Domů » Aktuálně

Květnové kinopremiéry

Ještě před samotným výhledem bych rád upozornil naše čtenáře, že Fantastický pan Lišák, nejnovější animovaný film Wese Andersona, se v průběhu tohoto měsíce bude promítat mimo standartní distribuční síť ve třech pražských kinech – Aero, Světozor a Bio Oko – s českými elektronickými titulky. V průběhu měsíce také vyjde na DVD. Více se o něm dočtete tedy v DVD výhledu (zde).

6.5. Vejdi do prázdna Gaspar Noé, Francie, 2009

Francouzský filmový enfant terrible Gaspar Noé (Zvrácený) přichází do našich kin se svým nejnovějším filmem. Ten je najednou osobitou interpretací Tibetské knihy mrtvých, psychedelickým tripem i melodramatickým příběhem sourozenecké dvojice, jejichž lásku ani smrt nerozdělí. Formální stránka filmu je fascinující (úvodní titulky jsou jedněmi z nejpůsobivějších v dějinách kinematografie) a jeho sexuální otevřenost bude i v dnešní době pro mnohé pobuřující, vynalézavost ve způsobech zachycení sexu je navíc neodiskutovatelná. Květnový klubový tip, jehož recenze se objeví na našich stránkách v několika příštích dnech. Několik dalších informací se dozvíte také ve starším článku – zde.

13.5. Užívej si, co to jde Woody Allen, USA, 2009

Woody Allen neochabuje ve svém ďábelském tempu a předkládá nám další komedii. Vrací se do svého oblíbeného New Yorku, aby vyprávěl romantický příběh zestárlé typicky Allenovské postavy – postavy inteligentní, užívající si monology a s nepříliš optimistickým pohledem na život, tetokráte ale ztvárněné Larry Davidem, a mladé dívky (Evan Rachel Wood). Tato variace na jeho předchozí tvorbu potěší allenovce, odpůrce si ale nezíská.

13.5. 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna Martin Šulík, Česko, Slovensko, 2010


Celovečerní dokument o Československé nové vlně, který navazuje na televizní cyklus České televize Zlatá Šedesátá. Přináší pohled nejenom tvůrců, ale i filmových historiků na dvacet pět děl vzniklých v šedesátých letech, klade si ale za cíl zmapovat i důsledky nové vlny na celosvětovou kinematografii a kriticky zhodnotit vliv státu i společnosti na vzniklá díla. O režii se postaral Martin Šulík (Sluneční stát). V kinech bude dokument uváděn ve dvou asi stominutových dílech.

20.5. Baaria Giuseppe Tornatore, Itálie, 2009

Částečně autobiografický snímek od tvůrce filmů Bio Ráj a Malena – Giuseppe Tornatore. Film mapuje osudy tří generací jedné italské rodiny od třicátých do sedmdesátých let minulého století. Film nemá typického ústředního hrdinu, namísto toho se zajímá o osudy celé vesnice. O hudbu se postaral Tornatoreho častý spolupracovník, slavný Ennio Morricone.

27.5. Precious Lee Daniels, USA, 2009

Festivalový hit minulého roku se dostává už i do našich kin. Příběh mladé obézní černošky, týrané matkou, znásilněné otcem (nyní nepřítomným) a její cesta za nadějí nadchla diváky i kritiky po celém světě, i když se dočkal také několika nařčení z vypočítavosti. Film je zasazen do prostředí Harlemu 80. let.

27.5. Rozchod Catherine Corsini, Francie, 2009

Realistický snímek o ženě se dvěma dospívajícími dětmi, milým bohatým manželem a příjemným domovem, která nachází vášeň zrovna ve chvíli, kdy se rozhodne vrátit se do zaměstnání. City, nebo jistota? A jde vůbec o city, nebo je pro hlavní hrdinku nový milenec především cestou ze stereotypu obyčejného života? Francouzský film s mezinárodním obsazením a Kristin Scott Thomas (Hořký měsíc, Zaříkávač koní) v hlavní roli.

Premiéry:

6.5. Vejdi do prázdna; Gaspar Noé, Francie, 2010

13.5. Užívej si, co to jde; Woody Allen, USA, 2009

13.5. 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna; Martin Šulík, Česko, Slovensko, 2010

20.5. Baaria; Giuseppe Tornatore, Itálie, 2009

27.5. Precious; Lee Daniels, USA, 2009

27.5. Rozchod; Catherine Corsini, Francie, 2009

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 5. 2010 ve 22.46 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.