Domů » Festivaly

Filmasia nabídne současné jihokorejské filmy

V pražském kině Světozor se od 30. 11. do 2. 12. 2012 uskuteční již osmý ročník přehlídky asijského filmu Filmasia, na které se diváci budou moci přesvědčit, že Jižní Korea není jen rapper PSY a jeho hit Gangnam Style. Ve velkém sále budou během tří dnů k vidění tři nové jihokorejské filmy, zatímco v malém sále poběží pět starších Kim Ki-dukových děl, které jsme již dříve mohli vidět v české distribuci (Samaritánka, 3-iron, Jaro, léto, podzim, zima… a jaro, Čas a Dech).

„Letošní Filmasia se uskuteční v menším rozsahu, než na jaký byli diváci zvyklí v předcházejících letech, a to z finančních důvodů. Na program ve třech dnech konání – v malém i velkém sále Světozoru – jsme ale nesmírně hrdí,“ říká ředitelka festivalu Karla Stojáková.

Největším lákadlem celé přehlídky a zároveň filmem, který přehlídku zahájí, je nové dílo jihokorejského solitéra Kim Ki-duka Pieta (2012), jež zvítězilo na letošním festivale v Benátkách. Po filmech, které byly přijaty spíše rozpačitě, se tedy jedná o velký comeback tohoto jedenapadesátiletého autora, v jehož filmech se snoubí poetika s násilím. Jeho nejnovější počin líčí vztah lichváře a ženy, která tvrdí, že je jeho matka, a podle webu Filmasie „nabízí nelítostně upřímný i uhrančivě poetický pohled na podstatu lidských vztahů a současně přináší vyhrocenou metaforu kapitalismu“. Na jaře 2013 by Pietu měla do kin uvést společnost Aerofilms.

Z nových snímků, které se na přehlídce představí, však stojí za pozornost i další dva. Tím prvním je nový film dalšího jihokorejského veterána Hong Sang-sooa V jiné zemi (2012), do nějž obsadil francouzskou hvězdu Isabelle Huppertovou. Posledním novým filmem, který budeme moci o nadcházejícím víkendu vidět, je kriminálka Zloději (2012), jejíž režie se ujal Choi Dong-hun a která se stala v Jižní Koreji obrovským hitem.

Ferdinand Fořt

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 11. 2012 ve 16.20 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.