Domů » Aktuálně

Listopadový festivalový výhled

V nadcházejícím měsíci padajícího listí můžete vyrazit na následující filmové festivaly, semináře a přehlídky:

Mezipatra : 4. – 9. listopadu, Brno; 11. – 16. listopadu, Praha

11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra nabídne divákům necelou padesátku filmů (což je takřka o polovinu méně, než loni) a udělí ocenění ve třech kategoriích: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Diváckou cenu za nejlepší film. Tématem letošního ročníku je Vysoké umění, v jehož rámci se publikum může těšit na snímky ironicky polemizující nad významy vysokého a nízkého umění a jejich (ne)možné hranice. Retrospektivní sekce je věnována práci americké pionýrky lesbického videoartu Barbary Hammer. Vedle snímků jinde jen stěží spatřitelných uvedou Mezipatra i více mainstreamové filmy jako Kvílení, Imaginární lásky, Single man a I Love You Phillip Morris či snímky staršího data vzniku jako Smrt v Benátkách.
Ozvěny Mezipater proběhnou v Olomouci, Českých Budějovicích, Plzni, Pardubicích a Ostravě.
Vstupné – na jednotlivé projekce: 100 Kč; permanentka sloužící jako poukázka na 7 libovolných projekcí: 490 Kč.

Palace Film Festival : 3. – 10. listopadu, Slovanský dům – Praha; 10. – 17. listopadu, Velký Špalíček – Brno

Sedmý ročník filmové přehlídky pořádané sítí multikin Palace Cinemas nabídne snímky, které ocení i divák, jenž se jinak projekcím s všudypřítomnou vůní popcornu vyhýbá. Tradiční sekce Best of 2010 umožní návštěvníkům (znovu)spatřit jeden z 24 filmů, které byly podle Palace tím nejlepším, co nabídla loňská distribuce. Sekce Millenium představí detektivní trilogii natočenou podle knih Stiega Larssona, včetně filmu Dívka, která kopla do vosího hnízda (Švédsko 2009, r. Daniel Alfredson), jenž bude uveden v české předpremiéře. Sekce Zpět v akci je věnována návratům k poetice akčních filmů z 80. let a v jejím rámci bude k vidění mimo jiné i Černej Dynamit (USA 2009, r. Scott Sanders). Dále PFF nabídne profily 2 režisérů – Martina Scorseseho a Christophera Nolana. Na slavnostním zahájení v Praze i v Brně bude promítán Východ slunce (USA 1927, r. F. W. Murnau) s živým hudebním doprovodem Filharmonie Brno.
Oproti běžné praxi v multikinech jsou filmy uváděny bez reklam!
Vstupné na všechny projekce: 99 Kč; pro studenty: 79 Kč.

Seminář ruských filmů : 12. – 14. listopadu, Veselí nad Moravou

17. ročník Semináře ruských filmů pořádaného FK ve Veselí nad Moravou ve spolupráci s AČFK se již tradičně odehraje v kině Morava. Letošní ročník je zaměřen na ruský lyrický film a kromě filmových projekcí nabídne i divadelní představení Teatra Novogo Fronta.
Akreditace na celý seminář: 300 Kč (pro držitele průkazky člena FK: 200 Kč); jednodenní akreditace: 150 Kč (pro členy FK: 100 Kč), lístek na jeden jakýkoli film: 60 Kč.
Ubytování s vlastním spacákem a karimatkou je možné přímo v kině Morava (50 Kč/noc); dále pak v Internátu Střední odborné školy (270 Kč/noc) či v Hotelu Veselan (280 – 1190 Kč/noc).

Normální festival : 17. – 19. listopadu, kina Světozor a Aero – Praha

Pátým rokem pořádá občanské sdružení Inventura přehlídku s podtitulem Postiženi uměním, která představuje tvorbu inspirovanou lidmi, kterým jdou některé věci trochu pomaleji. Letošní téma Dobýváme veřejný prostor reflektuje rovněž skutečnost, že stále více snímků promítaných v rámci filmové části festivalu natočili přímo lidé s mentálním hendikepem v jedné z filmových dílen, které Inventura pořádá během celého roku.

FAMUFEST : 11. – 14. listopadu, NoD, Bio Oko – Praha

Soutěžní přehlídka snímků, které vytvořili studenti a absolventi Filmové a televizní fakulty AMU v průběhu akademického roku 2009/20010 se letos přesunula z divadla Archa do prostoru Bia Oka a NoD. Zahraničním hostem letošního FAMUFESTU nesoucího podtitul Rozmanitý a členem hlavní poroty bude producent Thomad Garrett.
Pro aktuální info sledujte oficiální stránky, popřípadě FB stránky.

Festival francouzského filmu : 25. listopadu – 1. prosince

Již potřinácté se v Praze a dalších sedmi českých a moravských městech představí to nejlepší z kinematografie země galského kohouta. V Praze, kde je již tradičně program nejbohatší, jsou festivalovými kiny Světozor (velký i malý sál), Lucerna, Kino 35 (IFP), Palace Cinemas Slovanský dům a letos nově i CineStar Anděl. Festivalová nabídka je rozdělena do následujících sekcí:
V Předpremiérách bude uvedeno pět snímků, které se posléze objeví v české kino ditribuci. V Soutěži – Výběru české kritiky se o cenu diváků utká deset filmů včetně držitele Velké ceny z letošního Cannes – filmu O bozích a lidech (Francie 2010, r. Xavier Beauvois). Sekce Panorama je věnována koprodukčním snímkům a název sekce Filmové hity je dostatečně výmluvný. V rámci Večera krátkých filmů budou moci diváci zhlédnout průřez současnou francouzskou krátkometrážní tvorbou. Retrospektiva Amose Gitaie představí tvorbu tohoto francouzsko-izraelského režiséra. Konečně nová programová sekce Osobnosti: 2 x s… bude letos věnována herečce Yolande Moreau a herci Louisi Garrelovi.
Vstupné: 89 Kč.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 11. 2010 ve 1.47 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.