Domů » Festivaly

Podruhé přibíhají íránské filmy

Chybí vám v kinech jinakost? Pak by vás mohly zaujmout íránské filmy, které se svým stylem i tématikou vymykají zavedené západní kinematografii. Již podruhé se v Praze koná Festival íránských filmů, který nabízí ojedinělou možnost je spatřit. V programu naleznete díla zvučných jmen, mimo jiné Abbase Kiarostamiho, který Českou republiku vloni poctil svou návštěvou, ale i mnoha dalších zde neznámých tvůrců. Tématem loňského ročníku byly ženy. Jak napovídá plakát akce, letos se festival soustředí na filmy s dětskými hrdiny, kterých je v íránské kinematografii požehnaně. V rozmanitém programu je vedle snímků o dětech a s dětmi zařazeno i pásmo současné animace či kolekce filmů od průkopníků íránské kinematografie.

Loňský „otvírák“ festivalu, Oscarem ověnčený snímek Rozchod Nadera a Simin, nastavil laťku vysoko. Letošní zahajovací ceremoniál ji však dílem Běžec Amira Naderiho rozhodně neshodil. Hlavní hrdina Amiro je milovníkem technických vymožeností, vlaků, lodí i letadel. Vrak lodi, který obývá, si zdobí prazvláštními maličkostmi včetně vyhaslých žárovek. Říše fantazie se stává jeho útočištěm před nelehkým údělem sirotka, doslova do ní utíká z plných sil. Prchá do dětského světa pevných přátelství, neustálého závodění a nekonečných her. Světa, kde se však pod radostnou skořápkou přátelství a pomoci schovává vzájemná krutost a ubližování. Tu odhaluje temnější linie filmu. Jedná se o syrový záznam chudobného a obtížného údělu dětí ulice. Sám Amiro svádí každodenní boj o přežití. Film předkládá jeho existenciální i sociální strádání bez servítek, stejně tak otevřeně zobrazuje jeho střet s nechápavým a zlým světem povýšených dospělých.

Snímku škodí chybějící dějový spád, schematičnost dramatických scén i místy nepřesvědčivé herectví. Některé scény vzbudí divákovo pousmání, ale všechny připomínky jsou vynahrazeny celkovou odlišností díla a jeho nevšedním půvabem.Výhradně exteriérové natáčení dodává Běžci punc opravdovosti a dokumentární rysy. Originální poetika snímku, roztomilost dětského světa a energičnost protagonisty probouzí divákovu imaginaci, kterou už unavuje západní kinematografie se svou stále stejnou a opakující se formou. Hlavní hrdina Běžce je navíc symbolem touhy změnit vlastní život. On sám se rozhodne přihlásit do školy a odhodlaně se snaží naučit abecedu, aby si mohl pročítat časopisy, které tolik miluje. S odvahou i nezkrotností sobě vlastní chce porazit nelítostný osud a diváky má díky své sympatičnosti stále na své straně.

Pokud chcete poznat i další malé Íránce a jejich nesnáze i radosti, vydejte se mezi 9. a 13. lednem na jednu z projekcí íránského festivalu do kina Světozor či Lucerna. P.S. Jak na svých stránkách píší organizátoři: „Vezměte s sebou i děti, letos je celý festival především o nich.“


Více informací na: http://www.iranianfilmfestival.cz

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 10. 1. 2013 ve 17.09 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.