Domů » Festivaly

Mladí animátoři v La Fabrice

V úterý 13. října 2009 proběhla v La Fabrice druhá projekce v rámci Polského animovaného podzimu. Tento večer tematicky patřil mladší generaci polských animátorů. Dramaturgové vybírali z mnoha filmů, v užším výběru jich měli dvacet. Dle svých slov se snažili vybrat především takové snímky, které navazují na své polské předchůdce. Režiséři filmů nejsou absolventy filmové školy, ale výtvarné.

Na této projekci se promítalo celkem pět filmů.

Exit

První snímek byl inspirován komiksovou estetikou, ze všech promítaných filmů byl nejnarativnější a měl jasný příběh. Pro Exit si režisér Grzegorz Koncewicz vybral černobílou barevnost.

Refrény
V Refrénech Wioly Sowy vystupují 3 ženy různého věku. Tento snímek nemá podobu příběhu, ale spíše různých asociativních obrazů. Film vyhrál tři ceny na Krakovském filmovém festivalu, a to hlavně díky své výrazné formě – animace je sice vytvořená počítačem, vypadá ale jako ruční skica.

Dokumanimo
Malgorzata Bosek ve svém snímku originálně zachycuje ženu při rutinních domácích pracích. Využívá k tomu zkratkovité animace tvořené vodovkami a suchou křídou, která sice působí jako dětská, ale je neuvěřitelně efektivní.

Všechno plyne
Ve snímku Edyty Turczanik vidíme procházet přes plátno různé lidi. Ti postupně stárnou. Režisérka využívá různých zkratek a symbolů k tomu, aby pouze siluetou vyjádřila co nejvíce o každé osobě.

Sekvence
Poslední snímek režiséra Roberta Sowy má poměrně realistickou animaci a svou estetetikou připomíná díla surrealistických malířů. Film ukazuje fragmentární obrazy, v nichž vystupuje muž v jakémsi snovém pokoji, ne nepodobném například tomu z Buňuelova Andaluského psa.

Další večer z cyklu Polský animovaný podzim se bude konat 27.října 2009 v La Fabrice, tentokrát uvidíte výběr z animované experimentální tvorby.

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 10. 2009 ve 17.16 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.