněkud upozaděný trend se opět dostává na pořad dne díky rozběhnutému programu filmových povídek, ale v tomto případě především díky rozhodnutí komise Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie podporovat i minoritní evropské koprodukce po vzoru již zavedené slovenské praxe.

Dle jejího prohlášení je třeba i z naší strany napomáhat rozmanitosti evropské kinematografie v jejích národních dimenzích, jež však čím dál více naráží na finanční mantinely, jejímž jediným schůdním řešením je spolupráce více zemí. To sebou nese další klady jako uplatnění takto zafinancovaných snímků v širší evropské distribuci a pro nás i možnost prezentace české kultury – její otisk je tedy stěžejním hlediskem při posuzování projektů. Ty musejí být natočeny alespoň částečně na našem území (či obsahovat český prvek), zohledňováno je i kritérium české umělecké a technické účasti a originality.

V rámci tohoto grantového systému tak byl podpořen hvězdně obsazený francouzsko-český snímek Les Bien-Aimés (předběžný český název Milování), na němž se podílí producentská společnost Negativ. Jedná se o romantickou hudební komedii ve stylu Jacquese Demyho, jíž natáčí Christopha Honoré (kterého prý Demy přivedl k filmařině a Honoré mu už několikrát vzdal svými filmy  hold).  Režisér si získal okruh diváků svými předchozími poetickými vztahovými dramaty s výraznou stylizací (především pařížský muzikál Les Chansons d´Amour nominovaný na Zlatou palmu) a mírně  provokativními zápletkami. Po ne příliš dobře přijatém kontroverzním erotickém dramatu Man in Bath, uvedeném letos v Locarnu si Honoré pokouší napravit reputaci právě natáčeným filmem, jež svým rozmachem vyčnívá z jeho komorně laděných počinů.

Příběh Les Bien-Aimés se totiž rozprostírá mezi dvěma časovými periodami. První perioda diváka zavede do šedesátých let, kde mladá francouzska opouští Paříž a začíná nový život s českým manželem v Praze. Nečekaně je však rozdělí sovětská invaze a žena se musí vrátit zpět do své vlasti. Druhá linie se týká její dcery, jež se v Londýně zamiluje do muže neschopného opětovat její lásku. Obě ženy vyjadřují odlišné ženské role konce tisíciletí, pro něž je však společná notná dávka tvrdohlavosti, bez níž by se této role musely vzdát. Film rovněž staví na ostrém kontrastu nevázané sexuální revoluce květinových let a současnému svázání vztahů ve stínu AIDS.

Hlavní zárukou snímku je však především přepychové herecké obsazení. Vedle Catherine Deneuve se totiž ve filmu objeví i současná přední francouzská herečka Ludivine Sagnier a dvě stálice Honorého filmů – nadějný herec Louis Garrel a Chiara Mastroianni, mimochodem dcera největší hvězdy tohoto filmu (ve filmu však dceru ztvárňuje překvapivě Sagnier). Malým bonusem je také obsazení Miloše Formana a Paula Schneidera

Film se natáčí již od října v přísném utajení a žádné další informace zatím k dispozici nejsou.

Zatím v přípravných pracích je podivuhodný experiment maďarského režiséra Gyuly Nemese (Negativní dějiny maďarského filmu), působícího na katedře dokumentaristiky FAMU. Film Zero je charakterizován jako „falešný“ dokument smíšený s groteskně-anarchistickým dramatem, jehož tématem je vize vyhynutí včel. To má metaforicky vystihnout současnou globalizaci a zkarikovat konzumní společnost. K tomu budou užity různé postupy jako pixilace, parodický osvětový film, reklamy, dokumentární materiál a interview – to vše zcela zinscenované. Experiment za skoro 2 miliony Euro se má točit v druhé polovině příštího roku a podílí se na něm kromě maďarského producenta i česká společnost Endorfilm. Film se uchází i o finanční zdroje z Nizozemska a již název napovídá, že bude natáčen v angličtině (i když v nedokonalé, což má být zdrojem komického efektu) a převážně na území jedné z ekonomicky vůdčích evropských zemí.

Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie podpořil také nový a velmi očekáváný slovenský film Martina Šulíka (Záhrada, Zlatá šedesátá) Cigán a to jednoznačnou shodou všech členů komise (i rozhodnutí slovenské komise dává najevo, že asi vzniká v našem kontextu výjimečné dílo). Po delší dokumentaristické pauze se jím Šulík vrací ke svému magicko-realistickému stylu a opět v pečlivém utajení nyní směřuje k druhé fázi natáčení. Pod jeho rukama se pomalu rodí osudový příběh, z něhož je známo jen to, že půjde o hamletovskou variaci z kulis současné romské osady, jež obsáhne jak nenaplněnou lásku, tak podlou vraždu. Na scénáři autorského filmu se podílel rovněž Šulíkův dlouholetý spolupracovník Marek Leščák, jenž pomohl na svět i oceňované Záhradě. Zvláštní poetiky film dosáhne také výhradním obsazením rodilých Romů – neherců, akorát vedlejší postavu faráře ztvární profesionální herec Attila Mokoš.

Film má být hotový již v dubnu příštího roku, ale datum premiéry není stanoveno. V zahraničí uznávaný Šulík totiž počítá s možností podřídit uvedení filmu do kin věhlasnému festivalu, jenž by mohl o svérázné dílo projevit zájem. Ten zatím projevila pouze televize Arte ohledně předkupních práv.

Zdroj: Cineuropa.org, Filmneweurope.com

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Jediným předpremiérově uváděným filmem, k němuž nepřijde žádná delegace, je snímek Krásná Junie (La belle personne, Francie 2008). Jeho režisér Christophe Honoré budiž „omluven“ neboť právě s Catherine Deneuve, Louisem Garrelem a Chiarou Mastroianni natáčí svůj další snímek Les Bien-Aimés a to v česko-francouzské koprodukci (více informací zde). [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 23. 11. 2010 ve 22.54 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.