Domů » Aktuálně

Březnový festivalový výhled

Březnové festivalové dění je o poznání bohatší než to z kraje letošního roku:

Cinema Mundi : 24. února – 3. března, Brno – Velký Špalíček
V Brně se uzavírá první ročník bilanční filmové „cesty kolem světa za sedm dní“. Více viz Únorový festivalový výhled.

Zlínský pes 2010 : 3. – 6. března, Zlín
Sedmý ročník mezinárodního filmového festivalu studentských filmů rozdělí vždy tři ceny ve čtyřech soutěžních kategoriích: Klasická animace (27 soutěžních snímků), Počítačová animace (23 snímků), Hrané filmy (7 českých filmů), Dokumentární filmy (5 českých a slovenských krátkých dokumentů). Tématy – hlavními programovými cykly bude jednak pocta Alence v říši divů All about Alice a francouzská animovaná tvorba Nelepší z historie francouzské animace.
Vstupné: zdarma.

Potala 2010 : 8. března a 22. – 24. března : Praha, Světozor a Aero
Čtvrtý ročník festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu divákům ve dvou pražských artových kinech nabídne devět snímků, z nichž sedm bude uvedeno v české premiéře. Z dokumentárních filmů vyčnívá romantická komedie Můj hrdina je Richard Gere (T. Wangčhug – T. Dordže, 2007) , jejíž název mluví za vše a která přehlídku 24. března v Aeru uzavře.
Vstupné: 80 Kč/v rámci dokumentárního pondělí ve Světozoru 8. března; 90 Kč/projekce v Aeru.

Jeden svět 2010 : 10. – 18. březen, Praha
12. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech nabídne přes 100 dokumentů ze 30 zemí světa. K největšímu lidskoprávnímu filmovému festivalu v Evropě neodmyslitelně patří účast mnoha zahraničních hostů či spolupráce s Českou televizi, která od 15. února do 31. března uvede on-line vybrané dokumenty na svých stránkách.  Festivalovým centrem v hlavním městě bude tradičně Lucerna; dalšími festivalovými kiny pak Divadlo Archa, dva sály kina Atlas, Kino 35 Francouzského institutu, Městská knihovna a oba sály Světozoru. Po hlavní pražské části se Jeden svět uskuteční rovněž v regionech – 29 městech České republiky.
Vstupené: 70 Kč/projekce; akreditace: 350 Kč = volný vstup do Lucerny, městské knihovny, velkého sálu Světozoru a velkého sálu Atlasu („volné“ vstupenky k akreditaci lze vyzvednout s jednodenním předstihem, nejpozději 30 minut před projekcí).

Cinema Conspiracy : 11. – 13. března, Praha – kino Aero
Druhý ročník „konspirační“ přehlídky nabídne řadu dokumentů vztahujících se ke konspiračním teoriím, náboženským manipulacím, mediálním lžím, pravdám a polopravdám.
Vstupné: 50 – 100 Kč/dle projekce.

Jarní seminář asijských filmů : 19. – 21. března, Veselí nad Moravou
Tradiční filmový seminář v kině Morava bude letos zaměřen výlučně na íránskou kinematografii. K vidění budou jak íránské snímky, které se dříve objevily v české kinodistribuci (např. Želvy mohou létat, r. Bahman Ghobadi 2004), tak filmy, které dosud v Česku uvedeny nebyly (např. Vítr nás odvane, Abbas Kiarostami 1999).

Febiofest 2010 : 25. března – 2. dubna, Praha; 5. – 18. 4. 2010 Čechy a Morava
17. ročník mezinárodní filmové přehlídky zveřejní svůj program až 10. března. Již nyní se každopádně můžete těšit například na Precious: Based on the Novel by Sapphire (Lee Daniels, USA 2009), film který se zatím do českých kin nechystá, či na speciální uvedení Utrpení Panny orleánské (Carl Theodor Dreyer, Francie 1928) s novou hudbou litevského skladatele Broniuse Kutavičiuse v živém provedení orchestru Berg. Z hostů, kteří do Prahy zavítají osobně, je dosud potvrzen Bruno Ganz a Fanny Ardantová.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 3. 2010 ve 23.57 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.