Domů » Aktuálně

Aktuálně: Isztván Szabó režíruje Helen Mirren

István Szabó se dá již nazvat filmovým veteránem, který je svoji bohatou filmografií a více než padesátiletým působením v kinematografii bez delších přestávek ve středoevropském prostoru srovnatelný pouze s Andrzejem Wajdou a svým krajanem Miklosem Jancsóem, i co se týče nevelké kolísavosti kvality děl, jejichž výpovědní hodnota si uchovává vazby na dnešek a stálé láká poměrně širokou vrstvu publika.

Současná tvorba tohoto maďarského režiséra je však bližší jeho polskému kolegovi – oba nyní spíše okouzlují mistrovstvím konzervativní filmové řeči a narativní struktury, podpořeném zárukou zralé moudrosti, skrze níž je vykládán svět a mezilidské vztahy. Společná je také jejich inklinace k „velkým příběhům“, jenž u světoběžného Szabóa zastupuje Oscarem ověnčený portrét muže uchváceného mocí Mefisto, na zlatou sošku nominovaný snímek Hanussen o kariéře skutečně žijícího jasnovidce, jenž se stane propagandistickým nástrojem nacistů či velkolepá koprodukční sága o maďarských Židech Sluneční jas. Jancsó zatím dokázal osobitě navázat na postmoderní skrumáže, která mu slouží k vytváření obrazu maďarského národa a jeho dějin a je stále považován za progresivního tvůrce.

Po posledním filmu Rokonok (2006), jenž jako klasické meziválečné retrodrama aktualizované odkazy na současnost, v níž se opět vlády ujala zkorumpovaná elita, z jeho linie nevybočuje, se nyní Szabó pouští do dalšího filmu, který má na rozdíl od předešlého počinu oslovit i mezinárodní trhy. K tomu mu opět poslouží zahraniční hvězda, bez níž by se některá jeho díla neobešla (Fiennes ve Slunečním jasu, K.M. Brandauer v Mefistu či Hanussenovi, Annette Bening v Božské Julii). V právě natáčeném snímku Door totiž zazáří ve velmi vděčné roli charakterní britská herečka Helen Mirren.

Film je adaptací maďarského bestselleru z pera spisovatelky Magdy Szabó, pro níž se tento román, vydaný roku 1987 stal životním dílem. Jedná se o komorní příběh vztahu dvou žen – začínající spisovatelky a postarší uzavřené služebné, která se začne starat o její domácnost. Jejich počátečný vzájemný odstup paradoxně zvyšuje atmosféru intimity, která je od počátku obklopuje. Jelikož hlavní postava hledá vděčné téma pro její literární začátky (hraje ji Martina Gedeck – Životy těch druhých), snaží se identifikovat s neprůhlednou ženou (jíž ztvární právě Mirrenová) skrze písemný rozbor jejích motivů a nekonvenčního chování, jemuž napomáhají občasné rozhovory mezi rozdílnými ženami. Postupně se dostávají na povrch detaily ze života tajuplné služebné a tím se pomalu vytváří obraz její minulosti, jenž má zcela jinou podobu než všechny spisovatelčiny dosavadní zkušenosti a i kvůli tomu přesahuje její obrazotvornost. Trvá však celých 20 let než dojde k plnému pochopení této silné osobnosti a než se u žen zrodí velmi pevné přátelské pouto.

Szabó tak zamíří spíše do intimnějších, psychologických rovin, i když poměrně široké časové rozpětí a výlety do minulosti jsou zárukou toho, že si dále udrží svůj styl vyprávění a preference, i když jádro snímku bude spočívat ve společných rozhovorech. Natáčení má probíhat v Maďarsku a Německu (opět se jedná o koprodukci)a poslední klapka by měla padnout na konci listopadu. Rozpočet činí 6 milionů Euro a obchodní práva má již předplacené mladá britská společnost Bankside Films, kterou zaujal  jímavý a jedinečný příběh, stejně jako jméno režiséra, které má v zahraničí stále dobrý zvuk.

Zdroj: Filmneweurope.com



Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 22. 10. 2010 ve 12.04 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.