Domů » Festivaly

Edinburský festival odhalil svoji nabídku

Jelikož je 64. ročník mezinárodního filmového festivalu v Edinburgu již skoro za dveřmi (koná od 16. do 27. června), není určitě od věci se podívat, co se mu podařilo ukořistit a jestli se mu podaří prolomit letošní nepříliš úrodnou sklizeň větších festivalů. Možností má více než dost – nabídka čítá 22 světových premiér, 12 premiér mezinárodních a 9 evropských. Celkem se představí 133 snímků z celkem 34 zemí. Z programu však spíše vyplývá, že zajímavější a originálnější díla se opět spíše skrývají ve stínu „ostře sledovaných“ sekcí.

Festival otevře další důkaz mistrovství a neopakovatelné poetiky francouzského tvůrce kreslených filmů Sylvaina Chometa (Trio z Belleville) – snímek The Illussionist, jenž si odbyl premiéru na letošním Berlinale a získal si nadšené ohlasy. Závěrečný ceremoniál pak bude doprovázet světová premiéra britské tragikomedie debutující Hattie Dalton Third Star, v níž se sešli čtyři přední mladí herci z Velké Británie, aby ztvárnili čtyři přátelé na impulzivní, dojemné i surreálnem opředené cestě na nejoblíbenější místo jednoho z nich.

Edinburgh tradičně nabízí jedinou soutěžní sekci, jež se týká pouze snímků britské provenience. Nabízí průřez tím nejlepším, co zde v průběhu roku vzniklo a na nejlepší počin čeká cena Michaela Powella. V soutěži se objeví i sedm světových premiér jako například snímek Paula Andrew Williamse Cherry Tree Lane. Ten se opět drží v žánrových vodách, ve kterých, jak ukázaly předchozí snímky jako například typicky britská hororová komedie The Cottage, umí tento režisér plavat. Nyní půjde o thriller, v němž se všedně žijící manželé znenadání stanou rukojmími party výrostků, mstících se na svou sestřenici, kterou znásilnil syn přepadeného páru. Nick Moran (Sbal prachy a vypadni) zde představí svůj pohnutý příběh The Kid o mladíkovi, prchajícím před brutální výchovou rodiny do sešlého obecního bytového bloku, kde v sobě objevuje talent pro psaní kriminálních příběhů.

Zajímavější a sledovanější jsou premiéry v sekci Gala, kterou doprovází největší publicita. Mezinárodní premiéru zde bude mít americký snímek Barry Munday od Chrise D´Arlenza – nezávisle laděná předměstská komedie o proměně a pozdním dospíváním nenapravitelného muže-dítěte skrze opravdovou lásku. V Evropě bude poprvé uvedeno americké hudební drama The Runaways, jemuž vévodí dvě mladé hvězdy – Dakota Fanning a Kristen Stewart. Uznávaná režisérka videoklipů Floria Sigismondi (např. Marilyn Manson) tímto snímkem o nejstarší rockové dívčí kapele debutuje na poli hraného filmu. Režisérská dvojice Shari Springer Berman a Robert Pulcini (Můj svět), natočili netradiční komedii The Extra Man s ozvuky Harold a Maude o plachém spisovateli, který se musí vyrovnat s poručnictvím nad stárnoucím sociálním parazitovi, jehož ztvárňuje Kevin Kline.

I v ostatních sekcích se dají nalézt pozoruhodné snímky – sekce Night moves například ukrývá i horor Two Eyes Staring (rež.: Elbert van Strien) , označovaný za nejděsivější nizozemský snímek od Zmizení. Vědomě se inspiruje japonskými klenoty tohoto žánru a vypráví bez skrupulí příběh rodiny, která se přestěhuje do venkovského domu a jejich dcerka se s přátelí s imaginární dívkou obývající základy domu. Již nyní je snímek v hledáčku Hollywoodu, jenž stále stopuje kořist pro úspěšné remaky.

Director´s Showcase nabízí reprezentativní průřez současnou autorskou tvorbou – letos zde vyniká například japonský snímek Caterpillar (rež.: Koji Wakamatsu), drásavý příběh o psychických následcích války, jež se přesouvá i do obydlí dekorovaného hrdiny. Ten je po fyzickém zranění vázán na vlastní ženu, jež si však mezitím našla milence. Tato situace se záhy nečekaně vyostří, zatímco okolí nic neví. K shlédnutí zde bude i argentinská komedie The man next door (rež.: Mariano Cohn, Gastón Duprat), jež sice staví na již klasickém sporu dvou sousedů, ale pozvedává ho až výtvarně zachyceným prostředím význačné Corbusierovy stavby, v níž se bitva odehrává. Tato sekce nabízí i již dostatečně známé tituly jako Oscarem ověnčený The secret in their eyes, Whisky with Vodka i naší Kawasakiho růži. Kromě ní sem z naší tvorby pronikly ještě koprodukční Lištičky.

Z dokumentů stojí za zmínku alespoň snímek Stevena Soderbergha And Everything Is Going Fine – hluboký ponor do neintimnějších aspektů života amerického spisovatele a herce Spaldinga Graye.

Zdroj: edfilmfest.org.uk

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 6. 2010 ve 21.49 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.