Domů » Festivaly

Jedenácté připojení se k Indii – Festival bollywoodského filmu

Až do neděle bude pražské kino Světozor dějištěm jedenáctého ročníku Festivalu bollywoodského filmu. Přehlídka vybrané části indické kinematografie si zde již stačila vybudovat poměrně silnou pozici. Není se příliš čemu divit – v obecném povědomí představuje Bollywood výstřední svět sám pro sebe, ekonomicky soběstačnou výrobní strukturu, která se nemusí příliš ohlížet na přání zahraničního diváka. Neindický návštěvník je tudíž konfrontován s ojedinělým zážitkem, ať si už o viděném filmu myslí cokoli. K této tradiční skupině se však nenápadně přidává sílící fanouškovská enkláva, jejíž zájem o indickou kinematografii tuzemští distributoři jinak příliš nereflektují.

O existenci specifické filmové kultury v Indii si mohl československý návštěvník udělat částečně obrázek již v padesátých letech. Bollywood zanechal v tehdejším Československu nepravidelnou, ač rozpoznatelnou stopu: například snímek Pod rouškou noci (1956) s hvězdným Rajem Kapoorem obdržel na MFFKV v roce 1957 Křišťálový glóbus. Nové společensko-politické uspořádání po roce 1989 tomuto druhu podnikání příliš nakloněno nebylo, a proto se tuzemské obecenstvo dočkalo v devadesátých letech pouze dvou premiér snímků z tohoto regionu. Ani v posledních letech nepronikl na český trh závratný počet indických filmů; o ambicióznější díla projevuje zájem karlovarský festival, nicméně mimo jeho okruh pronikne do širší distribuce v tomto směru naprosté minimum.

Festival bollywoodského filmu tudíž zaplňuje významnou mezeru. Za více než dekádu uvedl mnoho děl, která mají v Indii postavení nezpochybnitelné klasiky. Opožděné premiéry však nejsou nejviditelnější náplní přehlídky – dramaturgové mají zejména v úmyslu české publikum seznámit se současnou indickou kinematografií v její formální i žánrové rozmanitosti. Pro tento rok to znamená mj. uvedení prvního bollywoodského zombie filmu (Go Goa Gone /2013/) či společensko-kritického akčního dramatu, které reflektuje aktuální události (Mise Kašmír /2000/). A komu by ani to nestačilo, může před začátkem filmu navštívit a nasát prostor vedle východu z velkého sálu, kde si může „zaexperimentovat“ s předměty, které jsou tradičně spjaté s Bollywoodem (nebo navštívit jinou z doprovodných akcí).

Více informací na http://www.bollywood.cz/.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 11. 10. 2013 ve 12.15 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.