Domů » Festivaly

LFŠ 2010: ostatní programové sekce


V tomto článku naleznete tipy na filmy z programových sekcí Fotbalová horečka (bude aktualizováno v nejbližších dnech), Přepisování minulosti, Film a živá hudba a AČFK uvádí.

Přepisování minulosti

Letošní cyklus se zaměřuje na kinematografii z dob normalizace, tedy sedmdesátých a osmdesátých let, která jsou obecně označována jako období šedi a pasivity. Poté, co byla československá nová vlna zadušena, nemohlo mnoho jejích představitelů tvořit a vznikaly spíše snímky nevýrazné a poplatné režimu. Například Atomová katedrála režiséra Jaroslava Balíka popisuje život a rodinné problémy tehdejších vyšších vrstev, především ředitele stavby atomové elektrárny. Film je velmi často hodnocen negativně, pro jeho špatné dialogy a silnou orientaci na ideologii,  zároveň SE ALE stal kultovním. Dalším tipem je naopak mezi ostatními filmy vyčnívající debut Fera Feniče Džusový román, který v mnohém na zmiňovanou novou vlnu navazuje. Na tomto snímku debutoval také kameraman Jaroslav Brabec. Poměrně jednoduchý příběh dívky ze vsi, kterou ubíjí práce v továrně a jako svou jedinou vyhlídku vidí založení rodiny, se díky invenčním tvůrcům proměnil v kritické dílo, které smělo být promítáno až po roce 1989. Všechny projekce z této sekce budou doplněny lektorskými úvody, na něž u Přepisování minulosti LFŠ jiiž tradičně klade velký důraz.

Film a živá hudba

I tento cyklus se již poněkolikáté na LFŠ objevuje. Díky němu mají diváci možnost kromě diváckého zážitku zakusit podobu filmového představení z němé éry. V minulých letech bylo výjimečné například promítání Vozky smrti Victora Sjöströma, v letošním roce nabídku  doprovázet představení přijala také skupina Please the Trees.  Tu si můžete poslechnout u českého snímu z roku 1923, Záhadného příběhu Galginova od poměrně neznámého českého režiséra Václava Kubáska. V hlavní roli uvidíte Theodora Pištěka. Film má na svou dobu složitou narativní strukturu, jež vypráví příběh o záměně dvou sobě podobných mužů.

AČFK uvádí

Pod tímto názvem se skrývá nesourodá skupina filmů jež pořadatel LFŠ, Asociace českých filmových klubů, uvedl nebo bude uvádět do distribuce. Jedním z těchto snímků je očekávaná belgická koprodukce, Pan Nikdo. Dílo režiséra Jaca van Dormael vypráví příběh posledního smrtelného člověka na Zemi, který vzpomína na své tři životy, aniž by věděl, který z nich je ten pravý. Poetika filmu v hlavní roli s Jaredem Letem v mnohém připomíná Věčný svit neposkvrněné mysli či Nauku o snech. Dalším zajímavým dílem, které se dostalo do českých kin již 10.6., je Já taky (režie Antonio Naharro), španělský snímek založený na reálné postavě. Vypráví o prvním muži s Downovým syndromem, který vystudoval vysokou školu. Tento evropský koprodukční snímek si získal věhlas především díky představitelce hlavní role, Lole Dueñas, která byla vyhlášena nejlepší herečkou v San Sebastianu a za svůj výkon obdržela domácí cenu Goya.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 23. 7. 2010 ve 18.28 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.