Domů » Festivaly

Kiwi Film Fest: Nový přírůstek v pražském festivalovém kalendáři

Pražští diváci se budou moci od 12. do 14. 4. 2013 v kině Oko přesvědčit, že z Nového Zélandu nepochází pouze Peter Jackson, jelikož tam proběhne vůbec první přehlídka novozélandské kinematografie, nazvaná Kiwi Film Fest. Třídenní událost v pátek odstartuje českou premiérou oceňovaného filmu Kluk (Boy, 2010) režiséra Taiky Waititiho.

V následujících dnech bude k vidění dalších 7 celovečerních a 6 krátkých filmů. Vyjma snímků Pán velryb a Kdysi byli bojovníky, které prošly českou distribucí, se jedná vesměs o méně známá díla, jež bylo možné legální cestou spatřit maximálně na festivalech. Výrazně se filmy liší také dobou svého vzniku, vedle starších titulů, jakými jsou vůbec první film napsaný a režírovaný Maorem Kmen (Ngati, 1987) nebo Anděl u mého stolu Jane Campionové (An Angel at My Table, 1990), bude možné vidět vůbec první film natočený v samojštině – novozélandsko-samojský snímek Řečník z předloňského roku. Tím však výčet zajímavých titulů nekončí, filmy Třináctá komnata (In My Father’s Den, 2004) a Orel kontra žralok (Eagle vs Shark, 2007) budou také jistě stát za to (alespoň soudě podle hodnocení internetových uživatelů). A nesmíme zapomenout ani na pásmo krátkých filmů Kiwi Shorts, které se bude promítat v sobotu od jedné hodiny odpolední. V něm se představí začínající novozélandští filmaři, jejichž krátké filmy již stihly objet ty největší světové festivaly.

Je jistě přínosné, že se konají přehlídky podobně exotických destinací, jako je Nový Zéland, zvláště proto, že v české distribuci se jen výjimečně objevují filmy z jiných světadílů, než je Evropa a Severní Amerika. Otázkou však zůstává, zda je novozélandská kinematografie natolik bohatá, aby se i další ročníky podařilo naplnit tak pozoruhodnými a kvalitními tituly, jako ten první. Uvidíme.

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 4. 2013 ve 10.11 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.