Domů » Aktuálně

Aktuálně: Balaguerův psychologický mezičas


Katalánský režisér Jaume Balagueró si započatou sérií „docuhororů“ REC dokázal vydobýt zasloužené místo na výsluní hororového žánru, k němuž však ostatně směřoval již svými předchozími snímky jako Darkness a Fragile, a nyní právě on nejvíce dokazuje, že Španělsko je pro hororový žánr již po několik let zemí zaslíbenou. Už od svých počátků zůstává tomuto žánru věrný a ani jeho nový počin s mezinárodním názvem Sleep tight, do jehož natáčení se (tentokrát bez spolupráce Paco Plazy) na konci měsíce pustí, jeho obdivovatele nezklame.

Nápomocni mu bezesporu budou dvě velká současná jména španělské kinematografie – Luis Tosar, jež exceloval v nedávném vězeňském snímku Cell 211, za nějž obdržel i cenu Goya za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, a Marta Etura (rovněž Goya za herecký výkon v tomto snímku). Scénář napsal Alberto Marini, který koprodukoval oba díly REC a jako výkonný producent se podílel na velkém počtu španělských hororových snímků. Na svém scénáristickém kontě má zatím průměrný historický horor Romasanta a výrazně kvalitnější epizodu z hororové série Películas para no dormir, jíž natáčel právě Balagueró.

Spíše než na klasického zástupce režisérova oblíbeného žánru se můžeme těšit na mírnou odbočku do vod psychologického thrilleru, jenž staví na stupňujícím se napětí a závěrečném ničivém zvratu. Synopse zní více než lákavě: Hlavním hrdinou je vratný bytového bloku Cesar, jemuž se chorobně protiví jeho neuspokojivá pozice, jejímž úskalím je hlavně nedostatečný kontakt s obyvateli domu, o něž se naopak Cesar zajímá více, než je zdrávo. V jeho hledáčku se ocitá především věčná optimistka Clara, a to z jediného prostého důvodu – její nepohasínající úsměv mu brání dosáhnout pocitu štěstí, neboť se živí bolestí druhých a pozorováním jejich vzrůstajícího utrpení, které s potěšením sám iniciuje. Clara se pro něj jeví jako perfektní cíl a výzva, ale k tomu, aby ji pokořil, musí sáhnout po daleko extrémnějších prostředcích, než po těch, se kterými byl zvyklý nakládat. Rozhodne se proto nakonec využít své poslední eso v rukávu…

Balagueró slibuje i značný prostor pro introspektivní náhled na tohoto patologicky jednajícího jedince a neúprosný postoj vůči divákovi. Osmitýdenní natáčení proběhne v Barceloně a snímek by se měl pravděpodobně na sklonku roku objevit v kinech. Film rovněž vyplní mezeru, která vznikla v Balagueróvě časovém plánu, jelikož jeho kolega Paco Plaza nyní připravuje třetí díl série REC s přízviskem Genesis, na nějž poté v samostatné režii naváže právě on, a to závěrečným vyvrcholením s příznačným názvem Apocalypse, které by mělo mít premiéru nejdříve roku 2012.

zdroj: cineuropa.org

 

 

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 5. 2010 ve 21.20 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.