Domů » Festivaly

MFF v Sofii vyhrála Jedna válka

Včera skončil v Sofii 14. ročník mezinárodního filmového festivalu, který se v bulharské metropoli odehrával od 5. března. V polovině února byl festival akreditován FIAPFem jako soutěžní festival specializovaný na debuty a druhé filmy, čímž se zařadil po bok festivalů například v Istanbulu (zaměření na umění), Pusanu (asijské debuty) či Sarajevu (filmy ze střední a jihovýchodní Evropy). Ředitel Stefan Kitanov neskrýval radost nad touto příznivou zprávou: „Být uznám FIAPFem je jako hrát mistrovství světa ve filmu. Ve fotbalu se to letos Bulharsku nepodařilo, ale po výběrů bulharského filmu [Svět je velký a spása kyne odevšad, r. Stephan Komandarev, pozn. red.] do užšího seznamu 9 kandidátů na Oscara, hraje nyní i bulharský festival světovou ligu.“

V porotě letošního ročníku největšího filmového festivalu v jihovýchodní Evropě zasedli producent a zakladatel mnoha francouzských festivalů Pierre Henri Deleau, francouzská herečka a režisérka Marion Laine, bulharská herečka Theodora Duhovnikova, německý režisér izraelského původu Dror Zahavi a maďarský producent Andras Muhi.

Velkou cenu za nejlepší snímek v mezinárodní soutěžní sekci – do níž bylo vybráno 12 filmů – udělila porota ruskému snímku One War Very Glagolevové. Režisérčin debut pojednává o osudu několika mladých matek dětí německých okupantů, které konec 2. světové války zastihne na opuštěném ostrově, kam byly dočasně „odklizeny“. Glagolevová si za snímek již odnesla ceny z MFF v Káhiře a z Festivalu ruských filmů ve francouzském Honfleur.

Zvláštní cenu poroty v mezinárodní soutěži získal koprodukční film The Last Summer of La Boyita, který je druhým celovečerním snímkem režisérky Julii Solomonoffové. Jako nejlepší bulharský celovečerní film byl oceněn snímek Eastern Plays, drama o dvou bratrech, které z letargie vytrhne až násilný střet s tureckou dívkou a její rodinou. Za svůj debut byl Kamen Kalev oceněn už na MFF v Bratislavě, Tokiu a Varšavě.

Mezinárodní dokumentární porota, jejímž předsedou byl český režisér Jan Šikl, ocenila v kategorii dokumentárních filmů jako nejlepší snímek slovensko-česko-rakousko-finskou koprodukci Jak se vaří dějiny režiséra Petera Kerekese mapující vojenské kuchyně od 2. světové války po válku v Čečensku. Z ocenění plyne kromě finanční odměny rovněž nabídka Bulharské národní televize zakoupit práva na vysílání snímku. Cenu Mezinárodní federace filmových kritiků, o níž se ucházelo 13 snímků, získal film Bad Day to Go Fishing, jehož trpký humor můžete zhodnotit sami na právě probíhajícím Febiofestu (projekce: 27. 3., 19:15 a       28. 3., 16:45).

VELKÁ CENA
One War (Rusko)
režie: Vera Glagoleva

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
The Last Summer of La Boyita (Argentina Španělsko Francie)
režie: Julia Solomonoff

NEJLEPŠÍ REŽIE
Miroslav Momcilovic za film Wait for Me and I Will Not Come (Srbsko)

CENA KODAKU PRO NEJLEPŠÍ BULHARSKÝ CELOVEČERNÍ FILM
Eastern Plays
režie: Kamen Kalev

CENA JAMESONa PRO NEJLEPŠÍ BULHARSKÝ KRÁTKÝ FILM
Tales
režie: Nikolai Vasilev

CENA PRO NEJLEPŠÍ DOKUMENT
Jak se vaří dějiny (Cooking history)
režie: Peter Kerekes

CENA DIVÁKŮ
The Trotsky (Kanada)
režie: Jacob Tireney

CENA „NO MAN’S LAND“ PRO NEJLEPŠÍ BALKÁNSKÝ FILM
Wrong Rosary
režie: Mahmut Fazil Coskun

CENA FIPRESCI
Bad Day to Go Fishing (Španělsko Uruguay)
režie: Álvaro Brechner

Zdroj: Sofiaiff.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 3. 2010 ve 23.23 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.