Domů » Aktuálně

Březnové kinotipy

V březnu je filmová nabídka poměrně pestrá, v kinech ještě můžete vidět filmy letošního Projektu 100, v Praze také proběhnou dva festivaly – Jeden Svět a FEBIOfest. Jako tip, na co vyrazit v měsíci březnu, jsme pro vás vybrali tři filmy světoznámých režisérů – Alfreda Hitchcocka, Luise Buñuela a Woodyho Allena. V programu kin se také objeví pár snímků z posledních let, které stojí za zhlédnutí.

Pokud jste ještě neviděli první britský zvukový film od Alfreda Hitchcocka, vyražte v březnu do Ponrepu. Thriller Její zpověď umně používá zvuku (ale i ticha) a v příběhu mladé dívky, jež zabije násilníka a potýká se s vyšetřovatelem, vyděračem, ale i vlastním svědomím.  Můžete si zde povšimnout vlivu německého expresionismu a francouzského impresionismu. V Aeru připravili film ze Zlatého fondu kinematografie – Buñuelův Nenápadný půvab buržoazie. Tento snímek ze sedmdesátých let v režisérově tradici kritizuje maloměšťáctví a pokrytectví. Skupina přátel se společně snaží povečeřet, ale vždy je někdo nebo něco vyruší. Třetí z filmových klasik nabízených v březnu je Allenovo Zahraj to znovu, Same, jež parafrázuje Casablancu Michaela Curtize.

V tomto měsíci se znovuotevírá Malostranská beseda, jejíž filmový program slibuje zajímavé kousky. Z nabídky jsme vybrali francouzský snímek z roku 2007, Mezi nepřáteli, který v naší distribuci před nějakým časem zapadl. Příběh vypráví o drsných podmínkách války v Alžíru skrze vzpomínky jednoho z vojáků. Z novějších snímků také zajděte na 35 panáků rumu, které u nás byly premiérově uvedeny vloni na MFF v Karlových Varech. Komorní příběh filmu režisérky Claire Denis vypráví o otci s dcerou, jež žijí v harmonickém vztahu, ale jsou postupně konfrontováni s dospíváním a stárnutím a nutnosti změny.  V Evaldu můžete zhlédnout německý snímek Náš vůdce, který popisuje experiment ve škole, kdy se učitel v rámci výuky snaží žákům přiblížit počátky diktatury. Žáci dostanou své role, ale postupně se do nich začnou příliš vžívat a učitel nad hrou ztrácí kontrolu.

7.3. Nenápadný půvab buržoazie, Aero, 20.30

9.3., Její zpověď, Ponrepo, 17.30

16.3. Zahraj to znovu, Same, Aero, 18.00

23.3., Náš vůdce, Evald, 14.00 a 16.30

24.3., 35 panáků rumu, Francouzský institut, 19.00

28.3, Mezi nepřáteli, Malostranská beseda, 19.00


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 2. 2010 ve 18.35 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.