Domů » Aktuálně

Aktuálně: Facebook v režii Davida Finchera

Téměř před rokem založil scenárista Aaron Sorkin (Pár správných chlapů, Soukromá válka pana Wilsona) na Facebooku skupinu s výmluvným jménem Aaron Sorkin & The Facebook Movie. Od té doby vznikající scénář snímku s předběžným názvem The Social Network má nyní snad již i svého režiséra – se společností Columbia Pictures, pro kterou film produkuje Scott Rudin (Tahle země není pro starý), nezačal jednat nikdo jiný než David Fincher.

Jakkoli režisér snímků Sedm, Hra, Klub rváčů, Zodiac a Podivuhodný případ Benjamina Butttona pracuje v současnosti na šesti dalších projektech – Black Hole, The Killer, The Goon, Chef, Ness a Heavy Metal – je pravděpodobné, že pokud se režie ujme, začne natáčet ještě tento rok.

Námět – příběh snímku rozhodně není jednoznačný. Na jednu stranu vypráví o ohromném úspěchu studenta Marka Zuckerberga, který Facebook založil v roce 2004 jako sociální software určený primárně pro své spolužáky z Harvardu. Dnes má jeho sociální síť přes 200 miliónů uživatelů a dle žebříčku světových miliardářů společnosti Forbes byla loni její hodnota odhadnuta na 1,5 miliard amerických dolarů. Druhou už ne tak obdiv vzbuzující stranou je kniha Bena Mezricha „The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook : A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal“, která se na pultech amerických knihkupectví objeví 14. července 2009.

Souběžně se zprávou o Fincherově režii se objevily i spekulace o tom, kdo zakladatele Facebooku na plátně ztvární. Podle prvních odhadů by to mohl být Michael Cera (Juno, Rande na jednu noc) nebo Shia LaBeouf (Průvodce k rozpoznání tvých svatých, Transformers).

Zajímavé bude, jak a zda se Sorkinův scénář, respektive Fincherova režie, vypořádá s odvrácenou stránkou internetového sdílení – bezpečností uživatelských dat. Souhlasem s politikou osobních dat Facebooku totiž mimo jiné dáváte Zuckerbergově společnosti právo nakládat s vámi poskytnutými informacemi v míře mnohem větší (včetně souhlasu, že v případě soudního sporu se tento bude konat v Kalifornii podle tamních právních předpisů) než si bezmála 11 tisíc členů skupiny Aarona Sorkina pravděpodobně kdy dokázalo představit. Pokud „privacy policy“ kdy četli. David Fincher by před natáčením rozhodně měl.

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Tento nový projekt Davida Finchera (Sedm, Klub rváčů, Zodiac, Podivuhodný příběh Benjamina Buttona) je adaptací knihy The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money Genius and Betrayal a má pojednávat o zakladatelích dobře známé sociální sítě Facebook (o povaze zápletky se více dozvíte v našem starším článku – zde). [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 6. 2009 ve 22.00 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.