Domů » Festivaly

Mezinárodní filmový festival Soluň v rozběhu

Od pátku hostí řecké město Soluň již 54. ročník mezinárodního filmového festivalu, v jehož soutěžní sekci se tento rok sešlo čtrnáct snímků. Za příjemný úvod do desetidenního filmového maratonu byla zvolena osobitá upírská romance Jima Jarmusche Only Lovers Left Alive, jež si mezinárodní premiéru odbyla již v hlavní soutěži canneského festivalu. Na Zlatou palmu byla nominovaná i poslední tečka za festivalovým děním, dobrodružná road-movie Alexandra Payneho Nebraska zabývající se odcizeným vztahem otce a syna, jenž prochází významným posunem během cesty do otcova rodiště.

V letošním výběru, který sám ředitel festivalu označil za značně subverzivní, se sešlo pouhých osm řeckých snímků, což je téměř poloviční počet oproti loňské domácí sestavě. Do soutěžní sekce se probojovaly dva z nich – shodou okolností debutové snímky uvedené na filmovém festivalu v Torontu. Prvním z nich je kriticky velmi vlažně přijatý film Wild Duck Yiannise Sakaridise, sociální drama zabývající se palčivým problémem ztráty soukromí , svobody i bezpečí v kompromisních životních podmínkách obyvatel moderní metropole. Jako druhý řecký zástupce byl zvolen obdobně laděný a karlovarskému publiku již známý snímek The Eternal Return of Antonis Paraskevas (režie: Elina Psykou), který se i přes ubíjející způsob vyprávění a zvláštní mix žánrů přeci jen setkal s pozitivnějšími reakcemi.

Pro oba zmíněné řecké počiny, které nelze považovat za plnohodnotné pokračovatele nedávné „divné vlny“ nadšeně přijaté na prestižních filmových festivalech, bude velmi obtížné prosadit se v konkurenci ostatních uchazečů o hlavní ocenění. Zvláště, když se ve výběru nachází nedávný vítěz ze San Sebastianu, venezuelské drama Bad Hair (režie: Mariana Rondón), atmosferický švédský snímek Bluebird (režie: Lance Edmands) oceněný cenou poroty na letošním karlovarském festivalu či francouzské drama Sheep (režie: Marianne Pistone), jehož kvality dokazuje cena za nejlepší debut z locarnského festivalu.

Významné zastoupení v soutěži mají letos latinskoamerické snímky. Vedle výše zmíněného venezuelského festivalového hitu se o sošku Zlatého Alexandra uchází i kubánsko-panamský film Molasses (režie: Carlos Lechuga) nabízející střídmě realistický pohled na sebezáchovné instinkty současného venkovského obyvatelstva Kuby, vynalézavě čelícího zdrcujícím sociálním podmínkám. Dalším zástupcem tohoto kontinentu je chilské drama The Devil’ s Liquor (režie: Ignacio Rodriguez), tematicky zajímavá sonda do obav a nadějí stárnoucího majitele ohrožené továrny na nápoje mísící alkohol se střelným prachem. V sociálním tónu se nese i českému publiku již známý mexický snímek Zlatá klec (režie: Diego Quemada-Diez) o adolescentech bojujících během své cesty do vysněných Spojených států s nebezpečným gangem i armádou. Do festivalové soutěže se podařilo proniknout i slovensko-českému snímku Zázrak režiséra Juraje Lehotskému, křehkému snímku o patnáctileté dívce, jež se rozhodne vzdorovat životní determinaci po jejím vstupu na půdu nápravného zařízení. V sekci Open Horizons se divákům představí i snímek Jana Hřebejka Líbánky.

Na závěr stojí ještě za zmínku dva řecké filmy, které festival uvádí ve světové premiéře. Prvním z nich je řecko-britská koprodukce režiséra Konstantinose Koutsoliotase The Winter, příběh londýnského spisovatele, jež se uchýlí do rodné vsi v řeckých horách, kde se musí utkat s přízraky vlastní minulosti a ubránit narušené hranice reality. Druhým poprvé uvedeným snímkem je dramedy One Last Joke v Soluni již oceněného tvůrce Vassilise Raisise, která těží z nedůvěry a ironického jiskření mezi vědci a zástupci různých pseudodisciplín.

Zdroj: Cineuropa.org

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 3. 11. 2013 ve 21.48 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.