Domů » Aktuálně

Aktuálně: Mildred Pierceová v Haynesově režii

Populární kabelová televize HBO na sebe poslední dobou výrazně upozorňuje. Připravuje totiž celou řadu vlastních projektů, ke kterým se jí podařilo sehnat uznávané filmové režiséry. Mezi nimi lze jmenovat třeba Martina Scorseseho, jenž režíruje pilotní díl nové gangsterské minisérie Boardwalk Empire (píše scénárista Rodiny Sopránů, objeví se třeba i Steve Buscemi a Michael Shannon), Michaela Manna se seriálem Luck z dostihového prostředí nebo Davida Finchera adaptujícího knihu Mind Hunter: Inside The FBI’s Elite Serial Crime Unit (snad s Charlize Theron v hlavní roli). A před několika dny podepsal smlouvu i Todd Haynes na pětidílnou minisérii podle knihy Mildred Pierceová.

Mildred Pierceová byla již jednou s velkým úspěchem adaptována. Filmová verze Michaela Curtize z roku 1945 je uznávaná a například v diváckém hodnocení na serveru IMDb se drží mezi dvaceti nejoblíbenějšími filmy noir (s čímž se plně identifikuji). Příběh díla začíná u manželského páru se dvěma dcerami. Když jedna z nich na následky nemoci zemře, upne se matka na svou jedinou dceru a rozhodne se dát jí všechno, co bude chtít. Kvůli filnančnímu zajištění domácnosti začne tvrdě pracovat a opustí svého manžela, který je v tomto ohledu poněkud laxní. Přestože však matka dělá vše, co na očích své dcery vidí, její opětovné porozumění nenachází a jejich společné soužití začne být čím dál tím více poznamenáváno sváry a skrytými manipulacemi.

Původní filmová adaptace byla vystavěná podobně jako o čtyři roky mladší Občan Kane Orsona Wellese – pomocí dlouhých flashbacků, které nám postupně celý příběh odkrývaly. Oproti literární předloze totiž Curtizův snímek přidává do příběhu vraždu, jenž je hned v první scéně filmu a teprve díky následnému vyšetřování se začne dohromady skládat příběh. Haynes by se však chtěl držet původního knižního originálu a tedy zřejmě vyprávět lineárně. Celkem bude pracovat s pětihodinovou stopáží, jenž bude zřejmě rozdělena do pěti dílů o klasické délce jedné hodiny. V hlavní roli je již potvrzena Kate Winslet.

Todd Haynes je jedním z předních režisérů amerického nezávislého filmu. Hned jeho celovečerní debut Jed na sebe přitáhl velkou pozornost a získal cenu v Berlíně a Sundance. Od té doby natočil celkem čtyři snímky (Safe, Sametová extáze, Daleko do nebe a Beze mě: Šest tváří Boba Dylana), které kombinují jeho netradiční autorský rukopis s lákadlem v podobě známých hereckých tváří.

Zdroj: theplaylist.blogspot.com


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 16. 2. 2010 ve 0.15 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.