Domů » Festivaly

Karlovy Vary uvedou novou sekci

Do města lázeňských oplatků, léčivých pramenů a zdobných promenád se jako každý rok vypraví významné osobnosti z filmové branže. Mezi  svými hosty přivítá filmový festival Karlovy Vary při svém 48. ročníku Olivera Stonea, Johna Travoltu, Michela Gondryho, Agnieszku Hollandovou a mnoho dalších. Letošní ročník karlovarské přehlídky se uskuteční od 28. června do 6. července. Návštěvníci se mohou těšit na více jak 180 filmů mapujících světové novinky uplynulého roku.

Již od prvního dne čeká všechny filmové fanoušky poctivá porce filmové zábavy. Oproti minulým ročníkům pořadatelé zvýšili počet projekcí v průběhu prvního a posledního dne. Aby diváci měli příležitost stihnout co nejvíce snímků ze soutěžní sekce, každý film bude nově uveden třikrát během celého festivalu. Malých kosmetických změn se dočkají i jinak neměnné programové sekce. Příznivci hudby letos budou muset oželet pásmo Hudební odysea uvádějící hudební filmy, které bylo letos nahrazeno sekcí Imagina. Za tímto tajemným názvem se skrývají filmy využívající novátorských přístupů, netradiční narace nebo obrazových experimentů.

Celý festival oficiálně otevře snímek Pěna dní francouzského režiséra Michela Gondryho, který společně s herečkou Audrey Tatou svůj film uvede. S osobní účastí se počítá i v případě filmu Sezóna zabíjení, který přijede představit John Travolta. Při té příležitosti festival ocení tuto hereckou hvězdu Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos. Stejné ocenění jako Travolta převezme i americký režisér Oliver Stone, jehož tvorbu si diváci budou moci vychutnat i v rámci festivalového programu. Ve hvězdném výčtu bychom neměli zapomenout ani na Paola Sorrentina, jenž českému publiku přijede ukázat krásy Říma ve svém novém počinu Velká nádhera.

V hlavní soutěžní sekci, kterou zhodnotí mezinárodní porota v čele s režisérkou Agniezskou Hollandovou, se pak představí 14 uchazečů o hlavní cenu festivalu Křišťálový globus. Přitom tvůrci dvou letos nominovaných snímků již hlavní cenu v minulosti převzali. Autorská dvojice Krzysztof  Krauze a Joanna Kos-Krauzeová si cenu odnesla již v roce 2005 a tento rok představí svůj nový počin Papusza, jenž vypráví příběh cikánské básnířky. Taktéž izraelský tvůrce Yossi Madmony před dvěma lety zabodoval před porotou se snímkem Restaurátor. Ve svém novém filmu Místo v nebi se opět bude věnovat vztahu mezi otcem a synem, tentokrát ale na pozadí čtyř dekád izraelských dějin. Soutěžní sekce uvítá i českého zástupce, jímž bude Jan Hřebejk se svým nejnovějším psychologickým thrillerem Líbánky.

V tematické přehlídce se letos představí nadějné trio producentů z newyorské produkční společnosti Borderline Films. Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond se svými filmy sklidili uznání na světových filmových přehlídkách, proto festival v Karlových Varech představí zásadní díla jejich desetileté existence. Debutující filmy Afterschool (2008, r. A. Campos) a Martha Marcy May Marlene (2011, r. S. Durkin) těchto režisérů a producentů v jedné osobě získaly ocenění v Cannes. Tito mladí producenti osobně zavítají i do Karlových Varů a při té příležitosti uvedou také snímky, které ovlivnily jejich filmařskou kariéru.

Takzvanou carte blanche, kterou pořadatelé letos nově udělují vybraným osobnostem, jež díky ní mohou v rámci programu uvést film podle vlastního výběru, obdrželi i pořadatelé pražského festivalu Otrlého diváka. Organizátoři festivalu brakových filmů podle svého (ne)vkusu představí v rámci sekce půlnočních filmů horor Frankensteinova armáda s Karlem Rodenem v hlavní roli. Kromě půlnočních projekcí se mohou pravidelní návštěvníci těšit i na další festivalové stálice jako na novou znělku festivalu nebo oblíbené párty centrum Aeroport. Tvář festivalovému spotu letos propůjčila britská herečka Helen Mirren. Ačkoliv tento rok hrozilo, že brány klubu Aeroport zůstanou kvůli rekonstrukci budovy zavřené, pořadatelé nakonec našli náhradní prostory. Stanou se jimi prostranství u Goethovy vyhlídky, kam se návštěvníci dostanou pravidelnou autobusovou linkou.

Taktéž se svým (ne)vkusem vás budou po celou dobu festivalu informovat i redaktoři iNDiEFiLMu. Před festivalem se můžete těšit na výběr toho nejzajímavějšího, co si v redakci rozhodně nenecháme ujít.

zdroj obrázků: Karlovy Vary Film Festival fb

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 6. 2013 ve 16.39 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.