Domů » Festivaly

Toronto zkompletovalo svůj lineup

Prestižní nesoutěžní festival v Torontu (až na diváckou cenu, ceny pro kanadské filmy a ceny FIPRESCI) svůj status staví hlavně na světových či severoamerických premiérách nejen umělecky ambiciozních filmů ze všech kontinentů, ale i hollywoodských trháků a snímků, kteří se chtějí zviditelnit před blížícím se oscarovým bojem. Nízké ceny ve srovnání s evropskými filmovými festivaly a uvolněná atmosféra spolu s vhodným načasováním je pro tvůrce a producenty hlavní zárukou stále většího zájmu o tuto přehlídku. Jde také o jednu z nejmonstróznějších filmových akcí vůbec, jelikož v poslední době návštěvnost překračuje půl milionu diváků všeho druhu, pro něž je připraveno několik stovek filmů, promítaných na skoro 40 místech v centru města a od tohoto roku i v nově postaveném festivalovém centru Bell Lightbox, jež je příslibem přesouvání festivalu rovněž směrem k předměstím.

Ani letošní ročník konaný od 9. do 19. září nehodlá nic slevovat a jeho účastníci se mají opravdu na co těšit. Ohlášeny jsou hvězdy jako Nicole Kidman, Robert de Niro, Catherine Deneuve či Clint Eastwood. Seznam hostů a poslední dávka 104 filmů byly vyhlášeny dnes ráno.

Mezi hlavní ohlášené taháky se dá nově zařadit například speciální projekce politického thrilleru The Whistleblower režisérky Larysy Kondracki s Rachel Weisz v roli policistky, která je poslána do válkou zničené Bosny, aby se podílela na výcviku tamějších policistů k nastolení pořádku v zemi. Přitom však narazí na podezřelé okolnosti, které ji dovedou k obchodu s bílým masem.

Na konci minulého měsíce však již byly ohlášeny ještě atraktivnější premiéry, které lze v několika případech přímo označit za adepty na letošní Oscary: Inarittův nový snímek Biutiful již předvedený v Cannes, Aranofského Black Swan, která opět slibuje silně intenzivní a tělesný zážitek, Redfordovu rekonstrukci zavraždění Abrahama Lincolna The Conspirator s Jamesem McAvoyem v hlavní roli ochránce ženy obviněné z účasti na atentátu, drama The Debt Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare) o honu izraelských agentů za nacisty v šedesátých letech s Helen Mirren a Samem Worthingtonem v hlavních rolích, nový film Bena Afflecka The Town či hvězdně obsazenou komedii Woodyho Allena You Will Meet a Dark Tall Stranger (více zde).


V sekci současného světového filmu se objeví 15 světových premiér, které zahrnují např. nový snímek britského režiséra Petera Mullana (Zlatý Lev za Padlé ženy) Neds o nelehkém dospívání ve skotském městě sedmdesátých let, které dospívajícího chlapce přivede do nebezpečného gangu. Film necílí na žádné nostalgické pocity a nabízí syrový realismus v nejlepší tradici britských filmů kuchyňského dřezu, jichž je režisér velkým obdivovatelem.

Španělský režisér Iciar Bollain v této sekci uvede snímek Even the Rain v hlavní roli s G. G. Bernalem, jenž ztvárňuje režiséra, který odjíždí do Bolívie natáčet snímek o španělském dobývání Ameriky právě v době, kdy v regionu vládne extrémní nedostatek vody, což vede k nečekánemu prolnutí historie a současnosti. Švédský režisér Hannes Holm staví na oblibě skutečných případů ve snímku Behind Blue Skies, který sleduje mladíka, nečekaně zataženého po útěku z domova do jednoho z nejskandálnějších kriminálních případů v moderní historii této skandinávské země.

Koen Mortier (Ex-Drummer) rovněž ve světové premiéře uvede svůj nový snímek 22nd of May, umělecké ztvárnění psychického bloku člena ochranky supermarketu, který nezabránil ničivé explozy a nemůže se odpoutat od palčivé série otázek „co kdyby“. Nový finský talent Dome Karukoski (Domov šedých motýlů, Zakázané ovoce) nabídne typicky severskou tragikomedii Lapland Oddysey o třech nezaměstnaných mladících, kteří mají na dálném severu zapojit krabičku digitálního signálu a musí tak absolvovat dlouhou a takřka zoufalou cestu.

V mezinárodní premiéře bude uveden nový počin islandského filmového mága Fridrika Thóra Fridrikssona (Děti přírody, Andělé všehomíra) Mamma Gógó, dojemný i vtipný poloautobiografický příběh o vztahu režiséra k jeho staré matce, jíž byla diagnostikována alzheimerova choroba. Kontroverzí naopak zavání snímek britského režiséra Gabriela Rangea (Death of a President) I´m a Slave odhalující šokující obchod s lidmi v současném Londýně.

V sekci Discovery se objeví neméně zajímavé světové premiéry, jichž je celkem také patnáct. Jde například o americkou komedie Celebrate Maxe Winklera o mladíkovi, jenž chce překazit přítelovu svatbu se starší ženou, jíž ztvárňuje Uma Thurman. Opravdu netradiční romancí zavání americký snímek Justina Lernera Girlfriend, který svádí dohromadu muže s downovým syndromem, jeho dávnou školní lásku a jejího prchavého ex-přítele. V mezinárodní premiéře bude uvedena také netradiční finská komedie Rare Exports: A Christmas Tale (rež.: Jalmari Helander), variující a aktualizující trochu děsivým způsobem tradiční legendu o Santa Clausovi.

V sekci Vanguard také bude uvedena velmi očekávaná premiéra filmu Romaina Gavrase, syna proslulého Costy-Gavrase, Our Day Will Come,  jež uvede zrzavého šikanovaného teenagera a jeho zrzavého psychologa (Vincent Cassel) na halucinační cestu do Irska a za svobodou.

Celý seznam všech sekcí s krátkými obsahy filmů naleznete zde.

Zdroj: Variety.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 24. 8. 2010 ve 20.18 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.