Domů » Aktuálně

Aktuálně: Jaime Rosales, Rithy Panh a další míří se svými projekty do Ateliéru v Cannes

Mezi patnácti nedávno ohlášenými projekty, které budou mít šanci prezentovat se v rámci festivalu Cannes, se objevil jak přední španělský filmař Jaime Rosales tak i jediný mezinárodně známý kambodžský režisér Rithy Panh. Z ostřílených tvůrců, kteří se na festivalu již v hlavní soutěži v minulosti objevili, pak lze jmenovat japonského autora Shinji Aoyamu a nelze přehlédnout také nový projekt od Urzuly Antoniak, která se svým celovečerním debutem oslnila na loňském festivalu v Locarnu.

Ateliér Cinefondation slouží již nějakým způsobem etablovaným tvůrcům pro prezentaci svých nových snímků. Projekt musí však být v určité fázi preprodukce a mít alespoň část z celkového rozpočtu zajištěnou. Organizace ateliéru pak nabídne v rámci festivalu konzultace, kontakty a schůzky s mnoha filmovými profesionály, kteří by se mohli o takový projekt zajímat a případně se třeba nějak koprodukčně zapojit. Podobná pomoc je i pro zkušené tvůrce neocenitelná a výrazně pomůže konečně popostrčit film blíže k samotnému procesu natáčení.

Jaime Rosales není ani u nás neznámou personou. Jeho poslední snímek Kulkou do hlavy se promítal v rámci Cinepur Choice, ale i v rámci Febiofestu se odehrálo jeho La Soledad. Oba filmy se vyznačují výrazně experimentátorským přístupem k filmovému médiu. Zatímco prvně jmenovaný se snaží působit bez jakéhokoli dialogu, druhý interesantně využívá obrazu jako diptychu, v němž nám poskytuje dva náhledy na jeden prostor.

Jeho nový film by měl pod názvem Dream and Silence vyprávět dramatický příběh známé portugalské herečky a zpěvačky Marii de Medeiros. Spolu s manželem a dvěma dcerami žijí obyčejným a spokojeným životem v Paříži. Ten ale přetne tragická nehoda, při které zemře její nejmladší dcera a její muž upadne na několik dní do komatu. Když se konečně probere, pamatuje si ze své minulosti vše, až na mrtvou dceru, kterou jako by nějakým způsobem vytěsnil ze všech svých vzpomínek. Jaime Rosales se sám o filmu vyjadřuje, že bude především o tom, jak v současném světě lidé vnímají spirituálno a jakým způsobem se mu dokáží přizpůsobit.

Natáčet by se mělo začít příští rok ve Španělsku a Francii a pod téměř dvoumiliónovým rozpočtem (počítáme v eurech) jsou zatím podepsány jen čtyři produkční společnosti (z nichž jedna je Rosalesova vlastní).

Rithy Panh i nadále zůstává tématem ve své rodné Kambodži a i tentokráte se vrátí do minulosti, aby připomněl nelítostné období vlády Rudých Khmérů. V roce 1972 spadne americký bombardér do kambodžských hor nedaleko izolované vesnice. Jeho pilot přežije, a protože je černoch, stane se pro místní děti oblíbenou atrakcí a hračkou. Když se však o něm dozvědí vesničané, rozhodnou se, že by ho mohli směnit za nějakého režimem uvězněného odbojáře. Děti se stanou prostředníkem v intrikách a lstích. Jejich nevinnost však v nelítostné době musí stranou a oni následně dostávají rozkaz ukrývajícího se pilota popravit.

Panhův film Gibier  D’Elevage je zatím v těch nejranějších přípravných fázích a financování je zatím zajištěno jen z jedné desetiny celkového dvou a půl milionového rozpočtu. Natáčení by mělo odstartovat v Kambodže někdy v posledních měsících příštího roku.

Ve výrazněji pokročilé fázi je nizozemská filmařka Urzula Antoniak, která má již většinu financí na svůj nový projekt Code Blue zajištěných a začátek natáčení by mělo vypuknout v Holandsku již v září letošního roku.

Její snímek se soustředí na postavu nemocniční sestry, která beznadějně nemocným pacientům poskytuje tajně jed, aby mohli umřít. Její vražednou rutinu však jednoho dne naruší nečekaný pohled dosud cizího člověka. Když se jednoho dne kouká z okna, je svědkem brutálního znásilnění, a je přichycena svým sousedem, jak se na celou scénu dívá. Hrozivá vzpomínka a vědomí o tom, že oba jsou svědky tohoto hrozivého tajemství, je intimně spojí.

Čtvrtým ze snímků známých režisérů je Decadent Sisters japonského režiséra Aoyama Shinjiho. I ten se ve své rodné zemi pustí do produkce ještě v letošním roce, přestože má z třímilionového rozpočtu zatím zajištěnou pouhou třetinu.

Svým snímkem nahlíží na Japonsko, které bylo po druhé světové válce zubožené a zruinované. Příběhem se proplétají osudy dvou sester, jedné vdané za bývalého kamikadze pilota a druhé tzv. „pan-pan girl“ – tedy prostitutky, která uspokojuje potřeby okupačních vojáků. Ani zatčení jejich otce za válečné zločiny jim nezabrání snaze vymanit se z deprese doby a žít pro lepší budoucnost. Snímek by měl být inspirován rozsáhlým románem spisovatele Masahika Shimada.

Kompletní seznam projektů i se svými režiséry:

Circles – režie Srdan Golubovic
Code Blue – režie Urzula Antoniak
Come To My Voice – režie Hüseyin Karabey
Decadent Sister – režie Shinji Aoyama
Dream and Silence – režie Jaime Rosales
Gibier  D’Elevage – režie Rithy Panh
Khorramshahr – režie Massoud Bakhshi
La Jaula De Oro – režie Diego Quemada-Diez
Les Etoiles De Sidi Moumen – režie Nabil Ayouch
Liza, The Fox-Fairy – režie Karoly Ujj Meszaros
Lucia – režie Rubén Sierra Salles
Postcards From The Zoo – režie Edwin
Shanghai – Belleville – režie Show-Chun Lee
The Ardor – režie Pablo Fendrik
Zincograph – režie Javor Gardev

Zdroj: festival-cannes.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 4. 2010 ve 2.11 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.