Domů » Festivaly

Týden s filmy Miloše Formana

Při příležitosti osmdesátých narozenin významného českého režiséra Miloše Formana ode dneška (7. prosince) můžeme zhlédnout jeho kompletní filmovou tvorbu v Městské knihovně v Praze. V rámci Forman festivalu organizátoři uvedou na filmovém plátně u nás doposud nepromítaná díla i méně známé tituly z Formanovy filmografie. Sám režisér však na festival nedorazí.

Filmový festival zasvěcený tvorbě jednoho režiséra u nás není příliš častý jev. Obzvlášť pokud jde o českého tvůrce. Ačkoliv tvorba Miloše Formana výrazně přesáhla české hranice a na festivalu budou uvedeny i všechny jeho americké filmy, čekají diváky i jeho rané české filmy ze šedesátých let. V programu tak nebude chybět i nově digitálně zrestaurovaná verze filmu Hoří, má panenko (1967), který byl znovu uveden do distribuce tento rok v září.

Celý festival bude oficiálně zahájen filmem Ragtime (1981), který vypráví o bouřlivých změnách v americké společnosti na počátku 20. století. Tento snímek u nás nikdy nebyl oficiálně uveden do distribuce. Před samotným filmem pořadatelé chystají slavnostní zahájení. „Chystáme se zahajovací večer pojmout ne jako oficiózní ceremoniál, ale jako pestrý narozeninový vzkaz Milošovi,“ sděluje více informací Dáša Zázvůrková, jedna z pořadatelek.

Mezi další zajímavé projekce můžeme zařadit i režisérský sestřih oscarového Amadea (1984), experimentální krátký film I Miss Sonia Henie (1971) nebo program doplňující dokumenty Miloš Forman: Co tě nezabije…(2009), Dobře placená procházka ’07 (2007) nebo díl z cyklu Zlatá šedesátá (2009).

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 12. 2012 ve 12.52 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.