Domů » Aktuálně

Prosincový festivalový výhled

Poslední měsíc roku není co do počtu filmových vícedenních akcí tak bohatý, přesto si hned první prosincový víkend budete moci vybrat mezi britskými a japonskými ostrovy, respektive jejich kinematografiemi.

Filmasia 5 : 3. – 6. prosince, Praha – Kino Aero a Světozor
Pátý ročník asijského filmového festivalu se zaměří na japonské snímky. Ceněným filmům vzniklým v zemi vycházejícího slunce na přelomu tisíciletí bude věnována sekce „Japonské talenty přelomu tisíciletí“; v druhé festivalové sekci „Asijské novinky“ se vedle japonských snímků představí i dva jihokorejské. V rámci tradiční hororové noci, která se letos ponese v upírském duchu, bude v sobotu 5. 12. v kině Aero k vidění i Žízeň (r. Park Chan-wook, Jižní Korea 2009), jež získala Cenu poroty na letošním filmovém festivalu v Cannes.
Vstupné na všechny projekce: 100 Kč; Upírská noc v Aeru: 120 Kč.

XIV. seminář britského filmu : 3. – 6. prosince, Uherské Hradiště
Tématem letošní „Zimní filmové školy“ je kinematografická reflexe punku a undergroundu jako projevů kontrakultury v krizí zmítané Velké Británii poloviny 70. let.  Program je rozdělen do tří větších okruhů:
I. Film a punk 70. let 20 století představí dvacítku celovečerních snímků týkajících se vzniku a vývoje punkové subkultury ve Velké Británii.
II. Profily: Don Letts, Joe Strummer, Sex Pistols – John Lydon společně s některými filmy z předešlé sekce nabídne portréty tři osobností s punkem neodmyslitelně spjatých.
III. Další programové cykly:
Vlámské okénko bude solitérně zastupovat film Ex-Drummer (r. Koen Mortier, Belgie – Nizozemí – Francie – Itálie 2007) pohlížející na historii punku ze hlediska současnosti.
V Předpremiérách budou uvedeny 2 filmy Projektu 100: Fish Tank (r. Andrea Arnold, Velká Británie – Nizozemsko 2009) a Smlouva s vrahem (r. Aki Kaurismäki, Finsko – Velká Británie – Německo – Švédsko – Francie 1990).
Česká stopa – dlouhodobý projekt Semináře usilující každoročně představit filmařské aktivity Čechů ve Velké Británii – bude letos zaměřena na československé letce, filmaře a fotografy ve službách RAF.
Divoká karta jako výrazná česká předpremiéra byla udělena nejnovějšímu snímku režisérky Olgy Špátové Oko nad Prahou a námětově spřízněnému Profilu – Jan Kaplický (r. Jakub Wagner, Česká republika 2004). Ve stejnojmenné sekci bude uveden i výběr kolekce Restaurované filmy Jana Špáty (recenze zde).
Součástí Semináře je samozřejmě i doprovodný program: výtvarný v prostorách kina Hvězda je věnován zejména Čechům ve službách RAF; hudební v pátek 5. 12. a v sobotu 6. 12. večer bude jak jinak než tematicky spřízněn (Znouzectnost, respektive Punk Rock Party).
Akreditace: 120 Kč/den; sleva 15% pro držitele průkazky AČFK.
Ubytování: 100 Kč/noc – ve vlastních spacácích v ZŠ Sportovní, 100 m od kina Hvězda; další možnosti zde.

8. Přehlídka animovaného filmu : 10. – 13. prosince, Olomouc
Přehlídka animované tvorby konající se v prostorách bývalého jezuitského konviktu je po Anifestu druhou největší tuzemskou akcí zasvěcenou animovanému filmu. Z 11 festivalových sekcí vybíráme:
Jiné vize – soutěžní sekce snímků stojících na pomezí animace, videoartu a výtvarného umění, které vznikly za posledních 18 měsíců.
Chorvatská animace - průřez chorvatskou animací – autorskou tvorbou i avantgardou.
PAF KULT: Ivan Ladislav Galeta -  profil významného chorvatského tvůrce a vedoucího katedry animace v Záhřebu.
Nonfikce animace – sekce představující non-fikční (vy)užití animace od reklamy, vědy a techniky po naučné a vzdělávací filmy.
Akreditace: do 6. 12. on-line, od 10. 12. na místě : 450 Kč / 300 Kč – studenti, členové FK, držitelé ZTP, důchodci.
Vstupné na jednotlivé projekce/bloky: 80 Kč / 60 Kč – se slevou.
Ubytování: 60 Kč/noc – ve vlastních spacácích v tělocvičně školy; další možnosti zde.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 11. 2009 ve 17.54 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.