Domů » Festivaly

Satellite awards 2010 – první krok k oscarovému klání

Bezprostředně po nominacích na Zlatý glóbus si můžeme udělat další obrázek o možné konstelaci snímků, které se již brzy utkají v boji o pověstnou zlatou sošku, o němž se dá již nyní říct, že bude velmi vyrovnaný až nervydrásající. Konkrétní výsledky bilancující letošní ročník celkové americké produkce  nám jako první můžou poskytnout právě ceny Satellite awards, udílené včera již popatnácté Mezinárodní Tiskovou Akademií (International Press Academy) na slavnostním ceremoniálu v Hyatt Regency Century Plaza.

Stejně jako Zlaté glóby si tyto výroční ceny všímají jak filmové, tak televizní produkce a soutěžní kategorie jsou takřka totožné (opět rozdělené na filmová dramata a muzikály/komedie a zahrnující i cenu za nejlepší cyzojazyčný film, v televizi zahrnující seriály, minisérie a televizní filmy).  Celkem se filmy utkávají v 36 kategoriích. Zrušena byla dosavadní specialita – cena za nejlepší celkové obsazení.

Profesionální novináři zábavných rubrik nejen na domácím mediálním trhu rozhodly o tom, že post nejlepšího letošního dramatického snímku si zaslouží Fincherův The Social Network (i cena za nejlepší režii), jenž porazil silnou konkurenci deseti nominovaných počinů (127 Hours, Animal Kingdom, Blue Valentine, Get Low, The Ghost Writer, Inception, The King´s Speech, The Town, Winter´s Bone) – zajímavé je, že se v nich neobjevili velcí favorité Zlatých glóbů Black Swan a The Fighter. Překvapivě zde však figurují „nezávislé“ filmy jako australský debut Davida Michoda Animal Kingdom (Království zvěrstev) -  plíživý a sugestivní psychologický thriller z melbournského posvětí, či Get Low Aarona Schneidera – originální mysteriozní drama o samotáři z jednoho městečka, o kterém se vypráví děsivé zkazky a jenž jednoho dne vytře všem zrak tím, že se rozhodne uspořádat vlastní pohřeb, při němž bude zaživa zakopán do země za doprovodu všech tradovaných historek.


Black Swan sice měla své želízko mezi nominacemi v kategorii nejlepší herečky v hlavní roli, ale zde překvapivě řadu zvučných jmen porazila cizinka – Noomi Rapace, jež okouzlila svět a s ním i Hollywood svérázným ztvárněním hackerky ve švédském filmu Muži, kteří nenávidí ženy. Z herců akademiky nejvíce oslovil Colin Firth za roli Jindřicha VI. ve filmu King´s Speech, čímž se tato cena opět dostala mimo vody Hollywoodu.

Scott Pilgrim proti zbytku světa dominoval v kategorii komedie/muzikál, čímž porazil neustále skloňováné snímky nominované na Zlatý glóbus, mezi nimiž se však sám neobjevil a o to překvapivěji vyhlíží jeho vítězství na tomto ceremoniálu, které však rozhodně není nezasloužené a působí docela svěžím dojmem. Michael Cera, protagonista tohoto snímku, porazil i své herecké kolegy (mezi nimiž  se jméno Johnny Depp neobjevilo ani jednou!), zatímco mezi herečkami nejvíce oslovila Anne Hathaway za hlavní roli ve snímku Love and Other Drugs, jež porazila i zářnou lesbickou dvojku z komedie The Kids are All Right.

Poměrně bodoval i Inception, mnohými považovaný za nejrevolučnější počin letošního roku, to bohužel však stačilo na proměnu nejvyššího počtu 11 nominací ve spíše sekundárních kategoriích (nejlepší hudba, nejlepší kamera, nejlepší výprava) a dokonce po trikové stránce ho porazila ne zrovna inovativní Alenka v říši divů.

Zajímavá je i kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu, kam pronikly dva filmy z Glóbů – Biutiful a italský artový snímek I am Love o stárnoucí ženě hledající po odchodu dcery na školu vlastní identitu v minulosti. V sedmeru snímků se objevil i nový počin Fatiha Akina Soul Kitchen a jihokorejská Matka, ale veškeré tyto osobité počiny pronikavé  psychologické hloubky se musely sklonit před již jednou oceněnou švédskou žánrovkou Muži, kteří nenávidí ženy, jež se přesně trefila do požadavků americké kritiky i obecenstva.

Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášen snímek Restrepo z produkce National Geographic, neotřele sondující do ročního života a denní rutiny amerických vojáků uprostřed aghánského bojiště. Film již byl oceněn cenou poroty na letošním Sundance.

Co se týče televizních minisérií, nad favority, za něž se dá považovat opus ze Spielbergovy dílny The Pacific či životopis obávaného teroristy Carlos, suverénně zvítězil překvapivý úspěch z britských ostrovů – minisérie Sherlock převádějící případy slovutného detektiva do současného Londýna, zachovávajícího však tradiční atmosféru Doyleových příběhů. Nejlepším televizním filmem se stala produkce HBO Temple Grandin, hořkosladký životopis autistické dívky, z níž se stane univerzitní profesorka a spisovatelka s naprosto ojedinělým viděním světa. Její představitelka Claire Danes si rovněž vysloužila cenu za herecký výkon.

V kategorii seriálů se ve vážnější tématice nejvíce blýskl počin Breaking Bad o umírajícím profesorovi chemie, jenž se dá na cestu drogového dealera, aby sehnal co nejvíce peněz pro těhotnou manželku a přitom mu neschází ani černý humor. Z komediálních seriálů akademie vyzdvihla The Big C, z čehož vyplývá, že má asi slabost na příběhy smrtelně nemocných lidí snažících se nějak vyrovnat s nečekanou zprávou. Zde jde o matku ze své situace alespoň vytěžit co nejvíce humoru, když už nic jiného.

FILM

NEJLEPŠÍ FILM – DRAMA
The Social Network
režie: David Fincher

NEJLEPŠÍ HEREC V HL. ROLI – DRAMA
Colin Farrell  za film The King´s Speech
režie: Tom Hooper

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HL. ROLI – DRAMA
Noomi Rapace za film Muži, kteří nenávidí ženy
režie: Niels Arden Oplev

NEJLEPŠÍ FILM – KOMEDIE/MUZIKÁL
Scott Pilgrim proti zbytku světa
režie: Edgar Wright

NEJLEPŠÍ HEREC V HL. ROLI – KOMEDIE/MUZIKÁL
Michael Cera za film Scott Pilgrim proti zbytku světa
režie: Edgar Wright

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HL. ROLI – KOMEDIE/MUZIKÁL
Anne Hathaway za film Love and Other Drugs
režie: Edward Zwick

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
Christian Bale za film The Fighter
režie: David O. Russell

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
Jacki Weaver za film Království zvěrstev
režie: David Michod

NEJLEPŠÍ CIZOJAZYČNÝ FILM
Muži, kteří nenávidí ženy
režie: Niels Arden Oplev

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
Toy Story 3
režie: Lee Unkrich

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Restrepo
režie: Tim Hetherington, Sebastian Junger

NEJLEPŠÍ REŽIE
David Fincher za film The Social Network

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ SCÉNÁŘ
David Seidler za The King´s Speech
režie: Iván Fundwas a Santiago Loza

NEJLEPŠÍ ADAPTOVANÝ SCÉNÁŘ
Aaron Sorkin za film The Social Network
režie: David Fincher

NEJLEPŠÍ HUDBA
Hans Zimmer za film Inception
režie: Christopher Nolan

NEJLEPŠÍ PÍSEŇ
„You Haven´t Seen the Last of Me“ – Cher z filmu Burlesque
režie: Steve Antin

NEJLEPŠÍ KAMERA
Wally Pfister za film Inception
režie: Christopher Nolan

NEJLEPŠÍ VIZUÁLNÍ EFEKTY
Alenka v říši divů
režie: Tim Burton

NEJLEPŠÍ STŘIH
Robert Frazen za film Please Give
režie: Nicole Holofcener

NEJLEPŠÍ ZVUK
Mark P. Stoeckinger a kol. za film Unstoppable
režie: Tony Scott

NEJLEPŠÍ VÝPRAVA
Guy Hendrix Dyas za film Inception
režie: Christopher Nolan

NEJLEPŠÍ KOSTÝMY
Colleen Atwood za film Alenka v říši divů
režie: Tim Burton

TELEVIZE

NEJLEPŠÍ MINISÉRIE
Sherlock
režie: Coky Giedroyc, Paul MacGuigan

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM
Temple Grandin
režie: Mick Jackson

NEJLEPŠÍ HEREČKA V MINISÉRII/TV FILMU
Claire Danes za film Temple Grandin
režie: Mick Jackson

NEJLEPŠÍ HEREC V MINISÉRII/TV FILMU
Al Pacino za film You Don´t Know Jack
režie: Barry Levinson

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDL. ROLI V MINISÉRII/TV FILMU
Brenda Vaccaro za film You Don´t Know Jack
režie: Barry Levinson

NEJLEPŠÍ HEREC V MINISÉRII/TV FILMU
David Strathain za film Temple Grandin
režie: Mick Jackson

NEJLEPŠÍ SERIÁL – DRAMA
Breaking Bad

NEJLEPŠÍ HEREČKA V SERIÁLU – DRAMA
Connie Briton za seriál Friday Night Lights

NEJLEPŠÍ HEREC VSERIÁLU – DRAMA
Bryan Cranston za seriál Breaking Bad

NEJLEPŠÍ SERIÁL – KOMEDIE/MUZIKÁL
The Big C

NEJLEPŠÍ HEREČKA V SERIÁLU – KOMEDIE/MUZIKÁL
Laura Linney za seriál The Big C

NEJLEPŠÍ HEREC V SERIÁLU – KOMEDIE/MUZIKÁL
Alec Baldwin za seriál 30 Rock

Zdroj: pressacademy.com

Jacki Weaver za film Království zvěrstev
režie: David Michod

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 12. 2010 ve 22.50 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.