Domů » Aktuálně

Teasery Vejdi do prázdna Gaspara Noého

Přestože je delší ukázka na nový film Gaspara Noého stále v nedohlednu, objevily se na internetu dva nové klipy (z původních pěti, které byly prezentovány na loňském festivalu v Cannes), na které by byla škoda zde neupozornit. Oba potvrzují to, co se už na zahraničních webech nějakou dobu povídá. Tedy, že jde spíše o experimentální film, jehož kvality jsou ukryty především ve vizuální stránce.

Vejdi do prázdna, o kterém Gaspar Noé mluví jako o sentimentálním melodramatu, sleduje sourozenecký pár, jenž nedávno přijel do Tokia. Oskar si přivydělává jako příležitostný dealer a jeho sestra Linda zase pracuje jako striptérka v jednom nočním klubu. Oskar je však jedné noci zadržen policií a nešťastným sledem událostí zastřelen. Jeho duše však přežívá i po jeho smrti a bloudí v ulicích Tokia, aby dávala pozor na jeho sestru. Ve víru vizuálních podnětů je však těžké rozlišit co je přítomnost, minulost a budoucnost.

Noé si prý udělal i podrobný průzkum u lidí, kteří prožili klinickou smrt a byli ve stavech blízkých smrti. Studoval jak fungují chemicky vyvolané halucinace a inspiraci si také vzal z tibetské Knihy mrtvých. Celé období, kdy hledal materiál a přemýšlel o filmu se protáhlo na patnáct let, po kterých se konečně v roce 2007 pustil do natáčení. Gaspar Noé říká, že jde určitě o jeho nejambicióznější snímek, ve kterém skládá poctu Stanley Kubrickovi a jeho Vesmírné odyssee, jenž pro něj byla velkou inspirací.

Značnou dobu strávil film v postprodukci především kvůli přidávání digitálních efektů (dělala je BUF Company, ta má zkušenostmi s vizualizacemi nejrůznějších ulítlostí – např. Speed Racer) a prodloužila se natolik, že byla na letošním festivalu v Cannes promítnuta ještě ne docela hotová verze filmu – bez titulků. Během projekce v Cannes bylo veselo nejen kvůli nedoladěnosti filmu. Noému se během projekce opět zvedli diváci a odcházeli ze sálu. Nebylo tomu díky agresivním scénám jako při promítání Zvráceného v roce 2002, ale proto, že je ve filmu prý místo, kde na minutu zmizí obraz a zvuková stopa ztichne. Mnozí si tak mysleli, že jde o konec filmu.

Vejdi do prázdna již zakoupil pro českou distribuci Artcam. Přesné datum premiéry ještě není stanoveno, počítá se však, že by mělo jít o začátek příštího roku.

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Francouzský filmový enfant terrible Gaspar Noé (Zvrácený) přichází do našich kin se svým nejnovějším filmem. Ten je najednou osobitou interpretací Tibetské knihy mrtvých, psychedelickým tripem i melodramatickým příběhem sourozenecké dvojice, jejichž lásku ani smrt nerozdělí. Formální stránka filmu je fascinující (úvodní titulky jsou jedněmi z nejpůsobivějších v dějinách kinematografie) a jeho sexuální otevřenost bude i v dnešní době pro mnohé pobuřující, vynalézavost ve způsobech zachycení sexu je navíc neodiskutovatelná. Květnový klubový tip, jehož recenze se objeví na našich stránkách v několika příštích dnech. Několik dalších informací se dozvíte také ve starším článku – zde. [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 10. 2009 ve 0.41 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.